GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Nov dokument o logistiki gotovine

25. junij. 2019

Na sestanku CBGS1UG je bilo govora o primerih dobrih praks v logistiki gotovine in sledljivosti z uporabo standardov GS1 ter o prihodnosti gotovine in uvajanju standardov GS1.

»Logistika gotovine je področje specifične uporabe standardov GS1 v procesih za naročanje in prevoz gotovine, kjer sodelujejo centralne banke, tiskarne in kovnice denarja, poslovne banke in prevozniki vrednostnih pošiljk. V veliki meri so to nacionalni procesi, vendar z 'manjšanjem sveta' oziroma odpravljanjem meja vedno bolj prihaja tudi do mednarodnega poslovanja, kjer uporaba mednarodnih standardov postaja nujnost,« poudarja Branko Šafarič, svetovalec za IT v GS1 Slovenija.

Slovenija je prva med državami pripravila specifikacije za zadnjo inačico standarda GS1 XML 3.3, zato so druge države izrazile interes za slovensko dokumentacijo. Posledično smo skupaj z Banko Slovenije pripravili zgoščeni dokument celotne dokumentacije tudi v angleščini, za katerega so veliko zanimanja pokazale druge organizacije GS1 v Evropi in centralne banke.

Dokument je na voljo na naslednji povezavi: Recommendations for cash logistics - Identification and electronic messages

Junijskega sestanka skupine centralnih bank, ki uporabljajo GS1 standarde (CBGS1UG), so se poleg Banke Slovenije udeležili predstavniki Evropske centralne banke, nemške Deutsche Bundesbank, španske Banco de Espana, francoske Banque de France, italijanske Banca d’Italia, ameriške Federal Reserve, poljske Narodowy Bank Polski, hrvaške Hrvatske narodne banke, in organizacij GS1 iz Nemčije, Španije, Francije, Italije, Poljske in Slovenije.

Omenjene centralne banke so izrazile zanimanje za srečanje na naslednjem Regionalnem Forumu »GS1 in Europe« oktobra v Milanu v Italiji. Prvič bodo na srečanje povabljeni tudi trgovci, poslovne banke ter družbe za prevoz denarja (cash-in-transit companies – CIT).

GS1 Slovenija na Finskem predstavila vključen...
Seznam vseh novic
Standardi GS1 v boju proti nezakoniti trgovin...
Nazaj na vrh