GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Spletna prodaja

Spletna prodaja

Od izdelka do globalnega spletnega trgovanja

Spletna prodaja je vse pomembnejši dejavnik v trgovski dejavnosti tako za klasične trgovce kot dopolnitev njihove ponudbe tako za trgovce specializirane za prodajo samo na spletu. Vse bolj pa se uveljavlja prodaja preko spletnih tržnic kjer podjetja prodajajo izdelke na infrastrukturi, ki jo nudijo spletne tržnice proti plačilu provizije.

Pri prodaji na spletu prevladujeta dva načina prodaje, preko spletnih trgovin in spletnih tržnic.

Spletna trgovina je primerna za prodajalce, ki želijo prodati svoj inventar izdelkov izključno svoji ciljni skupini. Odgovorni ste za dobavo ali proizvodnjo, shranjevanje in distribucijo svojih izdelkov in prejmete celotno kupnino. 

Spletna tržnica pa se osredotoča na povezovanje več kupcev in prodajalcev blaga in storitev. Lastnik tržnice upravlja in povezuje obe strani platforme, prodajalci pa skrbijo za svoj inventar. Primer spletnih tržnic: Amazon, eBay, Alibaba, Etsy,... . Se pa vse bolj dogaja da se spletne trgovine odločajo da bodo delovale tudi kot spletne tržnice (razni partnerski programi) tako da se stroga meja med obema načinoma prodaje počasi briše.

Vsak od načinov prodaje ima svoje prednosti in slabosti. Vsako podjetje pa mora samo presoditi kateri poslovni model prodaje mu najbolj ustreza (ali pa kar več hkrati).

Pri tem pa je pomembno da spletni velikani prepoznavajo standarde in dobre prakse GS1 tako na področju identifikacije izdelkov s številkami (GTIN) in označevanja izdelkov z črtnimi kodami GS1 (EAN ali UPC), elektronske izmenjave transakcijskih (GS1 XML, EANCOM) in matičnih podatkov preko globalnega omrežja za sinhronizacijo podatkov (GS1 GDSN) in identifikacije poslovnih subjektov (GLN).

In prav to je prednost GTIN/EAN da je mednaroden in uveljavljen standard, ki ga kot takega sprejemajo tako klasični kot spletni trgovci. Prav tako je standard GTIN/EAN podprt na večini blagajniških sistemov za skeniranje.

Pridobite številke za vaše izdelke
Pridobite številke za vaše izdelke

Nabor številk GTIN, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje spletnih tržnic ali trgovcev, lahko pridobite pri GS1 Slovenija.

Certifikat GS1
Certifikat GS1

Potrdilo o GS1 predponi podjetja v angleškem jeziku vam pošljemo v elektronski in/ali tiskani obliki.

Izdelke prodajate povsod
Izdelke prodajate povsod

Z globalno identifikacijo izdelka (GTIN) je lahko vaš izdelek prisoten povsod - na fizičnih ali digitalnih policah.

S številko GS1 GTIN, ki je ključen atribut na večjih nakupovalnih in primerjalnih spletnih straneh, bo vaš izdelek bolj viden in ga je lažje najti s splošnim iskanjem preko iskalnika Google in drugih.

NASVET: na svoji spletni strani dobro opišite svoj izdelek (tudi v angleškem jeziku) in dopišite pripadajočo številko GS1 GTIN – tako bo izdelek bolj viden in ga je lažje najti s splošnim spletnim iskanjem.


Spletni velikan Google je objavil zapis o pomembnosti identifikacije izdelkov in v svojih napotkih za prodajalce na Google Shopping izpostavil globalno trgovinsko številko izdelka – GTIN. Preberi več

 “Over the past two years, the number of products listed on Google has doubled... Our systems heavily rely on GTINs to understand all of these products, to make sure we can confidently identify unique products, differentiate similar products, and connect useful content like reviews, videos and more…”
Mike Capsambelis, Product Management Lead, Google Commerce

Nekatere spletne tržnice kot je Amazon imajo tudi več poslovnih modelov prodaje. Amazon v grobem deli prodajo glede na to:

 • kdo prodaja (prodajalec preko Amazona - B2C, ali pa kar Amazon direktno sam - B2B)
 • kdo izpolnjuje naročila (prodajalec sam poskrbi za pakiranje, dostavo,... ali pa to zanj za ustrezno provizijo dela Amazon).

Podobne načine prodaje uvajajo tudi drugi spletni trgovci in tržnice.

