GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
GLN ponuja nov mejnik na področju varne in kakovostne hrane

GLN ponuja nov mejnik na področju varne in kakovostne hrane

21. april. 2021

Uvedba sedme različice certifikata IFS, ki opredeljuje varnost in kakovost hrane, postavlja pomen globalne lokacijske številke GLN na višji nivo. Standard, ki je bil uveden 31.3.2021 in bo od 1.7.2021 v Evropskem gospodarskem prostoru in Združenem kraljestvu obvezen, ponuja proizvajalcem in prodajalcem hrane novo pridobitev v smislu lokacijske doslednosti in sledljivosti po proizvodni ter prodajni verigi.

Predstavitev sedme različice certifikata IFS sledi jasni viziji po večji opredeljenosti standardov s področja varnosti in kakovosti hrane, kjer igra eno izmed ključnih novosti uvedba globalne lokacijske številke GLN. Standard, ki je bil uveden 31.3.2021 in bo od 1.7.2021 v Evropskem gospodarskem prostoru in Združenem kraljestvu obvezen, prinaša velik napredek pri izboljšanju komunikacijskih kanalov med dobavitelji in trgovci ter optimizaciji varnosti in preverljivosti potrdil IFS. Z GLN, ki ga kot edina ponuja globalna organizacija GS1, je izvor hrane, ki je opremljena s certifikatom IFS, še bolj definiran in skladen z najvišjimi standardi.

Globalna lokacijska številka predstavlja namreč mednarodno priznan in široko uporabljan identifikator za označevanje sedeža podjetja, njegovih izpostav in poslovnih enot, kot so skladišča, nakladalne ploščadi ter recimo posamezne poslovne funkcije. Sestavljena je iz 13 števk in vsebuje v okviru certifikata IFS identifikator lokacije, za katero se zahteva certifikat. Ker je GLN vedno vezan le na eno mesto, potrebuje vsaka certificirana lokacija svojo številko, saj v nasprotnem primeru ni mogoče razlikovati med različnimi lokacijami. GLN na takšen način optimizira komunikacijo med dobavitelji in trgovci, saj jasno določa na katero podjetje oziroma njegovo lokacijo se potrdilo nanaša. Poleg tega prispeva GLN k večji varnosti in preverljivosti potrdil IFS, saj lahko ponarejene certifikate z digitalno primerjavo hitreje zaznamo in se temu primerno odzovemo. 

Google predstavlja pomembnost številke GTIN
Seznam vseh novic
Raziskava o razširjenosti spletne prodaje v S...
Nazaj na vrh