GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
BEUC: Konec visokim cenam zdravil

30. marec. 2020

Evropska potrošniška organizacija (BEUC) je sporočila, da je trenutna pandemija koronavirusa stresni test za naše zdravstvene sisteme, visoke cene zdravil pa ena od težav, ki jih je treba rešiti.

»COVID-19 je opozorilo, da se mora končati v nebo vpijoč problem visokih cen zdravil,« je nedavno sporočila evropska potrošniška organizacija BEUC.

Ker za spopadanje s koronavirusom potrebujemo cepiva, komplete za testiranje in zdravljenje, BEUC poziva EU, naj zagotovi javno financiranje raziskav predvsem za zdravila, ki so dostopna vsem. Dodajajo namreč, da izkušnje kažejo, da javne naložbe v raziskave zdravil – kot so zdravila za raka – ne zagotavljajo vedno poštenih cen. (Primera: ‘Cancer drugs: high prices and inequity’, No es Sano campaign, April 2018, ter ‘Overpriced: Drugs Developed with Dutch Public Funding’, Somo and Wemos, May 2019).


EU in države članice, med njimi Slovenija, bi morale po mnenju BEUC nujno ponovno pregledati način financiranja zdravstvenih raziskav, tako za zdravila za COVID-19 kot tudi za vse druge bolezni. Evropska komisija je letos namenila že več kot 90 milijonov evrov za spopadanje s COVID-19, za razvoj cepiva, zdravljenja in diagnostičnih testov. Vendar pa politika zdravstvenih raziskav EU trenutno ne upošteva v zadostni meri cenovne dostopnosti zdravil, katerih razvoj financira. »To je treba spremeniti, saj mora cenovna dostopnost postati merilo za pridobitev sredstev za raziskave,« meni BEUC.

Organizacija GS1 se ukvarja predvsem z označevanjem zdravil, več o tem pa najdete na naših spletnih straneh, tukaj in tukaj.

Brezplačni standardi za zaščitne maske, rokav...
Seznam vseh novic
Standardi GS1 krepijo gospodarstvo
Nazaj na vrh