GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Maloprodaja

Maloprodaja

Ustrezna označitev maloprodajnih enot zagotavlja enolično identifikacijo posameznega tipa enote in hkrati omogoča učinkovito skeniranje na terminalih POS.

Če želite označiti prodajno enoto, ki jo je potrebno skenirati na maloprodajnem mestu, potrebujete črtno kodo iz družine EAN/UPC.

Pri označitvi maloprodajnih izdelkov gre najpogosteje za namestitev kodnih simbolov EAN-13, ki kodirajo 13-mestni GTIN (identifikacijska številka). Posebna pravila veljajo za izdelke s spremenljivo vsebino in zelo majhne izdelke.

V sodelovanju z največjimi trgovskimi verigami pri nas smo na GS1 Slovenija pripravili priporočila Označevanje maloprodajnih izdelkov po sistemu GS1.

Označevanje maloprodajnih enot

Od uvedbe črtne kode v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je veliko spremenilo in danes se na embalaži maloprodajnih izdelkov vse pogosteje pojavljajo dodatni kodni simboli. GS1 si skupaj z industrijo prizadeva oblikovati rešitev, ko bo omogočila izkoristiti velik potencial 2D simbola tudi za identifikacijo enote in omogočiti skeniranje na terminalih POS. Zdaj imamo priložnost, da s sodelovanjem vseh vključenih akterjev uporabimo celoten potencial 2D simbolov za identifikacijo v maloprodaji.

Trenutno sta definirana dva pristopa:

–     kodni simbol GS1 DataMatrix s podatki v formatu GS1 AI. Ta rešitev izkušnje uporabe atributivnih podatkov, kot so npr. serija/lot, rok uporabe, podatki za sledenje poreklu, preslikuje iz logističnega okolja in primarno podpira poslovanje B2B. Za uporabo v okolju B2C mora potrošnik uporabiti samo dedicirane aplikacije na mobilnih napravah;

–     kodni simbol QR s podatki v formatu GS1 Digital Link. Ta rešitev že v osnovi podpira tudi poslovanje B2C, saj so podatki v kodnem simbolu v splošnem spletnem formatu URL, kjer so poleg GTIN vključeni tudi atributivni podatki, povzeti po modelu GS1 AI. S tem ta rešitev omogoča tudi podporo poslovanju B2B.

Identifikacija izdelka s številko GTIN
Črtna koda EAN
2D - kode prihodnje generacije
Več o GS1 Digital Link
Raziskava: uvajanje 2D kod v maloprodajni proces
Nazaj na vrh