GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
INCOM LEONE bo uvedel standardizirano logistično etiketo z 2D kodo

INCOM LEONE bo uvedel standardizirano logistično etiketo z 2D kodo

05. avgust. 2022

V slovenskem podjetju Incom LEONE iz Ajdovščine, ki izdeluje in izvaža sladolede in čokolade blagovne znamke Leone v nič manj kot 35 držav, pripravljajo ambiciozen projekt priprave standardizirane logistične etikete. Slednja bo narejena po GS1 standardih in bo vsebovala 2D kodo GS1 DataMatrix. Novo etiketo bodo uporabljali tudi njihovi dobavitelji, zelo verjetno pa bodo z inovativno in v smislu podatkov izjemno bogato 2D kodo začeli označevati še palete, ki prihajajo iz njihove proizvodnje.

Podjetje Incom LEONE je znano po inovativnosti, tehnični dovršenosti in hitrosti, njihove sladolede blagovne znamke LEONE najdemo tako na evropskem trgu kot na Kitajskem, v Avstraliji, ZDA in denimo na Novi Zelandiji. Incom LEONE izvozi več kot 90 odstotkov izdelkov. Da gre za zelo napredno podjetje, dokazujejo številne nagrade za kakovost, kot sta Zlata medalja Kmetijskega združenja Nemčije (DLG) in nagrada britanskega Združenja za zmrznjeno prehrano v produktni inovaciji. Njihovo naprednost so lani nagradili med drugim potrošniki in različni strokovnjaki. Podjetje s skoraj 600 zaposlenimi, ki je nastalo pred tremi desetletji v majhni garaži v Ajdovščini, se lahko med drugim pohvali s prestižnim nazivom Superbrand za leto 2022. Incom LEONE šteje med vodilna slovenska in svetovna podjetja še po tehnični dovršenosti, del katere predstavlja sledljivost. Slednja igra pri prehrambnih izdelkih izjemno vlogo.

Pomemben del dobička vlagajo v podjetju zato v nadgradnjo proizvodnih in skladiščnih kapacitet, kot bo novo visoko regalno avtomatsko skladišče, ter avtomatizacijo in digitalizacijo procesov. Del teh predstavlja projekt priprave standardizirane logistične etikete, ki bo narejena po GS1 standardih in bo vsebovala 2D kodo GS1 DataMatrix. V to lahko zapišemo veliko več podatkov, kot je to možno s črtnimi kodami. GS1 DataMatrix omogoča, da se več 100 ali več 1000 znakov kodira na majhnem prostoru, kar omogoča neposredno označevanje proizvodov, sestavnih delov ali posameznih sklopov. Koda, ki jo odčitavamo s CCD kamero, se jedka ali z laserjem vgravira na površino enote, kar pomeni, da je zelo obstojna v neugodnih razmerah. V državah Evropske unije je od 9. februarja 2019 uporaba GS1 DataMatrix zakonsko obvezna za označevanje zdravil, kjer pridejo do izraza specifične lastnosti v smislu velikega števila podatkov in zaščitnih elementov, ki omogočajo izvrstno sledljivost in višjo pacientovo varnost.

O 2D kodah, ki bodo zaradi svoje informacijske izdatnosti brez dvoma že v bližnji prihodnosti začele dopolnjevati in nadomeščati manj informacijsko učinkovite oblike enodimenzionalnih kod, bomo v GS1 Slovenija v kratkem pripravili dogodek Kava z GS1 Slovenija. Na njem bomo predstavili prednosti 2D kod in nanizali primere njihovega uvajanja, kjer ni mogoče spregledati projektov, ki jih na tem področju uvajajo veliki industrijski in trgovski giganti, kakršna je švedska Ikea.

Evropska podružnica GS1 je s partnerji zmagal...
Seznam vseh novic
Standard EPCIS/CBV 2.0 prinaša revolucijo v s...
Nazaj na vrh