GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Življenjski krog trajnostne embalaže

10. maj. 2024

V okviru rednih izobraževanj, ki jih izvajamo pod okriljem Akademije GS1 Slovenija in tako imenovanih srečanj Kava z GS1 , se bomo v četrtek, 13. junija 2024, poglobili v svet problematike ter rešitev na področju ravnanja z embalažo. Pri slednjem igra trajnost embalaže eno izmed ključnih vlogo. Na srečanju bomo s tem namenom gostili predstavnike iz družbe CETIS FLEX, ki šteje med vodilna evropska tiskarska podjetja s področja fleksibilne  embalaže z inovativnimi, varnimi in do okolja prijaznimi rešitvami. Del tega, kar nam bodo na srečanju Kava z GS1 predstavili inovativni celjski tiskarji, odkriva pogovor z njihovimi strokovnjaki.

    Kako deluje kavcijski sistem za vračljivo in reciklirno embalažo z oznako DPG (Deutsche Pfandsystem, GmbH), ki se uporablja na nemškem trgu? Bi bila lahko takšna rešitev primerna za slovensko poslovno okolje?                              

V Nemčiji je sistem kavcij za vračljivo embalažo zasnovan tako, da njegova visoka vrednost kavcije potrošnike spodbuja k odgovornemu vračanju embalaže. Ker obstaja tudi tveganje pred ponarejanjem, je ustrezna zaščita oznak na embalaži ključnega pomena. Te oznake so natisnjene s posebno barvo, ki je strojno zaznavna in ni na voljo nepooblaščenim osebam, s čimer se zagotavlja verodostojnost sistema. Proizvajalci embalaže morajo biti certificirani, kar dodatno prispeva k integriteti in zanesljivosti celotnega sistema vračanja embalaže. V Sloveniji bomo prav tako potrebovali rešitev, za katero v tem času še ni jasnih usmeritev. Prepričani smo, da nemški kavcijski sistem velja za varen način pred ponarejanjem ter spodbuja k večjemu zbiranju in ločevanju embalaže. Prinaša pa dodatne stroške, kot so certificiranje in namestitev avtomatov za prevzem embalaže itn.

  Katere prednosti prinašajo nevidne digitalne črtne kode, s katerimi se srečujemo pri tako imenovani pametni embalaži? Na katerih področjih se uporablja takšna embalaža?  

Tisk, npr. Digimarc barkode, daje izdelku identiteto, ki je povezana z IT-infrastrukturo oblaka, kar omogoča nove vpoglede v podatke ter prispeva k učinkovitejšemu delovanju, h komunikaciji in k trajnostnemu ravnanju. Digitalni vodni žig pa je definiran kot znanost o skrivanju informacij o predmetu, integriranega v samem dizajnu izdelka. Slike, zvok, videoposnetki in dokumenti za zdaj predstavljajo le nekatere izmed digitalnih oblik, ki se lahko integrirajo v oblikovno zasnovo dizajna. Poleg tega se pojavljajo tudi inovacije, kot je HolyGrail 2.0, ki napoveduje revolucionarni pristop k sortiranju embalaže s pomočjo digitalnega odtisa.

  V ponudbi vašega podjetja igra pomembno vlogo CTP-tehnologija za izdelavo plošč. Kaj ponuja tovrstna tehnologija v primerjavi z drugimi tehnološkimi pristopi pri izdelavi embalažnega materiala?                

Tehnologija CTP (Computer-to-Plate) predstavlja ključno orodje v sodobni proizvodnji tiskarskih plošč, ki prinaša številne prednosti v primerjavi z drugimi tehnološkimi pristopi, kot je na primer CTF (Computer-to-Film). Ena ključnih prednosti CTP-tehnologije je njena sposobnost hitrega prenosa digitalnih podatkov neposredno na tiskarsko ploščo, brez potrebe po fizičnih filmih. Ta proces bistveno zmanjšuje čas, potreben za pripravo na tiskanje, s čimer povečuje celotno učinkovitost proizvodnega procesa. Z digitalnim prenosom podatkov se dosežeta visoka natančnost in doslednost pri reproduciranju slikovnih elementov na tiskarski plošči, kar posledično prinaša boljše rezultate tiskanja in manj napak v končnem izdelku. Poleg tega omogoča preprosto prilagajanje tiskarskih plošč glede na spremembe v oblikovanju ali zahteve strank, kar predstavlja izjemno fleksibilnost v proizvodnem procesu. Digitalni proces omogoča tudi hitrejše spremembe in manj zapleten postopek v primerjavi z analognimi metodami, kar dodatno izboljšuje učinkovitost proizvodnje. S tem, ko CTP-tehnologija omogoča natančnejši nadzor nad procesom, prinaša visoko kakovost tiskarskih plošč, kar se odraža v boljši kakovosti tiskanih materialov. Poleg tega, ker CTP-tehnologija odpravlja potrebo po kemikalijah in filmih, je do okolja prijaznejša kot tradicionalni procesi, ki proizvajajo več odpadkov in onesnažujejo okolje. Vse te prednosti skupaj prispevajo k učinkovitejši, bolj natančni in bolj trajnostni proizvodnji tiskarskih plošč.

Kaj ponuja vaše podjetje v primeru monostrukturnih embalažnih materialov, ko beseda nanese na fleksibilne folije, bariere in papir, s katerimi lahko zaščitimo izdelke z materialom, ki je preprosto razgradljiv v smislu reciklaže?