Pogosta vprašanja

Kaj zahteva Amazon?
Kaj zahteva Amazon?

Spletna tržnica Amazon poleg lastnega identifikatorja izdelkov ASIN (angl. Amazon Standard Identification Number), ki se uporablja samo na Amazonu kot identifikator izdelka sprejema številko GTIN zapisano v kodi vrste EAN (ali v ZDA pa UPC), ki ima to prednost da predstavlja standard v tradicionalnih prodajnih okoljih in pri klasičnih trgovcih. Tudi domače spletne tržnice pri ulistavanju novih artiklov sprejemajo GTIN/EAN kot atribut izdelka pomemben za identifikacijo.

Amazon standarde in terminologijo GS1 poimenuje nekoliko drugače in sicer ko Amazon navaja številko EAN se to nanaša na 13 mestno številko GTIN (GTIN-13) zapisano v kodo vrste EAN, ko navaja številko UPC se to nanaša na 12 mestno številko GTIN (GTIN-12) zapisano v kodi vrste UPC, ko navaja GTIN se to nanaša na 14 mestno številko GTIN (GTIN-14) zapisano v kodi vrste GS1-128 ali ITF-14, ki se aplicirajo na standardizirane škatle oz. transportne enote, ki vsebujejo izključno en izdelek v standardizirani količini.

Za prodajo na Amazon (ne glede na to v kateri državi je) ne potrebujete UPC ampak je zadosti če je izdelek opremljen s črtno kodo EAN v kateri je zapisana številka GTIN-13. Za Amazon sta standarda GS1 EAN/GTIN-13 in GS1 UPC/GTIN-12 enakovredna.  

Kaj je GTIN?

Globalna trgovinska številka izdelka (Global Trade Item Number - GTIN) je identifikacijska številka, ki zagotavlja enolično identifikacijo v globalnem okolju. To je številka, ki je zapisana v črtni kodi na večini maloprodajnih izdelkov. Najpogostje uporabljen identifikacijski ključ za označitev maloprodajnih izdelkov je GTIN-13, obstajajo pa še druge različice: GTIN-8 za označevanje majhnih izdelkov, GTIN-14 za označevanje škatel in transportnih enot, GTIN-12 za označevanje izdelkov v ZDA in Kanadi opremljenih s črtno kodo UPC.

 • GTIN je globalno edinstven in imetnike licenc GS1 je mogoče preveriti. GTIN so prisotni na 500 milijonih izdelkov široke potrošnje in zdravstvenih izdelkov po vsem svetu. 
 • Obseg, doseg in podpora GS1 se širi prek lokalnih organizacij članic v 115 državah in 1,5 milijona uporabniških podjetij. Lokalne organizacije lahko prodajalce podpirajo v njihovem jeziku in delovnem času.
 • GS1 se že več kot 45 let osredotoča na edinstveno identifikacijo izdelkov v številnih panogah.

 

Kakšna je razlika med GTIN in UPC?
Kakšna je razlika med GTIN in UPC?

Universal Product Code (UPC) je del sistema GS1. To je oznaka kodne simbologije kot tudi 12-mestne identifikacijske številke (GTIN-12), ki se za razliko od 13-mestnih številk drugje po svetu uporablja v severni Ameriki (ZDA, Kanada). GTIN-13 zapisan v EAN kodo je ekvivalent UPC kodam za identifikacijo izdelkov pri spletnih velikanih kot so Amazon, eBay in Google. 

Prednosti uporabe GTIN

 • Višje stopnje konverzije nakupa, če so na voljo GTIN-i 
 • Strani izdelkov opremnljenih z GTIN so primerni za Googlove oglase za nakupovanje in iskanje
 • GTIN omogočajo povezavo vseh informacij o izdelkih, atributov, videoposnetkov, mnenj potrošnikov, slik, cen itd.
 • Izboljšana učinkovitost in vidnost, saj lahko prodajalci svoje izdelke dodajo hitreje

 

Zakaj odločitev za GTIN

 • GTIN je globalno edinstven in imetnike licenc GS1 je mogoče preveriti. GTIN so prisotni na 500 milijonih izdelkov široke potrošnje in zdravstvenih izdelkov po vsem svetu. 
 • Obseg, doseg in podpora GS1 se širi prek lokalnih organizacij članic v 115 državah in 1,5 milijona uporabniških podjetij. Lokalne organizacije lahko prodajalce podpirajo v njihovem jeziku in delovnem času.
 • GS1 se že več kot 45 let osredotoča na edinstveno identifikacijo izdelkov v številnih panogah.


