GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
GS1 Slovenija na Finskem predstavila vključenost v terciarno izobraževanje

GS1 Slovenija na Finskem predstavila vključenost v terciarno izobraževanje

04. julij. 2019

Na povabilo slovenskega Mednarodnega centra za prenos znanja (MCPZ) se je Podlogarjeva skupaj s strokovnim vodjo MCPZ Janezom Deklevo udeležila srečanja v okviru projekta Erasmus o inovativnih metoda prenosa znanj (učenje na delovnem mestu in poklicno usposabljanje – Work-based Learning in Vocational Education and Training – VET).

Udeleženci so kot eno izmed pomembnih sestavin inovativnih metod prenosa znanja prepoznali tudi vključevanje globalnih standardov GS1 neposredno v izobraževalni proces, in sicer tako, da študentje že v času študija pridobijo znanja, uporabna v praksi v vseh sektorjih po svetu. Namreč, industrija in trgovina brez omenjenih standardov dandanes ne morejo več učinkovito poslovati.

Na Finskem so vključeni v omenjeni projekt Erasmus predstavili delovanje sistema strokovnega izobraževanja na Finskem, govora pa je bilo tudi o sistemih v drugih vključenih državah – to so Danska, Italija, Velika Britanija in seveda Slovenija.


Tako kot pri nas tudi drugod ugotavljajo, kako pomembno je povezovanje prakse v gospodarstvu z izobraževanjem in raziskovanjem v času študija oziroma usposabljanja. »Načini za to pa so različni. Prenos prakse neposredno v učilnico je možen prek številnih inovativnih metod,« je po obisku povedala Podlogarjeva in pri tem izpostavila dva metodi učenja:

  • s pomočjo sestavljanja lego kock – Creativity with LEGO®, Lego Serious Play;
  • s pomočjo malih elektronskih delčkov – Experimental Design.



Na obisku so si gostje na terenu ogledali dva centra za spodbujanje inovativnosti – Spark-Up startup community in Werstas co-working space. V prvem študentom po zaključku študija omogočijo razvoj poslovnih idej, zagon start-up podjetja, mladi pa imajo nato možnost, da v njem delujejo eno leto. Če je poslovna ideja uspešna, se preselijo v drug center, kjer lahko za simbolično ceno najamejo prostor, kjer imajo na voljo najnovejšo infrastrukturo, ki jo taka mlada podjetja na začetku poti še kako potrebujejo.

Hkrati so Finci predstavili tudi delovanje centra za izobraževanje ME&My City. To je »mesto«, v katerem se dijaki in študenti preko zastavljenega problema (igre) seznanijo s problemi in delovanjem različnih poslovnih procesov v različnih sektorjih. Na koncu pridejo do rešitve zastavljenega problema. Najboljše rešitve so nagrajene.

»Zelo zanimiv način pa je tudi primer restavracije in frizerskega salona, ki ju upravljajo študentje s svojimi mentorji. Tako se učijo neposredno na delovnem mestu, kjer so jim v vsakem trenutku na voljo mentorji s svojimi nasveti,« je še povedala Podlogarjeva.



Razlike v sestavi živilskih proizvodov v EU p...
Seznam vseh novic
Nov dokument o logistiki gotovine
Nazaj na vrh