GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Poplavo medicinskih izdelkov omejujejo ozka grla v tovornih pristaniščih

Poplavo medicinskih izdelkov omejujejo ozka grla v tovornih pristaniščih

24. januar. 2022

Dobavitelji medicinskih izdelkov se že precej časa srečujejo z zastoji blaga v pristaniščih. Po podatkih neprofitnega združenja distributerjev zdravstvene industrije Health Industry Distributors Association (HIDA) naj bi lanskega decembra zaradi podaljšane odpreme ladijskih zabojnikov čez ameriška pristanišča zamujal njihov prihod na končno destinacijo povprečno 37 dni. Število zabojnikov, v katerih naj bi bilo več milijonov medicinskih izdelkov, naj bi se v povprečju gibalo med 8 in 12 tisoč. Največje zamude se pojavljajo v pristanišču Savannah v zvezni državi Georgia, sledit mu New York in New Jersey.

Predsednik in izvršni direktor HIDA Matthew J. Rowan trdi, da je v danem trenutku težko napovedati, kakšni bodo nadaljnji vplivi pandemije Covid-19 na delovanje preskrbovalnih verig. Rešitve za odpravo ozkih grl naj bi predstavljala predvsem hitrejša identifikacija in bolj hitra priprava zabojnikov z medicinsko vsebino za odpremo iz pristanišč. Tu bo treba pridobiti ustrezna zakonska pooblastila za določanje prednosti tovora oziroma zabojnikov z izdelki, ki so pomembni za zdravje, osebno varnost v smislu kritične zaščitne opreme ter dobro počutje zdravstvenih delavcev in bolnikov. S tem namenom so se v določenih ameriških pristaniščih že na začetku pandemije ustanovile skupine za identifikacijo in označevanje zabojnikov z medicinsko vsebino ter izdelala digitalna orodja za njihovo hitrejšo odpremo.

To je postalo še bolj pomembno ob pojavu omikron virusne različice, ki se širi med prebivalstvom veliko hitreje kot njene predhodnice. Zabojniki z medicinskimi izdelki so namreč na ladjah dobesedno pomešani med poplavo tisočerih zabojnikov. Načrtovanje prihoda tovorne ladje v pristanišče in način ter čas njenega raztovora sta ključna. Določeni pristaniški terminali delujejo zato po principu prioritete s pomočjo identifikacije blaga pred prihodom v pristanišče in določanjem razkladanja glede na trenutne zahteve oziroma morebitno pomanjkanje medicinskih izdelkov. Ob razkladanju z ladje so zabojniki z medicinskimi izdelki prednostno razporejeni na lokacije, ki omogočajo hitrejši prevzem. Vse to omogočajo med drugim standardi za označevanje in slednje zabojnikov, kot so standardi GS1.

Vpliv epidemije na preskrbovalne verige
Seznam vseh novic
Vzpostavitev zaupanja v globalni oskrbi s cep...
Nazaj na vrh