Kako lahko pridobim številko GTIN?

GTIN je eden od identifikatorjev v sistemu GS1, v katerega je vključenih 116 nacionalnih organizacij po vsem svetu. V Sloveniji pridobite pravico za dodelitev GTIN z včlanitvijo v nepridobitni zavod GS1 Slovenija. Podrobnosti o postopku in pogojih najdete tukaj.

Ko registriram nov izdelek, od mene želijo da navedem UPC, EAN, GTIN, ISBN. Kaj te kode pomenijo in ali potrebujem navesti vse tri?

Universal Product Code (UPC) in European Article Numbers (EAN) so števila, ki jih najdete pod črtno kodo UPC in EAN. Številke so tiste, ki jih je potrebno posredovati trgovcu – tako za spletno trgovino/tržnico kot običajno trgovino – da unikatno identificirate svoj izdelek. 

Tako UPC in EAN sta vrsti kod, ki vsebujeta številke GTIN (Global Trade Item Number), vendar v različnih dolžinah zapisa. UPC koda vsebuje 12 mestno številko, EAN koda pa vsebuje 13 mestno številko (izjemoma za majhne izdelke 8 mestno). Potrebujete le en GTIN da identificirate vaš produkt in to številko lahko uporabite kjer koli po svetu pri katerem koli trgovcu ali spletni tržnici. ISBN (International Standard Book Number) je 13 mestna številka, ki se uporablja za označevanje knjig. V Sloveniji jo pod posebnimi pogoji pridobite pri Narodni univerzitetni knjižnici (NUK).

Kaj je ASIN?
Kaj je ASIN?

Amazon Standard Identification Number (ASIN) je Amazonov lastni unikatni identifikacijski ključ izdelka (dolžine 10 alfanumeričnih znakov). Za pridobitev le tega pa je potrebno v večini primerov pri ulistavanju novega izdelka le tega identificirati z EAN (GTIN-8 ali GTIN-13), UPC (GTIN-12), GTIN (GTIN-14) številko. Ena od izjem, kjer ni potrebno imeti GTIN številko so npr. ročno izdelani izdelki.

Kakšne so prednosti uporabe številk GTIN pridobljene od GS1, za začetnike na Amazonu z le nekaj izdelki, če jih lahko dobim ceneje na spletu od nekoga drugega (npr: preprodajalca)?

Veliko prodajalcev na spletnih tržnicah na začetku ne pridobi GTIN pri GS1, temveč GTIN kupijo pri preprodajalcih na spletu. Če kupite GTIN na spletu od preprodajalca, bo ta GTIN oziroma predpona še vedno registriran na drugo podjetje in ne bo licenciran za vašo blagovno znamko ali podjetje. 

To bo kasneje povzročilo težave pri registriranju izdelka na Amazonu in s tem tvegate, da bo vaš izdelek odstranjen iz spletne tržnice. Veliko je primerov, ko prodajalci niso vedeli, da uporabljajo že registriran GTIN in so imeli zaradi tega težave, saj so morali vse svoje izdelke na novo označiti in na novo registrirati. To je za seboj prineslo znižanje prodaje, saj izdelka ni bilo mogoče kupiti na spletni tržnici. Izdelki so prav tako na spletni strani izgubili vse podatke o prodaji in mnenja kupcev. Vse je bilo potrebno začeti z nova, kar je pomenilo tudi finančno škodo.

Ali je potrebno določiti nov GTIN (UPC/EAN) za vsako državo v kateri prodajam?

Ne. Potrebujete le en identifikator za vsak proizvod. GTIN je globalno prepoznaven standard in bo deloval za vsako spletno tržnico in vsako državo.

Ali potrebujem različne črtne kode za različne velikosti ali barve istega izdelka?

Da, potrebno je določiti unikatno številko za vsak stil, barvo in velikost. To storite zato, da je vsak vaš izdelek unikatno identificiran v iskalniku, skladiščni evidenci in na točki prodaje, s tem zagotovite, da kupec prejme pravi izdelek. Na primer, če prodajamo belo majico s kratkimi rokavi v treh velikostih (S, M, XL), potrebujem tri GTIN številke za vsako velikost. Če se odločimo, da bi želel razširiti asortima in prodajati tudi v drugih barvah, kot na primer v rdeči, zeleni in modri, v vseh treh velikostih, bi potreboval skupaj 12 GTIN številk. Po eno za vsako barvo in velikost.

