GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business

2D koda

2D kode nadgrajujejo informacijsko vsebino maloprodajnih izdelkov

Nabor kodnih simbolov, s katerimi se srečujemo na maloprodajnih izdelkih, se je v zadnjem desetletju močno spremenil, saj na njih vedno bolj pogosto zasledimo 2D kode. V 2D kode lahko zapišemo veliko več podatkov, kot je to možno s črtnimi kodami. Za branje 2D kod potrebujemo napravo s CCD kamero. Struktura kodiranih podatkov bo odvisna od namena uporabe, v primeru GS1 kodnih simbolov bodo uporabljena pravila za GS1 AI po vzoru kot to velja pri simbolih GS1-128.

GS1 DataMatrix

Simbologija omogoča, da se več 10 ali več 100 znakov kodira na majhnem prostoru (primer: škatlica z zdravili).

Pomembna lastnost GS1 DataMatrix je, da se lahko uporablja za neposredno označevanje proizvodov, sestavnih delov ali posameznih sklopov. Koda se jedka ali z laserjem vgravira na površino enote in taka koda se ne izbriše niti v zelo neugodnih razmerah. Zato je GS1 DataMatrix precej primeren za aplikacije, katerih pogoji ne dovoljujejo uporabe običajnih črtnih kod.

V državah Evropske unije je od 9. februarja 2019 uporaba GS1 DataMatrix zakonsko obvezna za označevanje zdravil, in sicer zaradi svojih specifičnih lastnosti (majhna koda vsebuje veliko podatkov, zaščitnih elementov - serializacija), ki omogočajo sledljivost.

Kodirana vsebina: (01)04012345678901(21)ABCDEFG123456789

GS1 QR

V nasprotju z najbolj razširjeno prakso direktnega kodiranja naslovov URL v simbol QR, je v sistemu GS1 predpisana uporaba aplikacijskih identifikatorjev (AI). Atributivni podatki se vedno navezujejo na identifikacijski ključ, zato je naslov URL vedno dodan h GTIN-u izdelka, na katerega se nanaša dodatna informacija.

Kodirana vsebina: (01)00857674002010(8200)https://www.gs1.org/


QR + GS1 Digital Link

Danes lahko najdemo različne simbole, relacije med njimi pa niso opredeljene. Še posebej stanje, ko bi na enem izdelku imeli več 2D simbolov – vsakega za svoj segment uporabe. To seveda ni zaželeno, četudi bi bila jasno določena pravila namestitve, saj bi prihajalo do zmede, če bi skenirali »napačen« simbol oziroma simbol, namenjen drugi ciljni skupini. Kodiranje podatkov za obe ciljni skupini, trgovca in potrošnika, se razlikuje.

Kodni simbol QR, ki vsebuje povezavo URL z GTIN in atributivnimi podatki predstavlja rešitev, ki z uporabo standarda GS1 Digital Link združuje tako QR kodo kot GS1 Datamatrix z atributivnimi podatki - torej dobimo identifikacijo na POS z razširjenim naborom podatkov in hkrati komunikacijo s kupcem!

Izdelek bi tako lahko identificirali s skeniranjem linearnih simbolov iz družine EAN/UPC, GS1 Data Matrix ali QR, seveda če bo slednji vključeval na ustrezen način kodiran GTIN izdelka (po sintaksi GS1 Digital Link).

     

Da bi bilo mogoče izkoristiti vse možnosti, ki jih podatkovni model s sintakso GS1 Digital Link prinaša:

  • mora trgovec prilagoditi POS sistem tako, da bo podpiral dodatno kodirane atributivne podatke. Ne pozabimo, danes je vse, kar se na POS obvladuje, izključno GTIN;
  • mora proizvajalec za vsak izdelek oblikovati posebno pristajalno stran, ker uporaba generične povezave (na primer domača stran podjetja) ne zagotovi usmerjene komunikacije s kupcem.
Več o GS1 Digital Link Od črtne kode do QR s standardi GS1
Jon R. Moeller

“Consumers demand more information about the products they’re purchasing, regulators require the disclosure of more information and there’s an ongoing need to more effectively track and trace products through the supply chain. We can resolve this with 2D barcodes with GS1 standards inside – a single barcode that has the power to provide all the information consumers need and desire, improve traceability through the supply chain, and scans at checkout.”

Jon R. Moeller

Chairman of the Board, President and CEO The Procter & Gamble Company

Mr. Prasit Mongkolkulsat

“QR Codes powered by GS1 will bring innovation to benefit everyone’s daily lives. Consumers can access product and traceability information throughout the supply chain efficiently . It is considered to enhance safety for our consumers. We believe QR Codes powered by GS1 technology will bring benefits for all, and we appreciate being involved in this technology.”

Mr. Prasit Mongkolkulsat

Vice President, Purchasing 7-Eleven Thailand–CP All

Malina Ngai

“As our customers have become increasingly digitally-savvy, adopting QR Codes with GS1 standards inside is important in providing a seamless O+O (offline and online) customer experience. These QR Codes enable customers to easily access detailed product information with a simple smartphone scan, empowering them to make more informed purchasing decisions. At AS Watson, we are delighted to support this transition, and I’m confident that it will unleash a wealth of new opportunities ahead.”

Malina Ngai

Group CEO AS Watson Group

Francesco Del Porto

“The transition to QR Codes powered by GS1 is key to the future of our industry. These codes offer several benefits that can significantly improve traceability, food safety and security, consumer protection, supply chain efficiency and transparency, regulatory compliance and regulatory relations, communication with consumers and awareness of their purchasing choices. We want to be active players in this revolutionary change.”

Francesco Del Porto

Global Chief Customer Officer & President Region Italy Barilla Group

Vodilna podjetja v industriji maloprodaje in potrošniškega blaga pozivajo k prehodu na QR kode, opolnomočene s standardi GS1!

50 let po tem, ko je bila skenirana prva črtna koda, se je 22 vodilnih iz največjih svetovnih podjetij – med njimi Alibaba, Carrefour, IGA, JD.com, JM Smucker, Mondelēz, Lidl, L'Oréal, Nestlé, P&G in drugi – zbralo in podpisalo globalno skupno izjavo industrije, ki poziva k prehodu na kode QR s standardi GS1. 

Prvaki iz industrije, ki delujejo v več kot 160 državah in zaposlujejo več kot 2 milijona ljudi, z uporabo QR kod s standardi GS1, krepijo vrednost za podjetja, potrošnike in družbo.

Preberite več!
Nazaj na vrh