GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Bruseljski forum odpira nova obzorja

26. februar. 2024

GS1 Global Forum, ki je letos potekal od 19. do 22. februarja v Bruslju, je pod okriljem mednarodne organizacije GS1 ponovno združil vodilne strokovnjake, poslovneže in deležnike s področja uporabe standardov GS1 s celega sveta. Številni udeleženci, na čelu z nacionalnimi predstavniki GS1, so na srečanju spoznavali najboljše primere dobrih praks in inovacij s področja uporabe standardov GS1 v povezavi s sledljivostjo izdelkov, upravljanjem zalog, spletno prodajo, avtomatizacijo preskrbovalnih verig in drugih področji delovanja sodobne družbe.

Digitalna transformacija preskrbovalnih verig, uporaba novih tehnologij sledenja, identifikacija za boljšo sledljivost, uporaba umetne inteligence in internet stvari so predstavljali le del pogosto izrečenih besed na letošnjem forumu. Prvi dan je ponudil vpogled v uvajanje digitalizacije na področju zdravstva, ki predstavlja hkrati ključni del GS1 zdravstvene strategije v obdobju 2023-2027. Cilji strategije so jasni, na čelu z izboljšanjem varnosti pacientov s pomočjo digitalizacije zdravstvene preskrbovalne verige in enostavnega odčitavanja črtnih kod. Uvodne besede na to temo sta podala predsednik in izvršni direktor GS1 Renaud de Barbuat in novi predsednik upravnega odbora GS1 Mark Batenic, nekdanji izvršni direktor podjetja IGA.

Poleg njiju so na plenarnem zasedanju sodelovali izkušeni predstavniki velikih mednarodnih podjetji in organizacij, kot so Johnson & Johnson, The Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust ter, denimo, The Global Fund. Njihova razprava je potekala predvsem v smeri predstavitve metod za izboljšanje varnosti in učinkovitosti na različnih področjih delovanja zdravstvenega sistema.

Med ključnimi temami prvega dne ni bilo mogoče spregledati niti raziskave o učinkovitosti standarda GLN v transportu in logistiki, predstavitve globalnega procesa upravljanja standardov GSMP ter tematike, ki je povezana s področji informacijske tehnologije, kibernetske varnosti in sledljivosti svežih živil z 2D črtnimi kodami. Vse to so dopolnile plodne razprave o prihodnosti preskrbovalnih verig.

Naslednjega dne so se udeleženci na plenarnem zasedanju podali v svet industrijske digitalizacije na področju tekstilne industrije z nazornim primerom uporabe standardov GS1 na poti od izdelave blaga do končnega izdelka, ki ga je v danem primeru predstavljala preprosta bela majica. Druženje, ki je potekalo na številnih prizoriščih, so popestrili izjemni govorci iz podjetji in organizacij Avery Dennison, MAS Holdings, Google in Axfoundation. Z njihovo pomočjo smo izvedeli, kakšne prednosti prinaša uporaba standardov GS1 v gospodarskem in družbenem smislu. Slušatelji so lahko prisluhnili še predavanjem s področja umetne inteligence, semantike, novih metodologij ter zdravstvenega področja. Raziskali smo sveže pristope na področju digitalnih transformacij s standardi GS1 na področju kliničnih raziskav in prodaje svežih prehrambnih izdelkov, ki jih označujejo 2D kode.

Na tretjem dnevu je igrala eno izmed ključnih vlog 2D koda, za katero lahko trdimo, da predstavlja novo razvojno stopnjo pri označevanju maloprodajnih izdelkov in še marsičesa drugega. Vse to so slušateljem s prikazom različnih primerov nazorno dokazali predstavniki podjetji ProductsUp, Markem-Imaje, Domino, Zebra in Avery Dennison. Poudarili so pomemben vpliv 2D črtnih kod na poslovanje in delovanje preskrbovalnih verig ter razkrili, zakaj verjamejo, da predstavlja 2D koda zelo pomemben korak pri sprejemanju standardov GS1 na področju številnih industriji. Poleg tega je bila obravnavana tematika krožnega gospodarstva in vloga digitalnih potnih listov pri omenjenem poslanstvu. Udeleženci so imeli priložnost izvedeti več o temah, kot so obvladovanje spletnih tržnic, uporabi RFID tehnologije v povezavi z 2D kodami itd.

Četrti dan je sledilo zaključno zasedanje, kjer so bila predstavljena poročila o ključnih aktivnostih v povezavi s standardi GS1 na področju Latinske Amerike, Evrope, Severne Amerike, regije MEMA in Azije ter Pacifika. Vse to sta nadgradila s svojimi pogledi na trenutno dogajanje novi predsednik upravnega odbora GS1 Mark Batenic ter predsednik in izvršni direktor GS1 Renaud de Barbuat. Plenarno zasedanje je popestril niz predavateljev, kjer ni bilo mogoče prezreti tistega o uporabi standardov na področju železniške industrije z namenom doseganje višje učinkovitosti in varnosti ter boljšega delovanja spletnih tržnic.

OriginTrail rešuje izziv »ponarejenega viskij...
Seznam vseh novic
Pravila označevanja kartic zvestobe
Nazaj na vrh