GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Evropska komisija vzpostavlja evropski zdravstveni podatkovni prostor

Evropska komisija vzpostavlja evropski zdravstveni podatkovni prostor

25. april. 2022

Evropska komisija je v začetku maja postavila temelje za vzpostavitev evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora, ki predstavlja enega izmed temeljev močne evropske zdravstvene unije. Z evropskim zdravstvenim podatkovnim prostorom bo Unija dosegla kvantni preskok pri načinu zagotavljanja zdravstvenih storitev za ljudi po vsej Evropi. Podatkovni prostor bo ljudem omogočal nadzor nad njihovimi zdravstvenimi podatki v matični državi in drugih državah članicah.

Z novo ureditvijo, ki jo je Evropska komisija sprejela z namenom krepitve evropske zdravstvene unije, bodo ljudje imeli takojšen, brezplačen in enostaven dostop do svojih zdravstvenih podatkov v elektronski obliki. Uporabniki bodo podatke zaradi zahtev po interoperabilnosti in varnosti lahko zlahka delili z drugimi zdravstvenimi delavci v EU in med državami članicami. Trg digitalnih zdravstvenih storitev in proizvodov bo s tem postal bolj enoten in učinkovit, saj bo zagotavljal dosleden in zaupanja vreden okvir za uporabo zdravstvenih podatkov za raziskave, inovacije, oblikovanje politik in regulativne dejavnosti ter zagotavljal popolno skladnost z visokimi standardi Unije za varstvo podatkov. 

Uporabniki bodo po predlogu Evropske komisije, o katerem bosta razpravljala Svet in Evropski parlament, v celoti nadzorovali svoje podatke. Lahko bodo dodajali informacije ali popravljali napačne podatke, omejili dostop za druge in pridobili informacije o namenu uporabe svojih podatkov. Zdravstveni podatki bodo izdani v skupnem evropskem formatu, saj bodo države članice zagotavljale, da se bodo povzetki podatkov o pacientih, elektronski recepti, slike in poročila o slikah, laboratorijski rezultati in poročila o odpustu izdajali in sprejemali v skupnem evropskem formatu. Države članice bodo morale temu primerno imenovati digitalne zdravstvene organe za uveljavljanje pravic posameznikov v smislu čezmejne izmenjave podatkov.

Za pridobitev takih podatkov bodo morali raziskovalci, podjetja in ustanove zaprositi za dovoljenje pri organu za dostop do zdravstvenih podatkov, ki bo ustanovljen v vseh državah članicah. Dovoljenje bo izdano le, če se bodo zahtevani podatki uporabljali za posebej opredeljene namene v zaprtem in varnem okolju ter brez razkritja identitete posameznikov, na katere se nanašajo. Prav tako bo strogo prepovedano uporabljati podatke za odločitve, ki škodujejo državljankam in državljanom, kot je ustvarjanje škodljivih proizvodov oziroma storitev ali zvišanje zavarovalne premije. Organi za dostop do zdravstvenih podatkov bodo povezani z novo decentralizirano infrastrukturo EU, ki bo vzpostavljena za podporo čezmejnim projektom.


Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas je ob tem izpostavil: 

»Ponosen sem, da lahko naznanim prvi skupni podatkovni prostor Unije na posebnem področju. Evropski zdravstveni podatkovni prostor bo odprl novo poglavje v digitalni zdravstveni politiki EU, v katerem bodo zdravstveni podatki prinašali koristi tako ljudem kot znanosti. Danes postavljamo temelje za varen in zaupanja vreden dostop do zdravstvenih podatkov, ki je popolnoma v skladu s temeljnimi vrednotami, na katerih je zasnovana Evropska Unija.«


Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je dodala: 

»Danes vzpostavljamo še en steber evropske zdravstvene unije in uresničujemo svojo vizijo. Evropski zdravstveni podatkovni prostor je prelomnica v prizadevanjih za digitalno preobrazbo zdravstva v EU. Državljane in državljanke postavlja v središče ter jim omogoča popoln nadzor nad njihovimi podatki za boljše zdravstvo po vsej EU. Ti podatki, do katerih se dostopa v skladu s strogimi zaščitnimi ukrepi glede varnosti in zasebnosti, bodo prava zakladnica za znanstvenike, raziskovalce, inovatorje in oblikovalce politik, ki si prizadevajo najti nove načine zdravljenja, s katerimi se bodo reševala življenja. EU je s tem naredila resnično zgodovinski korak k digitalnemu zdravstvu.«


Evropska komisija uvaja z evropskim zdravstvenim podatkovnim prostorom trden zakonski okvir za uporabo zdravstvenih podatkov za raziskave, inovacije, javno zdravje, oblikovanje politik in regulativne namene, kjer bodo standardi, kot jih ponuja GS1, gotovo igrali eno izmed ključnih vlog. Raziskovalci, inovatorji, javne ustanove in industrija pa bodo dobili s pomočjo podatkovnega prostora pod strogimi pogoji dostop do velikih količin visokokakovostnih zdravstvenih podatkov, ki so pomembni za razvoj novih načinov zdravljenja, cepiv in denimo medicinskih pripomočkov.

Več si lahko preberete TUKAJ.


Poročilo TradeTech potrjuje pomembnost standa...
Seznam vseh novic
Vpliv mednarodnih odprtih standardov na evrop...
Nazaj na vrh