GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
GS1 Slovenija je obeležila 30-letnico delovanja

10. junij. 2022

V neodvisni in nepridobitni organizaciji GS1 Slovenija, kjer delujemo na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov, smo v začetku junija obeležili 30-letnico delovanja. Slavnostna prireditev, na kateri je navzoče poleg direktorice Zdenke Konde in predsednice sveta GS1 Slovenija Majde Fartek nagovoril med drugimi predsednik in izvršni direktor mednarodne organizacije GS1 Miguel A. Lopera, je potekala v Klubu Cankarjevega doma.

Rojstnodnevne zabave z naslovom »Črte, ki so nas zaznamovale« so se udeležili številni predstavniki podjetji, ki so včlanjena v GS1 Slovenija (vseh skupaj jih je prek 3700), slovenski gospodarstveniki in vidni predstavniki ustanov, s katerimi stopa po skupni poti slovensko predstavništvo mednarodne organizacije GS1 z nič manj kot 116 nacionalnimi predstavništvi. Izjemne slovesnosti so se udeležili med drugimi predstavniki družb, ki so pred 30 leti tvorili ustanovne člane GS1 Slovenija. To so bili Mercator, Gorenje, Merkur, Droga Kolinska, Petrol in Gospodarska zbornica Slovenije. Na prireditvi niso manjkali niti današnji partnerji GS1 Slovenija, kot so podjetja in organizacije Spar, Spica, Panteon, Tosama, Eos, Medex in denimo Fakultete za logistiko, ki jo je zastopala dekanica prof. dr. Maja Fošner.

Dekanica je poudarila, da so na Fakulteti za logistiko izjemno ponosni, da šteje GS1 Slovenija med njihove poslovne partnerje in da jih veseli, da je direktorica podjetja Zdenka Konda pomembna članica Programskega sveta fakultete, kjer z neposrednostjo in nasveti pomembno prispeva k izboljšavi študijskih vsebin. Dekanica je dodala, da verjame, da bo GS1 Slovenija še naprej pomemben partner fakultete in slovenskih podjetij, ki si želijo vzpostaviti uspešne programe sledljivosti. Slednji predstavljajo odlično osnovo za sodelovanje in priložnost za soustvarjanje novitet na področju logistike ter skupne prihodnosti.

GS1 Slovenija si od vsega začetka pa do danes prizadeva za oblikovanje in izvajanje globalnih standardov, ki se uporabljajo v preskrbovalnih verigah . Standardi GS1 nudijo okvir, ki omogoča učinkovit in zanesljiv pretok proizvodov, storitev in vseh z njimi povezanih podatkov. Vse to prinaša koristi podjetjem in izboljšuje kakovost življenja ljudi. Standardi predstavljajo pri tem učinkovito orodje za kakovostnejše sodelovanje med podjetji in povečujejo interoperabilnost med različnimi panogami, za kar si bomo v GS1 Slovenija prizadevali tudi v prihodnje.

Predsednik in izvršni direktor mednarodne organizacije GS1 Miguel A. Lopera je v svojem govoru med drugim potrdil zgornja dejstva s podatkom, da je GS1 Slovenija v 30 letih licencirala kar 13.500 predpon GS1. Lopera je izpostavil, da je bila GS1 Slovenija ena izmed prvih članskih organizacij GS1 pri označevanju zdravil s številkami GS1 in med prvimi, ki so uvedle 2D kodo na zdravilih. Zelo očitno je pohvalil še vlogo GS1 Slovenija na področju študijskih dejavnosti in njeno sodelovanje z različnimi izobraževalnimi organizacijami.

Delovanje GS1 Slovenija bo temu primerno usmerjeno v bližnji prihodnosti na področja: formiranja akademije GS1 za srednješolsko in univerzitetno izobraževanje, priprave projektov za migracijo iz črtnih na 2D kode, izdelave priporočil za sledenje alkoholnih pijač, prenove priporočil pri sledenju svežih ne-predpakiranih mesnih izdelkov in denimo uvajanja standardov pri železniškem gospodarstvu. GS1 Slovenija bo hkrati nadaljevala z aktivnostmi na področju zdravstva in uvajanjem standardov v domovih za ostarele v dogovoru z Ministrstvom za digitalizacijo.

V zaključnem delu praznovanja obletnice je navzoče nagovorila še enkrat direktorica GS1 Slovenija Zdenka Konda. Prisotnim se je zahvalila za podporo, ki so jo nudili GS1 Slovenija pri njenem razvoju. Še posebej je izpostavila prvega sekretarja združenja SANA, gospoda Franca Kogovška, vse člane organov upravljanja, svetov in strokovnih svetov ter vse dosedanje predsednike. Med njimi ni mogoče spregledati predanega dela Rudija Cornuta, Cvetane Rijavec, Franca Rutarja in Franca Kodele. Za tvorno sodelovanje se je Zdenka Konda posebej zahvalila še nekdanjemu predsedniku Gospodarske zbornice Slovenije Jošku Čuku.

Posnetek celotnega dogodka ali vrhunce večera si poglejte na naši spletni strani.

Digitalizacija evropske logistike bo temeljil...
Seznam vseh novic
Kitajska provinca Zhejiang uvaja 2D kode
Nazaj na vrh