Ponujamo monopolipropilenske folije in monopolietilenske folije ter kombinacijo materialov obeh vrst polimerov, ki spadata v isto skupino, s čimer dobimo poliolefinske folije. Kot barierni material uporabljamo folije istega polimera, na katero je naparjen tanek sloj (cca 0,5 µm) aluminija (metalizirana folija) ali aluminijevega oksida (folija z bariernim slojem AlOx). Prav tako uporabljamo koekstrudirane folije, ki imajo znotraj barierni sloj iz mešanice etilen-vinil alkohola (EVOH) in/ali polivinil alkohola (PVOH).

Katere tipe etiket izdelujete ter katere so prednosti in slabosti posameznih tipov etiket glede na mogoče načine njihove uporabe? Ali v tem primeru izdelujete etikete iz različnih tipov recikliranega materiala?  

V družbi CETIS FLEX izdelujemo samolepilne etikete iz številnih materialov. Naši glavni materiali vključujejo: PP, PE in papir, pri čemer delno uporabljamo tudi reciklirane materiale. Ponosni smo na certifikat FSC® Chain of Custody (FSC-STD-40-004 V3-1), saj z njim lahko našim strankam ponudimo tudi certificirane izdelke FSC®. 

Certificirani smo za razvoj, oblikovanje, trženje, proizvodnjo, skladiščenje in za distribucijo samolepilnih etiket, etiket, ovijanje, pakiranje, oglaševalsko gradivo in specialni tisk produktov v podjetju in pri zunanjih izvajalcih, FSC100%, FSCMix in FSC Recycled. Z njim potrjujemo zavezanost tudi k trajnostnemu ravnanju. Samolepilne papirne etikete so priljubljena izbira zaradi svoje dostopne cene, okoljske prijaznosti in možnosti recikliranja. Primerne so za uporabo na suhih površinah in omogočajo preprosto tiskanje s številnimi tiskarskimi tehnikami. So manj odporne na vodo in druge tekočine, kar lahko omeji njihovo uporabo v nekaterih okoljih. Samolepilne etikete iz folije so znane po svoji trpežnosti in odpornosti na vodo, olja in druge tekočine, zaradi česar so primernejše za uporabo na različnih površinah. So pogosto dražje od papirnatih etiket. Poleg tega je njihova proizvodnja do okolja manj prijazna in jih je težje reciklirati v primerjavi s papirnatimi etiketami, čeprav se na trgu vse bolj uveljavljajo tudi samolepilne etikete iz reciklirane folije. 

Termoetikete se uporabljajo za kratkoročno označevanje, saj omogočajo hitro tiskanje brez uporabe črnila. So preproste za uporabo, vendar so občutljive na visoke temperature in niso primerne za dolgoročno označevanje. Poleg tega lahko tisk ob sončnem izpostavljanju na termoetiketah zbledi, kar lahko vpliva na njihovo berljivost. V proizvodnji etiket se vse pogosteje uporabljajo tudi različni tipi recikliranega materiala, ki ponujajo številne okoljske prednosti. Pri izdelavi etiket ponujamo možnost uporabe recikliranega papirja, recikliranih folij in drugih do okolja prijaznih materialov. Prednosti recikliranih materialov vključujejo zmanjšanje porabe surovin, manjši ekološki odtis in ustvarjanje trajnostne embalaže. Reciklirani materiali so tudi odlična izbira za podjetja, ki si prizadevajo za bolj trajnostno poslovanje in odgovorno ravnanje z viri.

Del vaše ponudbe predstavljajo ovojne etikete in tako imenovani sleevi. Kje se srečujemo z njimi in kaj je ključno pri njihovi izbiri v smislu obstojnosti in ekološke neoporečnosti? Kakšno vlogo igra tu trajnost?

Z ovojnimi etiketami se srečujemo predvsem pri pijačah, s sleevi pa pri pijačah, kozmetiki in pri prehrani. Pri teh izdelkih proizvajalci materialov predvsem zmanjšujejo njihovo debelino, torej količino uporabljenega materiala za posamezno embalažo, hkrati pa povečujejo delež reciklaže v materialu. Ovojne etikete in sleevi so posebne vrste fleksibilnih rešitev, ki se uporabljajo za ovojitev embalaže (steklenic, pločevink, plastenk itn.). Z njimi se srečujemo predvsem v prehrambni industriji, pijačah, kozmetiki, farmaciji in v podobnih panogah. Priljubljene so zaradi vizualne privlačnosti, možnosti tiskanja visoke kakovosti in dodajanja informacij o izdelku. 

Pri izbiri ovojnih etiket je ključna izbira materiala, ki mora izpolnjevati visoke standarde obstojnosti in okoljske trajnosti. Material mora biti odporen na vlago, temperaturne spremembe in na UV-žarke, obenem pa mora ohranjati visoko kakovost tiska. V današnjem času je vse večja pozornost namenjena ekološki neoporečnosti materialov, zato se številna podjetja odločajo za uporabo do okolja prijaznih alternativnih, reciklabilnih materialov ter za embalažo brez PVC-ja. Trajnostna naravnanost igra ključno vlogo pri izbiri ovojnih etiket, saj potrošniki vse bolj cenijo izdelke in embalažo, ki so do okolja prijazni. Trajnost izdelkov, vključno z embalažo, postaja pomemben dejavnik pri nakupni odločitvi, kar posledično vpliva tudi na izbiro ovojnih etiket. Trajnost lahko pomeni izbiro do okolja prijaznih materialov, recikliranje embalaže ter optimizacijo proizvodnih procesov za zmanjšanje odpadkov in porabe energije. 

Belgijski Colruyt Group z enotnim načinom izm...
Seznam vseh novic
GS1 Slovenija bo izvedla nov niz izobraževanj...
Nazaj na vrh