GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Vpliv epidemije na preskrbovalne verige

25. januar. 2022

Zaostreni ukrepi za preprečevanje COVID-19 na Kitajskem in po svetu povzročajo vedno večje težave v preskrbovalnih verigah. Zdi se, da je normalizacija globalne logistike zaradi pandemije in ukrepov za njeno zajezitev vse prej kot blizu. Cene mednarodnega ladijskega prevoza posledično drvijo v neslutene višave, blago na prodajnih policah pa postaja vsak dan dražje, kar spremljajo inflacijski pritiski.

Prizori so večinoma enaki, ali vsaj zelo podobni tistim, ki jih je povzročilo zaprtje tretjega največjega pristanišča na Kitajskem. Pred Ningbojem, ki leži med Šanghajem in Hongkongom, se je nabrala poplava ladij, ki so zaradi zaprtja najpomembnejšega terminala Meišan brezupno čakale na raztovarjanje ali čakale na preusmeritev v bližnja pristanišča. Zastoji v pristaniščih so postali stalnica, s katero se srečujemo po vsem svetu.Verjetnost, da doseže plovilo pristanišče pravočasno, je usahnila na 40 odstotkov – v enakem lanskem obdobju je bila enkrat višja!

Tovrstni zastoji v mednarodnem ladijskem prometu imajo široke vplive, ki se trenutno kažejo najbolj izrazito na področju elektronike in njene otežene dobave. Težave spremljajo vrtoglave cene mednarodnih prevozov tovora. Tako visoke niso bile še nikoli po letu 1973. Indeksi stroškov za prevoz 40 čevljev dolgega zabojnika so na osmih najpomembnejših ladijskih poteh med vzhodno in zahodno poloblo v tednu do 19. avgusta dosegle povprečno 9613 ameriških dolarjev, kar je 360 odstotkov več kot pred enim letom. Največji skok je dosegel prevoz med kitajskim Šanghajem in nizozemskim Rotterdamom, kjer so stroški narasli za 659 odstotkov in dosegli 13.698 dolarjev. Podobno velja za kontejnerske prevoze med Šanghajem in Los Angelesom ter New Yorkom.

Pandemija prinaša posledično številne logistične neznanke. Na cestah in mejnih prehodih se srečujemo s kilometrskimi zastoji, industrijska podjetja zaustavljajo proizvodnjo, količina blaga, ki ga je treba začasno skladiščiti, presega zmožnosti lokalnih skladišč itd.Potreba po trajnostni logistični preobrazbi in novih načinih blagovnih tokov postajata dejstvo, pri katerem bosta digitalizacija in inovacije igrali ključni vlogi. V prednosti bodo podjetja s prožnimi preskrbovalnimi verigami, možnostjo selitve proizvodnih zmogljivosti v bližino prodajnih trgov in dobro digitalno podporo, ki jo bodo spremljali ustrezni standardi, kakršne zagotavlja logistični industriji GS1.

Nova revija Novice20: Kakovostni podatki so n...
Seznam vseh novic
Poplavo medicinskih izdelkov omejujejo ozka g...
Nazaj na vrh