GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business

Zgodovina

Kako se je začelo...

Od leta 1973 je GS1 prisotna v več kot 115 državah, ki združuje preko 2 milijona članov, kateri z uporabo standardov v preskrbovalni verigi optimizirajo svoje poslovanje.

Vse se je začelo s črtno kodo

Beep! 26. junija 1974 je paket žvečilnih gumijev postal prvi izdelek opremljen s črtno kodo, ki je bil skeniran v trgovini. Danes imajo črtne kode ključno vlogo v preskrbovalni verigi, saj zagotavljajo, da so izdelki na prodajnih policah ob pravem času.

Upravljamo s standardom črtne kode, ki ga uporabljajo trgovci na drobno, proizvajalci in dobavitelji. Če želite na izdelek umestiti črtno kodo, ki jo je mogoče skenirati kjer koli na svetu, se obrnite na nas.

Sporazum gospodarstva o sodelovanju

Vodilni akterji v gospodarstvu se dogovorijo, da bodo za identifikacijo izdelkov uporabljali "univerzalno šifro izdelka". Ta identifikacijska oznaka se danes imenuje globalna trgovinska številka izdelka ali GTIN.

Dogovorjen je standard za črtno kodo

Vodilni v gospodarstvu v ZDA so izbrali enoten standard za identifikacijo izdelkov. Ta se še danes uporablja kot črtna koda GS1.

Skenirana je prva črtna koda

26. junija je paket žvečilnih gumijev postal prvi izdelek s črtno kodo, ki je bil skeniran v supermarketu.

Vzpostavitev sistema GS1

Evropsko združenje za označevanje izdelkov (EAN), ki se pozneje preimenuje v GS1, odpre pisarno v Bruslju. Njegovi ustanovni člani uvedejo identifikacijski sistem za izboljšanje učinkovitosti preskrbovalne verige.

Uporaba črtnih kod se razširi v veleprodajo

Ker so črtne kode dokazale svojo zanesljivost in uporabnost v praksi, se je njihova uporaba razširila na zunanje enote pakiranja izdelkov.

GS1 preseže področje črtnih kod

Ob vplivu širokopasovnih omrežij na preskrbovalne verige ustvarimo prvi mednarodni standard za elektronsko izmenjavo podatkov.

Slovenija pristopi v EAN

Slovenija kot samostojna država pristopi v EAN, in sicer kot SANA v okviru Gospodarske zbornice Slovenije. Leta 1992 se včlani 230 podjetij.

Oblikovani so prvi standardi v zdravstvu

Svoje delo širimo na zdravstveni sektor in tesno sodelujemo z zdravstvenimi ustanovami in ponudniki zdravstvenih storitev.

SANA se preoblikuje v EAN Slovenija

Pripravljen predlog za preoblikovanje združenja SANA v interesno gospodarsko združenje EAN Slovenija iz leta 1993 se uresniči.


Forum za globalne standarde

Lansiran je globalni forum za upravljanje globalnih standardov (GSMP) , ki članom GS1 omogoča, da na enem mestu razpravljajo o standardih.


Oblikovan je prvi standard RFID

Čipi za radiofrekvenčno identifikacijo (RFID) postajajo vse bolj razširjeni, zato ustvarjamo standard za njihovo implementacijo in uporabo.

Združitev v enotno organizacijo

Ameriška (UCC) in mednarodna (EAN) organizacija se uradno združita in tako nastane enotna organizacija GS1.

Nastanek GS1 Slovenija

EAN Slovenija se preimenuje v GS1 Slovenija in postane samostojna pravna oseba. Število članov takrat je štelo 3761.

GS1 v svetu spletne prodaje

Z razvojem spletne trgovine so se pričeli ustvarjati odprti standardi, ki potrošnikom omogočajo neposreden dostop do ključnih informacij o izdelkih.

GS1 Slovenija

Naša vizija je svet, v katerem z močjo standardov blago in informacije učinkovito in zanesljivo krožijo po vsem svetu, za dobrobit gospodarstva in izboljšanje vsakodnevnega življenja ljudi. 

Naše poslanstvo je biti nevtralna vodilna organizacija, ki z razvojem globalnih standardov in zaupanjem vanje zagotavlja učinkovito poslovno okolje.

Nazaj na vrh