GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Jubilejni svetovni dan standardov za zaščito Zemlje

Jubilejni svetovni dan standardov za zaščito Zemlje

14. oktober. 2020

Ob 50. svetovnem dnevu standardov mednarodne organizacije po svetu, tudi v GS1 Slovenija, pozivamo k zaščiti planeta. Verjamemo, da so nam pri tem v veliko pomoč tudi standardi. 

Organizacije za standardizacijo po vsem svetu 14. oktobra obeležujemo svetovni dan standardov. Osrednja tema letošnjega dne je usmerjena k zaščiti planeta s standardi. »Vpliv človeka na planet je potrebno zmanjšati,« so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki največjih mednarodnih organizacij za standardizacijo ISO, IEC in ITU.

Življenje na Zemlji je odvisno od sončne energije. A množična proizvodnja, urbanizacija in porast svetovnega prebivalstva v zadnjem stoletju so močno povečale nastanek toplogrednih plinov, kar negativno vpliva na življenje na našem planetu. Zemlja pa je le ena, zato je potreben temeljit premislek, kako vpliv človeka na uporabo njenih danosti zmanjšati.

»Za premik v pravo smer bo potrebno veliko politične volje, k dejanjem usmerjenih akcij z uporabo ustreznih orodij. In mednarodni standardi so eno pomembnejših orodij,« so prepričani pristojni. Z uporabo standardov lahko širimo osvojeno znanje in rešitve, saj se dotikajo vseh področij, ki so pomembna za doseganje energetske varčnosti, prepoznavanje onesnaženja voda in kakovosti zraka. Na eni strani se tako ustvarjajo standardizirani procesi in protokoli, na drugi strani pa se uveljavljajo ustrezne standardizirane metode za merjenje, ki omogočajo širši vpogled.

»Sistemska uporaba standardov lahko pozitivno vpliva na manjši ogljični odtis množične proizvodnje, omeji uporabo naravnih virov in izboljša energetsko učinkovitost, « verjamejo vodje mednarodnih organizacij.


Predstavniki 25 držav sveta so se že leta 1946 v Londonu udeležili dogodka, na katerem so postavili temelje za ustanovitev mednarodne organizacije, ki bi se začela sistemsko ukvarjati s standardizacijo. Mednarodna orgnzacija za standardizacijo (ISO) je bila potem ustanovljena leto kasneje, leta 1970 pa so svetovni dan standardov tudi prvič praznovali. Vsako leto organizacije za standardizacijo po vsem svetu pripravijo različne dogodke, s katerimi želijo pomen standardov približati ljudem in industrijam.

Udeležili smo se Regionalnega foruma "GS1 in...
Seznam vseh novic
Ste že pogledali, kaj vse pripravljamo za vas...
Nazaj na vrh