GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Povezljivost in interoperabilnost ponudnikov IKT v zdravstvu

Povezljivost in interoperabilnost ponudnikov IKT v zdravstvu

17. junij. 2021

GS1 Slovenija je 15.06.2021 gostila v Gospodarski zbornici Slovenije ponudnike rešitev s področja informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) v zdravstvu. Udeleženci so s predstavitvijo delovanja in praktičnimi primeri dokazali, da se v slovenskem zdravstvu zaradi neustrezne povezljivosti in interoperabilnost srečujemo s številnimi preprekami, kot so: pomanjkanje kadra, problematična povezljivost rešitev in otežena sledljivost.

GS1 Slovenija je sredi junija gostila v prostorih GZS različne ponudnike rešitev s področja IKT v zdravstvu. Ključne izzive posveta so predstavljali: kakovost upravljanja in izmenjave podatkov, ureditev podatkov na skupno osnovo, zagotavljanje primerljivosti podatkov in njihove povezljivosti, povečanje transparentnosti in učinkovitosti procesov, omogočanje sledljivosti medicinskih proizvodov, lajšanje dela zdravstvenega osebja, višanje varnosti pacientov, prepoznavanje priložnosti za povezovanje in interoperabilnost med informacijskimi rešitvami ter prepoznavanje globalne identifikacije, kot orodja za kakovostno upravljanje procesov in pospeševanje digitalizacije. Dogodek, ki ga je povezovala prim. dr. sc. Gordana Kalan Živčec, dr. med., je jasno prikazal, da so z epidemijo COVID-19 postali izzivi na področju zdravstva še večji.

Med njimi izstopajo kronično pomanjkanje zdravstvenega kadra, problematika povezljivosti različnih rešitev, otežena sledljivost, zahtevnost komunikacije med deležniki v zdravstvu, vprašljiva varnost pacientov in pričakovana robustnost zdravstvenega sistema. Srečanje je potrdilo, da lahko uporaba globalnih standardov GS1 za identifikacijo, avtomatski zajem podatkov in sledljivost v kliničnih ter podpornih procesih v veliki meri pripomore k odpravi omenjenih zagat. V globalizirani dejavnosti, kot je zdravstvo, je namreč uporaba standardov GS1 ključna, saj izboljšujejo učinkovitost sledljivosti, višajo varnost pacientov, razbremenjujejo zdravstveno osebje, zmanjšujejo stresnost dela in izboljšujejo interoperabilnost med rešitvami ponudnikov informacijsko komunikacijskih tehnologij.

Direktorica GS1 Slovenija Zdenka Konda je ob tem poudarila, da so udeleženci na okrogli mizi izmenjali mnenja in dobre prakse ter se pogovorili o načinih in aktivnostih za povezovanje informacijskih rešitev s pomočjo nevtralnega globalnega sistema standardov GS1.


Okrogle mize pod organizacijsko taktirko GS1 Slovenija so se udeležili predstavniki podjetji: Better, LIST, SRC Infonet, IN2, Pinna, Špica International in Leoss.

Certificiranje s področja globalnih preskrbov...
Seznam vseh novic
Raziskava o razširjenosti spletne prodaje v S...
Nazaj na vrh