Kako je s spreminjanjem podatkov znotraj posameznih EAN kod in obstojnost teh kod?

Na naši spletnih straneh najdete brezplačno orodje, ki vam pomaga pri pravi odločitvi ali je potrebno dodeliti nov GTIN za izdelek: Ali pri spremembi izdelka dodelimo nov GTIN?

Kdaj zamenjam GTIN na trenutnem izdelku?

GTIN številke se uporabljajo za identifikacijo izdelkov – vse kar lahko ocenite, naročite in prodate. Nov izdelek vedno potrebuje nov GTIN. Pogosto bo potrebno določiti nov GTIN, ko ste izdelek spremenili, kot na primer, če so se spremenile sestavine izdelka, velikost izdelka ali barva. Nosilec blagovne znamke mora upoštevati tri principe, ko vpelje spremembe za že obstoječi izdelek:

 • Se pričakuje od kupca/trgovca, da razloči spremenjen izdelke glede na prejšnji/aktualen izdelek – to upoštevajte predvsem pri spletni prodaji, ker v nasprotnem primeru kupec lahko prejme drugačen izdelek kot ga je naročil.
 • Ali obstajajo pravila o regulaciji/odgovornosti razkritja kupci ali/in trgovskemu partnerju?
 • Ali lahko močno vpliva na preskrbovalno verigo (kako je izdelke poslan, skladiščen, prejet)?

  Za pomoč poglejte stran "Ali moram dodeliti nov GTIN?".  Spletno odločitveno drevo vam bo v pomoč pri sprejemanju odločitve ali je res potrebno dodeliti nov GTIN spremenjenem izdelku.
Ali lahko ponovno uporabim GTIN številko, če originalen izdelek (označen s GTIN številko) ni več na trgu?

Od 1 januarja 2019, se GTIN ne sme več ponovno uporabiti. Razlog je v tem, da je e-trgovina spremenila način prisotnosti izdelka na trgu. Tudi če izdelek ni več proizveden v fizični obliki, je prisoten v digitalni obliki in lahko povzroči neskladje, če se isti GTIN določil za nov izdelek.

Če kupim izdelek od proizvajalca, ki izdelka še ni označil s črtno kodo, ali lahko temu izdelku sam določim številko GTIN iz svoje dodeljene predpone ali moram pozvati dobavitelja, da to stori?

Številke GS1 bi morale unikatno označiti izdelek pri izvoru, kar pomeni, da je potrebno pozvati dobavitelja, da to stori. Ponovno označevanje kasneje, lahko povzroči napake in težave pri kupcih.

Ročne izdelke prodajamo na Amazon Handmade, Etsy, .... Ali je potrebno določiti črtno kodo za naše izdelke?

Za izdelke, ki se prodajajo na Amazon Handmade, Etsy in podobnih spletnih tržnicah in sodijo v kategorijo ročno izdelanih izdelkov običajno ni potrebno določiti GTINa.

Če prodamo svojo dejavnost, ali lahko prenesem GS1 predpono na kupca?

Prenos se lahko izvede, za izvedbo prenosa kontaktirajte GS1 Slovenija.


Kako in kje pridobim črtne kode EAN za pripravo fizičnih nalepk?

Če v google iskalnik vpišete »izdelava črtnih kod« boste prišli do ponudnikov rešitev, tiskarjev in tudi do brezplačnih generatorjev črtnih kod.

Kako in kje pridobim črtne kode EAN za pripravo fizičnih nalepk?

Če v google iskalnik vpišete »izdelava črtnih kod« boste prišli do ponudnikov rešitev, tiskarjev in tudi do brezplačnih generatorjev črtnih kod. Pomembno je, da preverite kakovost natisnjene črtne kode. Kmalu pa bo na voljo tudi generator črtnih kod v portalu za člane, Moj GS1.

Koliko časa traja, da Amazon prizna moje GTIN?

Podatke o novih članih (odločba) vsak dan (polno uro) delimo z Amazonom. Amazon te podatke obdeluje, tako da lahko od pridružitve GS1 SI traja tudi do 72 ur, da bodo vaše številke veljavne na Amazonu. Trajanje in način obdelave podatkov je odvisna od Amazona in nanje GS1 ne more vplivati.

GTIN imam od GS1, zakaj jih Amazon ne sprejema?

