GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
FoodDataQuest - platforma za kakovostnejše delovanje prehrambenega ekosistema

FoodDataQuest - platforma za kakovostnejše delovanje prehrambenega ekosistema

09. april. 2024

Nepridobitna organizacija GS1 in Europe se je pridružila evropskemu projektu FoodDataQuest, katerega cilj je učinkovita sledljivost in kakovostna obdelava podatkov za večjo trajnostno naravnanost preskrbovalne verige s hrano. V delo konzorcija, kjer je poleg 15 institucij iz 8 držav partner GS1 in Europe, bo vključena tudi GS1 Slovenija. 

Pri uresničevanju ambicij, ki jih želijo doseči deležniki v okviru platforme FoodDataQuest, predstavlja zelo pomembno osnovo združevanje podatkov o hrani s pomočjo rešitev GS1, kjer gre za njihovo kakovostnejšo obdelavo, nadgradnjo z dodatnimi podatkovnimi viri in izboljšano medsebojno deljenje podatkov med deležniki po vsej preskrbovalni verigi. Deležniki stremijo na takšen način k vzpostavitvi bolj trajnostnih in zdravih prehranskih vzorcev. Ključno vlogo igrajo pri tem standardi GS1, ki jih lahko vsi deležniki s pomočjo GS1 Europe izkoristijo na najbolj strokoven način in ob pomoči primerov najboljših praks na področju sledenja prehrambenih izdelkov.

FoodDataQuest predstavlja platformo s podatki, ki predstavlja revolucionaren korak v smislu zbiranja, organiziranja in posredovanja podatkov o hrani ter njeni poti od kmetije do vilice.
FoodDataQuest predstavlja platformo s podatki, ki predstavlja revolucionaren korak v smislu zbiranja, organiziranja in posredovanja podatkov o hrani ter njeni poti od kmetije do vilice.

Iniciativa FoodDataQuest si bo ob tem prizadevala zagotoviti orodja za učinkovito delovanje globalnega gibanja, ki bodo slonela zaradi zahteve po popolni sledljivosti in nadzoru kakovosti ter pristnosti na rešitvah umetne inteligence ter algoritmov za obdelavo podatkov za spodbujanje trajnostnega prehrambenega sistema. Za dosego najnovejših ciljev bodo izvedene v okviru platforme v prvi fazi štiri pilotne študije. Prva se bo posvetila področju pridelave oljčnega olja, kjer se bo pristnost olja in njegova sledljivost nadzorovala z DNK podatkovnimi vzorci in umetno inteligenco. Drugi izziv bo vključeval preoblikovanje prehrambenih storitev v zdravstvu z namenom optimizacije zmanjšanja odpadkov hrane v zdravstvenih ustanovah. Tretja študija bo slonela na analizi trajnosti hrane na poti od kmetije do vilice, kjer bo šlo za uporabo podatkov za promocijo kakovosti hrane in zdravih prehranskih vzorcev. Četrti steber bo posvečen povečanju ozaveščenosti z zagotavljanjem potrošniku osebno prilagojene ekološke izbire.

Platforma FoodDataQuest, ki jo je razvilo mednarodno združenje strokovnjakov s področja prehrane, tehnologije in podatkovne znanosti, je že operativna. S pomočjo njenih razvojnih ugotovitev deležniki že širijo skupnost uporabnikov in prispevajo k preoblikovanju prehrambenega ekosistema na uporabnikom enostaven, razumljiv in celovit način. FoodDataQuest združuje pri tem podatke o hrani iz različnih virov, vključno z javnimi podatkovnimi bazami, znanstvenimi študijami, etiketami izdelkov itd., kar omogoča uporabnikom dostop do širokega spektra informacij o sestavi hranil, alergenov, dodanih snovi in ostalih dejavnikov, kjer uporabniki z naprednimi filtri in iskalnimi funkcijami najdejo želene podatke.

FoodDataQuest omogoča hkrati osebno prilagojene prehranske nasvete in priporočila. Uporabniki morajo zgolj vpisati svoje prehrambene cilje in morebitne alergije, intolerance ali druge temu podobne zahteve, na podlagi katerih prejmejo prilagojene predloge in nasvete za izboljšanje prehranjevalnih navad. FoodDataQuest omogoča tudi enostaven prenos podatkov, kar je zelo koristno za prehrambene raziskovalce, razvijalce aplikacij in proizvajalce živilskih izdelkov. Z odprtim dostopom do podatkov lahko strokovnjaki nato izkoristijo informacije za izboljšanje izdelkov, razvoj novih receptov ali izvajanje prehranskih študij.

Unilever opremlja svoje izdelke s QR kodami s...
Seznam vseh novic
OriginTrail rešuje izziv »ponarejenega viskij...
Nazaj na vrh