GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Kitajska provinca Zhejiang uvaja 2D kode

25. maj. 2022

Uprava kitajske province Zhejiang za tržno regulacijo AMR je 19. maja podpisala z GS1 in njeno kitajsko izpostavo skupen projekt za implementacijo 2D kod za kakovostnejšo regulacijo trga. Slednje pomeni, da bo milijone izdelkov, ki so naprodaj v 65-milijonski provinci Zhejiang, moralo biti opremljenih z 2D kodo. Pobudi se bo pridružilo v začetni fazi več kot 7000 podjetij s področja proizvodnje hrane in 200 trgovin največje trgovske verige z blagom, kjer bodo poskrbeli za nadgradnjo sistema blagajn POS s sistemi za branje 2D kod.

GS1 je konec leta 2020 uvedel program globalne migracije na 2D kode v več kot 20 državah in okrožjih, vključno s Kitajsko, ZDA, Avstralijo in Brazilijo. Leta 2021 je GS1 Kitajska začela promovirati 2D kode, projektu se je pridružilo 20 večjih provinc. Po trenutnih napovedih bo 80 odstotkov vseh živilskih izdelkov, ki jih izdelujejo v provinci Zhejiang, imelo do konca leta 2023 na embalaži natisnjeno poleg črtne še 2D kodo. Temu bo sledila tako imenovana tretja faza migracije do konca leta 2025, ko naj bi bila izboljšana programska in strojna oprema POS sistemov za branja 2D kod na nivoju velikih samopostrežnih trgovin po vsej provinci Zhejiang. Tranzicija iz črtnih kod na 2D kode bo nato prešla iz prehranskih izdelkov še na drugo trgovsko blago.

Projekt tranzicije, ki je bil izrazito podprt v nacionalnih in lokalnih medijih, vključno s televizijo, časopisi in spletnim tiskom, bo prinesel številne koristi za potrošnike, podjetja in regulatorje, vključno z zagotavljanjem potrošniškega dostopa do zajetnih količin informacij o izdelkih. Hkrati bodo izboljšani postopki na področju tovarniškega nadzora, vzorčenja, kvalifikacije in denimo dezinfekcijskega certificiranja. Črtne kode bodo ob tem še naprej »piskale« ob prodajnih pultih, vendar bodo tudi "klikale", s čimer bodo potrošnikom in vsem ostalim interesentom, ki predstavljajo del preskrbovalne verige, pomagale krmariti po spletu in prejemati točne informacije o izdelkih.


Predsednik in izvršni direktor GS1 Miguel Lopera je ob začetku kitajskega projekta izpostavil: »Skoraj pet desetletij smo diskretno gradili sistem, ki popisuje kompleksne stvari na enostaven način v smislu koristi za industrijo, potrošnike in paciente. Zdaj ustvarjamo z 2D kodami nov mejnik, kjer bodo mostovi med blagovnimi znamkami, partnerji po preskrbovalnimi verigi in potrošniki še tesnejši.«

Video posnetek TV prenosa konference o globalni migraciji na 2D kode na Kitajskem si lahko ogledate TUKAJ.

GS1 Slovenija je obeležila 30-letnico delovan...
Seznam vseh novic
S skeniranjem do višje kakovosti v zdravstvu...
Nazaj na vrh