GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Unilever opremlja svoje izdelke s QR kodami s povezavo GS1 Digital Link

Unilever opremlja svoje izdelke s QR kodami s povezavo GS1 Digital Link

18. april. 2024

Unilever, ki šteje med največja podjetja na svetu s področja ponudbe potrošniških dobrin in ga večina med nami poznam po blagovnih znamkah, kot so Knorr, Axe, Comfort, Cif in Persil, je začel označevati svoje izdelke z dvodimenzionalnimi QR kodami s spletno povezavo GS1 Digital Link. Korak predstavlja pomemben napredek pri ustvarjanju kakovostnejše uporabniške izkušnje, kjer kupci s preprostim odčitavanjem kod s pametnim telefonom dostopajo do spletne strani izdelka in s tem povezanih številnih informacij. Novost bo razveselila med drugimi potrošnike s slabšim vidom, ki jim branje deklaracij na izdelkih predstavlja veliko oviro.

Spletna povezava GS1 Digital Link, ki se nahaja v QR kodi, predstavlja standard, s katerim lahko v naslov spletne povezave zapišemo številko GTIN, ki je običajno v kodi EAN. Spletna povezava GS1 Digital Link pa lahko vsebuje še druge pomembne podatke v smislu potrošniške varnosti, kot so datum uporabnosti, LOT itd. To prinaša številne prednosti v smislu možnosti identifikacije izdelka na POS terminalu, hkrati pa lahko kupec kodo QR s povezavo GS1 Digital Link odčita s pametnim telefonom. Med odčitavanjem QR kode s povezavo GS1 Digital Link lahko potrošniki dostopajo do informacij o izdelku na več načinov, naj gre za branje spletnih informacij na zaslonu ali s posebno aplikacijo s pretvorbo besedila v govor. Slednje omogoča potrošnikom s slabšim vidom lažji dostop do informacij o izdelku in nasploh kakovostnejše odločanje.

GS1 Digital Link omogoča, da ena koda opravlja več funkcij, kar velja tako na spletu kot zunaj njega. Slednje zmanjšuje potrebo po več kodah na embalaži in prinaša potencial za uresničitev vizije GS1 o enem nosilcu podatkov za vse potrebe. Eden nosilec podatkov oziroma ena koda namreč opravlja več funkcij, kar zmanjša potrebo po dodajanju dodatnih kod na prodajno enoto. Tovrstna rešitev, ki temelji na odprtih standardih, hkrati spodbuja interoperabilnost med različnimi tipi rešitev, kar predstavlja osnovo za enostavnejšo izmenjavo podatkov za potrebe B2B in B2C. Na takšen način se Unilever pripravlja na prihodnost, kjer bi QR kode lahko igrale ključno vlogo pri transakcijah na prodajnem mestu, saj tehnologija optimizira uporabniško izkušnjo in olajša integracijo z razvijajočimi se tehnologijami skeniranja v maloprodaji.

Unilever, ki šteje med največja podjetja na svetu s področja ponudbe potrošniških dobrin, je začel označevati svoje izdelke z dvodimenzionalnimi QR kodami s povezavo GS1 Digital Link.
Unilever, ki šteje med največja podjetja na svetu s področja ponudbe potrošniških dobrin, je začel označevati svoje izdelke z dvodimenzionalnimi QR kodami s povezavo GS1 Digital Link.

Tudi ravno  sprejeta EU Uredba na področju trajnosti nagovarja digitalizacijo podatkov o izdelkih - o tem bomo govorili na spletnem seminarju 23. maja.  V četrtek, 13. junija pa se lahko udeležite spletne Kave z GS1, ko bomo skupaj s strokovnjaki raziskovali področja trajnostne embalaže!


Nova pravila glede označevanja porekla mešani...
Seznam vseh novic
FoodDataQuest - platforma za kakovostnejše de...
Nazaj na vrh