Možni vzroki glede na vrsto napake:

 • Invalid error: običajno zato, ker za vrsto ID -ja izdelka niste izbrali EAN.
 • Doesn’t match: Običajno je težava v tem, da so podrobnosti o blagovni znamki drugačne od podatkov o podjetju, registriranih pri Amazonu in/ali GS1. Amazonu morate predložiti dokazilo o povezavi med prodajalcem in blagovno znamko. Stvari, kot so potrdilo o blagovni znamki, računi, ki dokazujejo, da ste kupili delnico pri blagovni znamki, ali pooblastilo, ki dokazuje, da lahko prodate to blagovno znamko.
 • Potential match: Izdelek, ki ste ga navedli, je morda že v katalogu Amazon. Morate preveriti, če že obstaja. Obstaja še en seznam z istim izdelkom. GTIN torej ne boste mogli uporabljati.
Ali lahko črtne kode GS1 oz. številke GTIN uporabljam na spletnih mestih Amazona v drugih državah (Nemčija, Združeno kraljevstvo, ZDA, ...)?

Ne glede na spletno mesto Amazon, na katerem prodajate svoje izdelke, lahko uporabljate črtne kode oziroma številke pridobljene pri GS1 Slovenija.

Imam edinstven izdelek in nekdo drug prodaja podoben izdelek in uporablja moj GTIN, kaj lahko storim?

Na Amazonu vedno registrirajte svoje izdelke z blagovno znamko v registru blagovnih znamk Amazon - to vam daje nadzor nad seznamom in vam bo olajšalo odstranitev nepravilno navedenih izdelkov. Na drugih spletnih tržnicah boste morali kršitev prijaviti in jo z njimi odpraviti, saj dva različna izdelka ne bi smela uporabljati istega GTIN -a. Tržnice čistijo svoj katalog in izločajo duplikate, saj škodujejo zaupanju strank, če prejme napačen izdelek.

Ali GTIN -ji na spletnih tržnicah resnično vplivajo na iskalnike?

GS1 ne more nadzorovati, kako so napisani algoritmi iskalnikov ali kako deluje SEO (angl.: Search engine optimization), vendar vemo, da se identifikatorji izdelkov uporabljajo za sledenje izdelkom in njihovim podatkom. Googlova izjava: "Ugotovili smo, da navedba GTIN v podatkih o izdelkih poveča verjetnost, da se vaše ponudbe ujemajo s katalogom izdelkov Google Shopping. To nam pomaga prikazati ustrezne in natančne rezultate v Google Shopping" Zgodnji poskusi kažejo, da ponudbe, usklajene s katalogom, prejmejo do 40% več uporabniških klikov. Čeprav za SEO ni magične rešitve, ki bi vas pripeljala na prvo mesto, gre za izpolnjevanje čim več zahtev za zagotovitev najboljše možne kotizacije na trgih in v iskalnikih, GTIN pa je eden izmed teh.

Spletne tržnice čistijo kataloge s pomočjo Verified By GS1 - kaj je to?
Spletne tržnice čistijo kataloge s pomočjo Verified By GS1 - kaj je to?

S kontrolo številk GTIN spletne tržnice čistijo svoje prodajne kataloge. Izločajo duplikate, identificirajo prave GTIN, identificirajo napačno uporabljane GTIN (GTIN hijacking), ...

Verified by GS1 je storitev dostopa do globalnega registra številk GTIN s pomočjo katerega lahko odgovorimo na tri vprašanja:

 • ali je GTIN veljaven GTIN (ima pravilno strukturo);
 • kateremu podjetju je licenciran GTIN;
 • ali so za GTIN prisotni osnovnih podatki.

Storitev Verified By GS1 omogoča spletnim tržnicam, trgovcem, e-platformam, razvijalcem aplikacij in ponudnikom rešitev, da z dostopom do podatkov o številka GTIN preko API izboljšajo kakovost podatkov o izdelkih.

Kako deluje Verified By GS1 API?

Application Programming Interface ali API podjetjem omogoča, da svoje podatke in funkcionalnost svojih aplikacij odprejo zunanjim razvijalcem poslovnih partnerjev itd. To omogoča sistemom, da komunicirajo med seboj ter izkoriščajo podatke in funkcionalnost drug drugega prek dokumentiranega vmesnika. 

 Verified By GS1 API deluje po principu REST API. Npr. marketplace oz. njegov sistem pošlje HTTP zahtevek za podatke o GTIN servisu REST API Verified by GS1. Ta mu odgovori in pošlje podatke o številki GTIN v JSON datoteki.

Tudi vi lahko dostopate do rešitve Verified by GS1.


Verified by GS1 - preveri podatke o izdelku
Nazaj na vrh