GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Nova revija Novice20: Kakovostni podatki so novi standard

Nova revija Novice20: Kakovostni podatki so novi standard

25. januar. 2022

Člani GS1 Slovenija boste v naslednjem tednu prejeli letno revijo GS1 Slovenija, Novice 20, v kateri predstavljamo projekte, s katerimi se ukvarjamo, načrte, h katerim stremimo, predvsem pa uporabne informacije, ki so pomembne za vas, naše člane.

Globalni standardi GS1 z vsemi identifikatorji in njihovo uporabno vrednostjo kot je črtna koda pomembno prispevajo k optimizaciji delovnih procesov po vsem svetu in avtomatizaciji pri sledljivosti blaga od proizvajalca do trgovca. In prav vhodni podatki o prodajnih enotah, ki jih zagotavljate člani ob uporabi portala Moj GS1, soustvarjajo globalno sliko in preglednost med različnimi vrstami dobrin. Zato je tako pomembno, da so kakovostni.

Prav kakovostni podatki so bistveni za uspešno delovanje sistemov, še posebej v času digitalizacije, ki je dobila veter v krila s pojavom pandemije Covid-19 in ukrepi za preprečitev njenega širjenja. »Podatki so v digitalni dobi postali osnovna surovina, tako kot je bil premog v prvi industrijski revoluciji,« je v uvodniku letne revije nazorno prikazala pomen kakovostnih podatkov Zdenka Konda, direktorica GS1 Slovenija.

O kakovostnih podatkih, za katere se na trenutke zdi, da so v množici vseh podatkov kot vrh ledene gore, smo govorili na 11. Dnevu GS1 Slovenija in o njem podrobno pišemo v letni reviji GS1 Slovenija Novice 20. Točni, popolni, posodobljeni podatki, ki so na voljo vsem partnerjem v delovnem procesu, pa so poleg vsega tudi osnova za krožno gospodarstvo. Evropska komisija v ta namen pripravlja mnoge načrte za preoblikovanje Evropske unije v pravično, zdravo, trajnostno in uspešno družbo ter si prizadeva za spremembo našega odnosa do narave.

Sledljivost blaga ima pri tem eno pomembnejših vlog, zato v Evropski komisiji skušajo z različnimi mehanizmi podaljšati pot prodajne enote vse do končnega kupca. Ta bi tako dobil informacijo, kako lahko izdelek ponovno uporabi, reciklira, ko ta postane odpadek. Na ta način bi bili podatki tudi bolj zanimivi za različne industrije, ki bi blago lahko naprej predelovale, ustrezno reciklirale. Evropska komisija se za začetek osredotoča na baterije, ki bi bile tako lahko v svojem življenjskem ciklu bolj trajnostne.

A vemo, da sistemske spremembe lahko uspejo le ob dejavnem sodelovanju in prispevkih vseh državljanov. Kar nas zopet pripelje do kakovostnih (točnih, popolnih, dostopnih) vhodnih podatkov o blagu. Smo pripravljeni aktivno stopiti na pot krožnega gospodarstva?

Revijo Novice 20 si lahko ogledate tudi na spletu: TUKAJ.

  • Še nekaj tem, o katerih pišemo v letni reviji GS1 Slovenija - Novice 20:
  • Globalni podatkovni model (GDM) je pripravljen za uporabo
  • Intervju z zdravnico in ambasadorko za zdravstvo v GS1 Slovenija dr. Gordano Živčec Kalan
  • Logistika gotovine: Slovenija v elitni družbi evropskih držav
  • Znanje o standardih GS1 tudi v spletnih učilnicah dijakov in študentov
  • Center odličnosti GS1 Slovenija bo stičišče znanja
  • Uporabniška izkušnja na spletu mora biti dobra, zaupanje kupca je bistveno
  • Kaj je GS1 Digital Link


EuroCommerce in GS1 stavita na odprt, vključu...
Seznam vseh novic
Vpliv epidemije na preskrbovalne verige
Nazaj na vrh