GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Raziskava o razširjenosti spletne prodaje v Sloveniji

Raziskava o razširjenosti spletne prodaje v Sloveniji

10. junij. 2021

Pomemben delež pri rasti spletne prodaje velja pripisati epidemiji COVID-19, ki spreminja v številnih pogledih uveljavljene prodajne navade. Enak trend rasti beleži GS1 Slovenija pri njenih članih, med katerimi jih je s svojim trgovskim blagom vedno več prisotnih na različnih spletnih tržnicah. GS1 Slovenija jim pri tem nudi podporo pri označevanju izdelkov, kar predstavlja osnovo za kakovostnejšo nakupno izkušnjo in hitrejši prodajni proces.

V GS1 Slovenija smo zaradi rasti prisotnosti slovenskih podjetji na spletnih tržnicah izvedli anketo, s katero smo želeli izvedeti kako množično in na kakšen način se podjetja poslužujejo prodaje svojih izdelkov ter storitev prek spleta?

Ankete se je udeležilo več kot 200 predstavnikov različnih podjetji. Med njimi se jih je kar 82 odstotkov odločilo za pristop k GS1 Slovenija zaradi označevanja lastnih izdelkov z črtno kodo EAN in številko GTIN, kar omogoča lažjo identifikacijo med procesom prodaje. Delež tistih, ki so se odločili za članstvo v GS1 Slovenija zaradi drugih razlogov, je dosegel od 20 do 14 odstotkov. V teh primerih so anketiranci postavili na prvo mesto potrebo po označevanju tujih izdelkov z črtno kodo EAN in številko GTIN, označevanje logističnih palet s kodo SSCC ali potrebo po rabi globalnih lokacijskih številk GLN za označevanje poslovnih subjektov in njihovih lokacij.

Marsikaj o novih trendih in načinih razmišljanja odkrivajo odgovori na vprašanje prek katerih prodajnih kanalov že ali pa še nameravajo podjetja prodajati svoje blago? V 60 odstotkih predstavljajo prodajni kanal distributerji ali posredniki, v 58 odstotkih lastna spletna trgovina, v 56 odstotkih lastna neposredna prodaja in v 29 odstotkih spletna trgovina drugega podjetja. 14 oziroma 11 odstotkov podjetji prodaja ali namerava prodajati blago še prek domačih oziroma tujih spletnih tržnic, kot so: Mimovrste, ena A, Piazza, Amazon, Alibaba in recimo eBay.

Zelo pomemben je podatek, da kar 96 odstotkov tistih, ki so odgovorili na vprašanje na katerih tujih spletnih tržnicah že ali pa še nameravajo prodajati svoje blago, odgovarja, da imajo v mislih podjetje Amazon. 17 odstotkov jih stavi še na eBay in 9 odstotkov na Wish. Med domačimi spletnimi tržnicami kotira najvišje v smislu prodajnega potenciala po mnenju 68 odstotkov anketirancev spletni trgovec Mimovrste. Z 32 odstotki glasov mu sledi podjetje enaA in s 14 odstotki Piazza.

O tem, da beležijo trgovci bliskovito rast prodaje prek spletnih platform, dokazujejo podatki raziskovalnega podjetja Finbold. Sodeč po njihovih analizah je spletni velikan Amazon v letošnjem letu obogatil svojo spletno prodajno platformo vsak dan s povprečno 3700 novimi trgovci oziroma 155 na uro. Svoje izdelke je na Amazonu od začetka letošnjega leta do konca meseca marca ponujalo več kot 300 tisoč novih trgovcev. Skupno število novih trgovcev naj bi na platformi doseglo do konca leta okoli 1,4 milijona. Med njimi naj bi jih prihajalo 26 odstotkov iz ZDA in dobrih 10 odstotkov iz Indije.

Podoben trend beleži največji slovenski spletni trgovec. Sodeč po podatkih iz prve polovice letošnjega leta ostajajo kupci z njimi tudi v času omilitve ukrepov zaradi posledic pandemije. Njihovo stran obišče mesečno več kot 3,3 milijone uporabnikov, kar presega obiske največjih slovenskih novičarskih portalov.

Zanimiv in vse prej kot običajen je tudi nabor izdelkov, ki jih najdemo na tovrstnih spletnih tržnicah. Takšni so: nadstreški za terase in avtomobile, rastlinjaki, utekočinjen naftni plin in recimo svilena posteljnina najvišje kakovosti. Med najbolj prodajanimi artikli pa prednjačijo avtomobilske pnevmatike, trampolini, parfumi, skiroji, pametne ure, vrtne garniture, fotografska oprema, ležišča in masažne naprave. Številni trgovci so na takšen način nadgradili svoje prodajne kanale, na čelu s tistimi v obliki poslovanja v fizičnih trgovinah.

Na podlagi novih trendov, ki jih očitno potrjujejo anketni rezultati, bomo v GS1 Slovenija za vse naše člane pripravili septembra spletni seminar. Na njem bomo s pomočjo različnih strokovnjakov predstavili, kako lahko s pomočjo standardov GS1 dosežemo na domačih in tujih spletnih prodajnih platformah boljše rezultate. Vabljeni!

Povezljivost in interoperabilnost ponudnikov...
Seznam vseh novic
Učinkovita kontrola ustreznosti črtne kode
Nazaj na vrh