GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Elektronske cenovke napovedujejo prihodnost maloprodaje

Elektronske cenovke napovedujejo prihodnost maloprodaje

01. julij. 2024

V svetu maloprodaje se za prikazovanje cen izdelkov vedno bolj uveljavljajo elektronske cenovke (angl. ESL èElectronic Shelf Label). Z njihovo pomočjo lahko trgovci posodabljajo cene izdelkov hitreje, bolj učinkovito in ekonomično, kar prinaša številne prednosti družbam in potrošnikom. Za tovrsten način označevanja izdelkov na prodajnih policah se odločajo na evropskem trgu številna podjetja, med katerimi trenutno prednjačijo francoska in skandinavska.

Primerjava med klasičnimi cenovkami in njihovimi elektronskimi sorodnicami zlahka obrne tehtnico v prid sodobnejši rešitvi. Elektronske cenovke so povezane s trgovčevimi zalednimi sistemi, od katerih dobivajo vse podatke. Elektronske cenovke omogočajo na takšen način pri označevanju cen izdelkov večjo ažurnost in natančnost, saj poteka proces spreminjanja cene samodejno in v realnem času, kar zmanjšuje človeške napake in zagotavlja cenovno točnost. V danem primeru odpade potreba po zamudnem in ne nujno najbolj natančnem ročnem menjavanju papirnatih cenovk, kar omogoča večjo osredotočenost trgovcev na stranke.

Elektronski način označevanja cen izdelkov prinaša hkrati dodatno mero dinamične prilagodljivosti, saj lahko trgovci hitreje spreminjajo cene glede na promocije, zaloge ali povpraševanje – po potrebi večkrat na dan. Njihova konkurenčnost in prilagodljivost sta v primerjavi s klasičnim označevanjem na neprimerljivo višjem nivoju. Omenjeno spremlja višja ekološka učinkovitost glede porabe papirja in sredstev za tiskanje, kar blagodejno zmanjšuje okoljski odtis trgovine. Elektronske cenovke prikazujejo namreč podatke s pomočjo tehnologije e-ink zaslona, ki je energijsko izjemno varčen. Prednost tovrstnega prikaza je tudi, da se lahko na zaslonu poleg cene izpisujejo drugi podatki, vključno s klasično črtno kodo EAN ali QR kodo. Slednja prinaša boljšo uporabniško izkušnjo, saj omogoča dostop s pomočjo spleta do številnih informacij, kot so hranilne vrednosti, poreklo itd.

Elektronske cenovke, ki spominjajo s podobo na papirnate, čeprav jih prikazuje LCD displej, predstavljajo pomemben razvojni korak na področju maloprodajne dejavnosti.

Trend uporabe elektronskih cenovk med trgovci po vsem svetu je glede na številne prednosti pričakovano naraščajoč. Zdi se celo, da predstavljajo elektronske cenovke ključni element digitalne preobrazbe, ki smo mu priča na področju izboljšav na področju nakupnih izkušenj ter drugih maloprodajnih procesov. Velja dodati, da lahko elektronske cenovke postanejo z integracijo z drugimi tehnologijami, kot so mobilne aplikacije in sistemi za upravljanje zalog, še bolj funkcionalne in vsestranske. Vse to dokazuje hitra rast uporabe ESL, kjer naj bi trg ESL dosegel na evropskem trgu do leta 2030 2,3 milijarde evrov. Slednje predstavlja glede na današnje stanje okoli 18 odstotni letni prirast. Najbolj napreden trg je po tej plati francoski, sledijo mu skandinavske države in Belgija. Zelo dejavni so pri uvajanju elektronskih cenovk Avstrijci, kjer so elektronske cenovke vse pogostejše, med drugim jih uvaja trgovska veriga SPAR.

Skupna izjava največjih svetovnih podjetji o...
Seznam vseh novic
Vrata odpira nov logistični center v Zalogu
Nazaj na vrh