GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Skupna izjava največjih svetovnih podjetji o prehodu na 2D kode

Skupna izjava največjih svetovnih podjetji o prehodu na 2D kode

03. julij. 2024

50-letnico prvega odčitavanja črtne kode, ki se je zgodila z branjem kode na embalaži sadnih žvečilk znamke Wrigley v trgovskem centru Marsh v ameriški zvezni državi Ohio, je obeležila skupinska izjava 22 vodilnih podjetji s področja maloprodaje in potrošniškega blaga. V skupni globalni izjavi pozivajo predstavniki podjetij, kot so Alibaba, Carrefour, IGM Supermarkets, JD.COM, JM Smucker, Lidl International, L'OréNestlé, Barilla Group, 7-Eleven, Dr. Oetker, Metro AG in, denimo, Procter & Gamble, k prehodu na uporabo 2D kod s standardi GS1.

Razlogov za tovrstno odločitev, ki dokazuje potrebo po vsesplošni rabi dvodimenzionalnih kod, je veliko. 2D kode so v primerjavi z Abrahamom zaznamovanimi predhodnicami informacijsko bogatejše in bolj uporabne. Z njimi lahko zapišemo večje količine podatkov, kar omogoča  kakovostnejše delovanje podjetji in regulatorjev ter informacijsko nadgrajuje potrošniško izkušnjo končnega kupca. Slednji lahko s preprostim telefonskim odčitavanjem 2D kode dostopajo do številnih informacij. V primeru živil lahko, denimo, izvemo od kod in na kakšen način prihajajo, ali vsebujejo alergene, ali je njihov izvor organski, kako in na kašen način recikliramo njihovo embalažo in kakšen je okoljski odtis kupljenega izdelka. Omenjeni podatki zvišujejo stopnjo preglednosti in pomagajo ljudem sprejemati kakovostnejše odločitve o tem, kaj kupiti in kako uporabljati. 

Dvodimenzionalne kode so v primerjavi s črtnimi, kjer gre za niz različno debelih črtic, sestavljene iz simbolov in horizontalnih ter vertikalnih grafičnih elementov. Slednji omogočajo matričen algoritem kodiranja in s tem večjo informacijsko zajetnost. 

Preberi skupno izjavo največjih svetovnih podjetji o prehodu na 2D kode

Med najbolj pogoste dvodimenzionalne kode štejejo QR kode, ki jih najlažje odčitamo s pomočjo kamere na običajnem mobilnem telefonu. Z njimi se srečujemo na številnih področjih življenja, ki ga je v smislu množične uporabe verjetno najbolj zaznamovalo obdobje epidemije COVID-19. V njem so začele menije v restavracijah in barih nadomeščati na mize in druge vidne dele natisnjene QR kode. Zelo pogosto se z njimi srečujemo na področju marketinških in promocijskih aktivnostih ter pri plačevanju plačilnih nalogov. Zelo popularne so Data Matrix kode, ki imajo veliko stopnjo korekcije napak (30%) in omogočajo visoko stopnjo zanesljivosti odčitavanja pri morebitnih poškodbah kode. Večinoma se uporabljajo na področju zdravstva, maloprodaje in industrije.

Pomembno vlogo pri tranziciji črtnih kod v 2D kode igra s pomočjo 116 predstavništev po vsem svetu nepridobitna globalna organizacija GS1, ki sodeluje s številnimi svetovno znanimi podjetji pri uvajanju generacijsko novih kod. Po tej plati gre za podoben pristop, kot smo ga bili deležni pred 50 leti z združevanjem ameriških trgovskih podjetji. Konec leta 2020 je GS1 s tem namenom zagnala s ključnimi akterji v maloprodajnem sektorju globalno pobudo za prehod iz tradicionalnih na naslednjo generacijo črtnih kod za učinkovitejše delovanje trgovine, bolj trajnostno potrošništvo in višjo varnost pacientov. Danes se posledično srečujemo z implementacijo 2D kod, ki delujejo na podlagi standardov GS1, v 48 državah, na čelu s Kitajsko, ZDA, Avstralijo in Brazilijo. Celoten trg, kjer poteka najbolj intenzivna tranzicija iz črtnih v 2D kode, pa predstavlja v smislu celotnega svetovnega bruto domačega proizvoda kar 88,5 odstotni delež. Pozorno oko lahko že danes na številnih izdelkih priznanih blagovnih znamk opazi 2D kode nove generacije.

Zavezanost k uporabi 2D kod tipa QR in podpori organizaciji GS1 pri tovrstnih prizadevanjih dokazuje med drugim že omenjena globalna izjava 22 družb s področja maloprodaje in potrošniškega blaga, ki delujejo v več kot 160 državah in ustvarijo skupni promet v višini 1,4 bilijona ameriških dolarjev. Globalna izjava, kot so jo poimenovali in zapisali v angleškem jeziku, podaja odgovore o ključnih razlogih za uporabo QR kod z zapisom podatkov v skladu s standardi GS1, navaja koristi za industrijo in potrošnike ter prikazuje, kako bo potekalo uvajanje QR kod s ciljem, da bo do konca leta 2027 večina maloprodajnih izdelkov opremljena z njimi in da bodo trgovski centri imeli ustrezno opremo za njihovo odčitavanje.

GS1 predstavlja priporočila za lažje uvajanje...
Seznam vseh novic
Elektronske cenovke napovedujejo prihodnost m...
Nazaj na vrh