GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Praznujemo 50 let številke GTIN!

08. april. 2021

Pred 50 leti se je rodilo moderno gospodarstvo. Sliši se nenavadno, a takrat so se vodilni iz največjih imen svetovne trgovine zbrali in skupaj razvili globalno trgovinsko številko izdelka, poznano kot GTIN! Prav ta številka, ki je temelj črtne kode je postala najpomembnejši standard preskrbovalne verige v zgodovini!

Z veseljem sporočamo, da so to pomembno prelomnico prepoznali tudi slovenski mediji!

  • V petek, 2. aprila 2021 smo na 14. strani časnika Delo lahko prebrali celostransko novico. Spletno različico pa preberite tukaj.
  • V ponedeljek, 5. aprila ste lahko zasledili prispevek v oddaji 24ur na POP TV: »50 let od izuma črtne kode«, v katerem smo videli znana obraza direktorice Zdenke Konda in Branka Šafariča.  Ponovno si ga lahko ogledate tukaj.

Kampanjo »50 let številke GTIN«, smo otvorili s sporočilom za javnost in videoposnetkom GS1 »Globalna trgovinska številka izdelka (GTIN): 50 let sodelovanja in inovativnosti!«.

Izvorna ideja o črtnih kodah, ki spominjajo na »osebno izkaznico« posameznega izdelka, je nastala precej naključno med risanjem vzporednih črt na peščeni plaži Miami Beacha. Manj kot dvajset let za tem oziroma 31. marca 1971 je sledilo uradno rojstvo številke GTIN ter z njo povezanih črtnih kod, s katerimi so v začetnem obdobju označevali prodajne artikle v ameriških veleblagovnicah. Inovacija, ki je omogočala v začetnem obdobju predvsem hitrejše delovanje trgovskih blagajn, je v naslednjih desetletjih prerasla v »informacijski esperanto« za hitrejši zajem podatkov in zmanjševanje človeških napak.

S kampanjo #GTIN50years smo na dan obletnice, 31. marca 2021, pričeli tudi na vseh naših družbenih omrežjih. Vabimo vas, da nam sledite tudi vi!

Raziskava o razširjenosti spletne prodaje v S...
Seznam vseh novic
Poziv članom, ki prodajajo medicinske pripomo...
Nazaj na vrh