GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Gen2v3 nadgrajuje hitrost in kakovost radiofrekvenčne identifikacije

Gen2v3 nadgrajuje hitrost in kakovost radiofrekvenčne identifikacije

06. februar. 2024

Radiofrekvenčna izmenjava podatkov RAIN RFID s pomočjo ultra visokega frekvenčnega polja bo z letošnjim letom posodobljena z novo različico delovanja po protokolu Gen2v3, ki omogoča hitrejše in natančnejše delovanje. Nadzor nad zalogami blaga in hitrost operacij bosta kakovostnejša.

Živimo v svetu nenehnih sprememb, bi lahko dejali za evolucijo sistema radiofrekvenčne identifikacije RFID. V času prve uporabe sistema RFID za identifikacijo predmetov, je bil komunikacijski proces med čitalnikom za branje in označenimi predmeti v številnih pogledih zelo preprost. Zgodnje rešitve za povezavo milijard vsakodnevnih predmetov z internetom so večinoma vključevale fiksen ali prenosni čitalnik, ki je komuniciral z majhnim številom stacionarno označenih predmetov. Od takrat je tehnologija doživela številne posodobitve. Danes lahko, denimo, že eden sistem vključuje veliko število fiksnih in prenosnih čitalnikov, ki skrbijo za spremljanje tisoče označenih predmetov po skladiščih in trgovinah, med katerimi so stacionarni in premikajoči se. Pri tem gre lahko za blago na paletah, policah, obešalnikih v trgovinah z oblačili itd.

Vse to nadgrajuje nova generacija sistema z oznako GS1 EPC Gen2v3 z najnovejšo različico protokola za brezstično povezavo skladno s standardi GS1 in odobritvijo Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO). Zadnja velika posodobitev protokola Gen2v2, ki je bil sprejet leta 2013 in je kasneje vključeval dodatne posodobitve v smislu varnosti, zasebnosti in kakovosti delovanja, bo uporabniško izkušnjo z novo verzijo protokola še izboljšala. Posodobitve bodo osredotočene predvsem na kakovostnejšo komunikacijo med RAIN RFID oddajniki in čitalci.

Posodobljen protokol bo ključne izboljšave prinašal pri zmanjšanju branja neustreznih (nestandardiziranih) oznak, višji hitrosti branja in lažji uporabi številnih čitalcev. Pri zmanjšanju branja neustreznih oznak gre za jasno zavedanje, da število predmetov, ki so povezani z RAIN RFID oznakami, narašča iz leta v leto. Slednje lahko povzroči težave v primerih, ko čitalnik zazna »neželene« oznake ali tako imenovani informacijski nered. To so oznake, ki so del drugih implementacij in jih čitalnik ne bi smel zaznati oziroma prebrati. Slednje ovira zmožnost čitalnika pri zajemu podatkov za natančen nadzor zalog. Protokol Gen2v3 bo omogočal po tej plati bolj natančno branje točno določenih oznak skladno z ukazom.

Gen2v3 bo hkrati povečal hitrost branja, saj bo čitalnikom omogočal branje signala le, če bodo ti popolni, ne pa zaradi upada moči ali kakšne druge napake oddajnika le delni. Nadzor nad predmeti bo tako boljši. Hkrati bo olajšana uporaba številnih čitalcev, kjer velja poudariti, da so RAIN RFID rešitve vedno bolj kompleksne. Pogosto je več čitalcev implementiranih na enem območju, kar spremlja izvajanje številnih aplikacij. Eden čitalec se, denimo, uporablja v skladišču trgovine za inventar, drugi na samoplačniški blagajni, tretji pri vhodu ali izhodu iz skladišča, kar lahko povzroči napačno branje oznak. Novi protokol bo vse to odpravil.

Pri razvoju generacijsko nove različice protokola je sodelovalo več kot 30 ponudnikov rešitev RAIN RFID, kjer gre za proizvajalce, logistične organizacije in trgovce na drobno. Implementacija novega protokola Gen2v3 naj bi se začela v bližnji prihodnosti, kjer velja dodati, da bo v primerih, ko se uporabniki še ne bodo odločili za uporabo nove tehnologije, novi protokol združljiv s trenutnim.

Adidas je začel uporabljati 2D kode QR z GS1...
Seznam vseh novic
Nova obzorja in rešitve na področju svetovne...
Nazaj na vrh