GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
OriginTrail rešuje izziv »ponarejenega viskija«

03. marec. 2024

Na letošnjem GS1 Global Forumu, kjer je konec februarja mednarodna organizacija GS1 združila vodilne strokovnjake, poslovneže in deležnike s področja uporabe standardov GS1 s celega sveta, je podjetje Trace Labs predstavilo dve izvirni rešitvi s področja sledenja in dokazovanja avtentičnosti. S pomočjo njihove tehnologije OriginTrail, standarda GS1 Digital Link, ostalih standardov iz nabora GS1 in DNK lahko med drugim preverjamo izvor, integriteto in avtentičnost viskija.

OriginTrail, za katerim stoji podjetje Trace Labs, je ekosistem, ki s tehnološkimi rešitvami gradi zaupanja vredno infrastrukturo znanja. S pospešenim razvojem umetne inteligence je njihova infrastruktura posebej relevantna, saj omogoča povezovanje z različnimi tehnologijami umetne inteligence in med drugim naslavlja vse bolj pereč izziv napačnih in zavajajočih informacij. Omogoča namreč odlično povezovanje podatkov in zagotavlja njihovo integriteto s tehnologijo veriženja blokov (ang. blockchain tehnologijo). V povezavi s tehnologijami umetne inteligence, OriginTrail tako omogoča odkrivanje najpomembnejšega znanja v sistemih in preverjanje izvora informacij.

OriginTrail izkorišča standarde GS1 za varno in brezhibno izmenjavo podatkov, tehnologijo umetne inteligence pa kot pomoč pri iskanju, združevanju in povezovanju informacij. S povezovanjem GS1 standardov, tehnologije OriginTrail in tehnologij umetne inteligence nastanejo rešitve tako imenovane zaupanja vredne umetne inteligence, ki imajo potencial temeljitega preoblikovanja industrije s področja mednarodne trgovine, maloprodaje potrošniških izdelkov, zdravstva, železniške industrije, gradbeništva itd.

Jurij Škornik, generalni menedžer pri podjetju Trace Labs, osrednjemu razvijalcu tehnologije OriginTrail, je na GS1 Globalnem forumu 2024 predstavil dve izvirni rešitvi za sektor potrošniških izdelkov. Prvo je Trace Labs razvil v sodelovanju z GS1 Slovenija. Gre za rešitev, ki omogoča potrošnikom pogovor z umetno inteligenco o izdelkih. S skeniranjem GS1 Digital Link kode lahko potrošniki dostopajo do klepetalnega robota, ki temelji na umetni inteligenci. Med pogovorom z njim spoznajo celotno zgodbo izdelka ter preverijo podatke, ki zgodbo sestavljajo. Rešitev združuje tehnologijo OriginTrail, ki omogoča povezovanje in preverjanje podatkov, umetno inteligenco, ki poganja klepetalnega robota, ter GS1 Digital Link kot vstopno točko za interakcijo potrošnikov z izdelki. Z enostavno in raznoliko interakcijo z izdelki omogoča omenjena rešitev aktivacijo potrošnikov pred, med in po nakupu, lastnikom blagovnih znamk in trgovcem pa odpira nove možnosti za optimizacijo njihovih marketinških aktivnosti ter poslovanja na splošno.

Druga rešitev, ki jo je predstavil Škornik, povezuje tehnologijo OriginTrail, standard GS1 Digital Link, druge standarde GS1, DNK ter steklenico viskija, in je posebej primerna za preverjanje izvora, integritete ter avtentičnosti izdelkov. Pri tej rešitvi so partnerji projekta pretvorili podatke o postopku proizvodnje in vseh sestavinah viskija s pomočjo tehnologije OriginTrail v zaupanja vredno bazo znanja. Osnovni gradniki baze znanja so med seboj povezani podatki, zapisani v skladu z GS1 EPCIS, Web Vocabulary in drugimi standardi GS1, ki so shranjeni kot sredstva znanja (ang. Knowledge Assets) na decentraliziranem omrežju OriginTrail.

Vsako sredstvo znanja ima na omrežju OriginTrail svoj edinstven identifikator imenovan UAL (ang. Universal Asset Locator), ki deluje podobno kot URL naslovi na spletu ter omogoča odkrivanje in dostop do podatkov, shranjenih v sredstvih znanja. Pri predstavljeni rešitvi so steklenico viskija podjetja Church of Oak opremili z nalepko z GS1 Digital Link kodo, ki uporabnike podobno kot pri zgoraj predstavljeni rešitvi usmerja do klepetalnega robota, preko katerega se lahko o izdelku pogovarjajo z umetno inteligenco. Poleg tega so na nalepko z GS1 Digital Link kodo vključili delček DNK, v katerega je podjetje Datana zakodiralo UAL identifikator za omenjeno steklenico viskija. Ker je shranjevanje podatkov v DNK izredno kompleksna tehnologija, jo je praktično nemogoče ponarediti. Združitev tehnologije OriginTrail, GS1 standardov in shranjevanja podatkov v DNK, ki se lahko nanese neposredno v ali na izdelek, embalažo ali etiketo, tako ponuja inovativen pristop k preverjanju izvora, integritete in avtentičnosti izdelkov, še posebej predmetov visoke vrednosti.

Seznam vseh novic
Bruseljski forum odpira nova obzorja
Nazaj na vrh