GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
GS1 predstavlja priporočila za lažje uvajanje 2D črtnih kod na prodajnih mestih

GS1 predstavlja priporočila za lažje uvajanje 2D črtnih kod na prodajnih mestih

04. julij. 2024

GS1 je pred kratkim predstavila vodnik s priporočili za uvajanje 2D kod na prodajnih mestih, ki je osredotočen na posledice uporabe dvodimenzionalnih kod na POS terminalih pri lastnikih blagovnih znamk, proizvajalcih, trgovcih in ponudnikih digitalnih rešitev. Dokument zagotavlja smernice za industrijsko uvajanje 2D kod s poudarkom na enostavnem in glede procesov nemotečem prehodu pri tranziciji iz klasičnih enodimenzionalnih črtnih kod na njihove informacijsko zmogljivejše naslednice.

Za bolj kakovostno delovanje digitalnega potrošništva ter nadgradnjo poslovnih procesov v smislu trajnosti in krožnega gospodarstva smo na področju trgovinske dejavnosti priča največjim spremembam po uvedbi EAN/UPC enodimenzionalnih črtnih kod, kakršne poznamo zadnjih petdeset let. Z uvajanjem in uporabo informacijsko bogatejših 2D črtnih kod, kot so kode tipa GS1 DataMatrix, Data Matrix ali QR, se namreč srečujemo na številnih področjih.

2D kode lahko v primerjavi z informacijsko bolj siromašnimi predhodnicami vključujejo dodatne podatke, kot so povezave do spletnih strani ali podatkov o roku trajanja izdelka, številki serije oziroma lota ter serijske številke izdelka. Poleg tega lahko dostop do dodatnih informacij na spletu vključuje informacije o sestavinah in alergenih, slike in video vsebine izdelkov, mnenja potrošnikov, načine recikliranja embalaže in še marsikaj drugega. Dostop do tovrstnih informacij ter podatkov izboljšuje potrošniško izkušnjo in omogoča lastnikom blagovnih znamk, trgovcem in vsem ostalim deležnikom kakovostnejše poslovno delovanje. Trgovinska industrija si je posledično zastavila ambiciozen cilj, ki vključuje pri označevanju embalaže prehod iz linearnih enodimenzionalnih kod na zmogljivejše 2D črtne kode do konca leta 2027.

Želite priporočila za lažje uvajanje 2D kod?
Uvajanje 2D črtnih kod na prodajne izdelke predstavlja pomemben korak pri izboljšanju sledljivosti in poslovne učinkovitosti ter višanju potrošniškega zadovoljstva.

Omenjeno kliče po nadgradnji programske in tehnične opreme, kjer gre v prvi vrsti za čitalnike kod na POS terminalih. A velja dodati, da bodo posamezni deli industrije izbirali glede na potrebe med različnimi tipi 2D kod. Na medicinskem področju se je, denimo, prehod na 2D kode začel že pred mnogimi leti. Ponudniki so se odločili za identifikacijo izdelkov s kodami GS1 DataMatrix. Danes jih najdemo na tako rekoč vseh medicinskih izdelkih. Hkrati velja poudariti, da linearne črtne kode ne bodo izginile čez noč in bodo na določenih področjih glede na dejanske potrebe soobstajale ob 2D kodah. Med prehodno fazo z dvojno označitvijo bo trgovinski predmet vseboval linearno črtno kodo in kodo tipa GS1 DataMatrix, QR z GS1 Digital Link sintakso ali kodo Data Matrix z GS1 Digital Link sintakso.

Implementacija 2D črtnih kod predstavlja pomemben korak naprej v izboljšanju sledljivosti, učinkovitosti in zadovoljstva potrošnikov. Z jasno opredeljenimi smernicami in sodelovanjem med industrijskimi partnerji je prehod na 2D črtne kode izvedljiv ter obetaven korak v prihodnost trgovinske industrije. Praktična priporočila v obliki GS1 vodnika na področju uvajanja 2D bodo po teh plateh pomagala sprejemati lastnikom blagovnih znamk, proizvajalcem, trgovcem, dobaviteljem, distributerjem, operaterjem skladišč in ponudnikom rešitev najboljše poslovne odločitve na področju novih priložnosti, sprememb procesov in zahtev ter potreb pri uvajanju generacijsko novih kod.

Ključna vprašanja glede uvajanja digitalnih p...
Seznam vseh novic
Skupna izjava največjih svetovnih podjetji o...
Nazaj na vrh