GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Vrata odpira nov logistični center v Zalogu

29. junij. 2024

Na stičišču regionalnih in mednarodnih oskrbovalnih poti v ljubljanskem Zalogu je pred kratkim zaživel sodoben in energetsko učinkovit Logistični center Zalog. Center je s strani lastnika objekta podjetja Kobal Nepremičnine prevzela v upravljanje družba BTC.  Ljubljanski BTC s tem dodatno utrjuje položaj enega izmed vodilnih ponudnikov logističnih storitev na področju izdelkov vsakdanje rabe v Sloveniji ter širi poslovanje na ostala področja logističnega delovanja z višjo stopnjo avtomatizacije in robotizacije. Investicija v gradnjo in opremo objekta je dosegla 36 milijonov evrov.

Nov logistični center je primarno namenjen skladiščenju in manipulaciji izdelkov vsakdanje rabe z možnostjo prilagajanja kapacitet ostalim vrstam blaga. Velikosti skladiščnih površin meri 40.000 m2, kar je ob 12-metrski višini dovolj za več kot 50.000 paletnih mest. Slednje dopolnjuje 42 vhodno-izhodnih ramp. Ponudba logističnih storitev, ki jih izvaja 180 zaposlenih, zajema še komisioniranje, odpremo blaga za dostavo, administracijo naročil, upravljanje z vračljivo embalažo in načrtovanje optimalnih transportnih poti. Prevzem ter skladiščenje blaga sta možna pri različnih temperaturnih režimih.

Logistični center Zalog se postavlja še s številnimi rešitvami za energetsko učinkovitost. Objekt je opremljen s sistemom inteligentne LED razsvetljave z individualno regulacijo moči posameznih svetilk in nadzorom rabe energije. Pisarniški del objekta nadgrajuje ena izmed večjih zelenih streh v Sloveniji s površino 4500 m² za dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Na strehi stoji še fotovoltaična elektrarna s površino 6000 m² in močjo 800 kW, ki jo bo možno v prihodnosti razširiti do površine 35.000 m² in moči 4,8 MW. Za ogrevanje skrbi toplotna črpalka po principu voda-voda. Sodobnost centra dokazuje učinkovita zasnova prevoznih praks za doseganje nižjih emisij in manjše porabe goriva.  Med naprednimi tehnološkimi rešitvami ne gre spregledati niti informacijskega sistema za upravljanje skladišč WMS SymphonyGold, kjer lahko izdaja in nalaganje blaga potekata s strani voznikov brez nadzora zaposlenih v skladišču - vključno v nočnem času. V skladišču lahko opazimo še regalne konstrukcije z ozkimi transportnimi potmi, po katerih se vozijo polavtomatski sistemski viličarji na podlagi induktivne zanke in vgrajenih RFID oddajnikov. Tovrsten sistem omogoča samodejno odlaganje in prevzem tovora z določenih skladiščnih lokacij na podlagi naročil pridobljenih preko elektronskih izmenjav podatkov s poslovnimi partnerji.

Logistični center Zalog stoji na enostavno dostopni lokaciji v neposredni bližini ljubljanskega avtocestnega obroča, ki predstavlja stičišče oskrbovalnih poti in mednarodnih tranzitnih logističnih verig v neposredni bližini letališč Ljubljana, Zagreb in Benetke ter pristanišč Koper, Trst in Reka.
Elektronske cenovke napovedujejo prihodnost m...
Seznam vseh novic
Uvajanje digitalnih potnih listov izdelkov v...
Nazaj na vrh