GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Dan GS1 Slovenija 2021: Globalna identifikacija, zadetek v polno!

Dan GS1 Slovenija 2021: Globalna identifikacija, zadetek v polno!

Osrednja tema: Globalna identifikacija

#številkaGTIN #kakovost #sledljivost #črtnakoda #logistika #spletna-prodaja #zdravstvo #2Dkoda #50let #označevanje #standardiGS1 #embalaža #identifikacija #transport #baterije

Kaj nam omogoča kakovostna identifikacija z globalnimi standardi in kateri so praktični primeri in prelomnice v 50-letni zgodovini številke GTIN, se bomo spraševali na letošnjem Dnevu GS1 Slovenija.


Osrednji dogodek z naslovom  Globalna  identifikacija , zadetek v polno! bo potekal v živo. Povezovali se bomo z domačimi in tujimi predavatelji, zato bo deloma izveden v angleškem jeziku. Tokrat v našo sredino vabimo različne goste, ki bodo ob svojih izkušnjah predstavili, kako so se v praksi srečevali z izzivi identifikacije in kako so se srečevali s standardi GS1 v 50-letni zgodovini številke GTIN, ki je temelj vsem poznane - črtne kode.

Veste, koliko točk vam prinese zadetek v sredino pri pikadu? 50 točk za 50 let številke GTIN, ki je bila za svet globalne preskrbovalne verige zadetek v polno!

Strokovnjaki GS1, s katerimi se naši člani srečujete v vsakdanji komunikaciji, bodo z izbranimi gosti razkrili izzive in praktične izkušnje na različnih področjih gospodarstva. Prisotnost standardov GS1 in potreba po učinkoviti identifikaciji, ki je pogoj za kakovostno označevanje in uspešno izmenjavo podatkov, se širi v raznovrstne industrije.

Ker razmere zaradi pandemije Covid-19 določajo način komunikacije in je ta skoraj v celoti postala digitalna, nam tudi tokrat ne bo uspelo izvesti fizičnega dogodka.

  • Vsekakor pa bomo poskrbeli, da se boste z našimi domačimi in tujimi gosti na drugi strani ekrana počutili domače in vsem udeležencem poslali tudi darilce!

    Bodite v naši družbi v četrtek, 2.decembra in prisluhnite izkušnjam naših gostov!


09:00 - 10:30 

Uvodni nagovor
    Zdenka Konda    , GS1 Slovenija
   povezovalka dogodka: Ira Osojnik
   

Ob 9. uri vas bo pozdravila povezovalka Ira Osojnik, ki vam bo razkrila potek letošnjega Dneva GS1 Slovenija. Z uvodnim nagovorom direktorice Zdenke Konda pa bomo zapluli v osrednjo temo - Globalno identifikacijo.

Praznujemo 50 let številke GTIN!
   (predavanje bo v angleškem jeziku)
Nadi Gray, GS1 Global Office   

Gospod Nadi Gray iz globalne organizacije GS1 nam bo predstavil, kako je prišlo do ideje o številki GTIN, dejanski implementaciji in kakšno revolucijo je prinesla pri preobrazbi poslovanja pred 50 leti. Razkril nam bo zgodovino številke, ki je temelj povsod poznane črtne kode.

Označevanje v distribuciji - prehod v drugo dimenzijo
Matjaž Martini , GS1 Slovenija

Matjaž Martini, strokovnak za identifikacijo in označevanje bo predstavil pomen identifikacije v distribucije, ki je temelj za kakovostno označevanje in avtomatizacijo. Ob potrebah trga se razvoj širi v kompleksnejše nosilce podatkov.Izvedeli boste kdaj je uporaba simbolov GS1-128 premalo in kakšni so razlogi za namestitev 2D kode na transportne enote.

Zagotavljanje varnosti v zdravstvu zahteva več od klasične črtne kode
   (predavanje bo deloma v angleškem jeziku)
Marija Groznik, GS1 Slovenija   

   Amanda Creane , GS1 Irska      

Marija Groznik in tuja gostja Amanda Creane sta obe vodji področja za zdravstvo v svoji nacionalni organizaciji GS1. Povedali bosta, zakaj je za sledljivost zdravil, medicinskih pripomočkov in varnost pacientov je bistvena identifikacija ter podatki o izdelkih. V Sloveniji se je evolucija črtne kode, na področju zdravstva, začela že leta 2008, ko je farmacevtska industrija pričela prehajati iz linearne na 2D kode. Večji zagon prehodu na 2D kode je dodala slovenska in evropska zakonodaja leta 2019, ko je prepisala obvezne zaščitne elemente zakodirane v GS1 DataMatrix. Uporaba identifikatorjev GS1 omogoča sledljivost medicinskih izdelkov in povečuje varnost pacientov. Da je temu res tako potrjujejo tudi organizacije kot so evropska agencija za zdravila EMA, svetovna zdravstvena organizacija WHO, UNICEF in svetovalna družba Deloitte, ki upravičeno pričakujejo, da je sledljivost vseh medicinskih izdelkov, zdravil in cepiv, ne samo proti COVID -19, zagotovljena.


10:30 - 11:45 

Izzivi oblikovanja in označevanja embalaže
   Martin Kamenšek, GS1 Slovenija   

Izzivi identifikacije se zrcalijo na fizične produkte inoznačevanje teh. Martin Kamenšek nam bo razkril, kako se v GS1 Slovenija srečujemo z raznovrstnimi primeri označevanja izdelkov in embalaže in kakšne rešitve našim članom tudi nudimo. Pojasnil bo, kako se lahko z bolj zahtevno embalažo spopademo in na kaj moramo biti pozorni pri namestitvi simbologije.

Potni list izdelka in sodelovanje GS1 z EU na področju odpadnih baterij
  (predavanje bo v angleškem jeziku)
Staffan Olsson, GS1 Švedska   
 

Poleg vsem znane težave z odpadno embalažo, velik pritisk na okolje predstavljajo odpadne baterije: pomembno rešitev prinašajo standardi GS1 in uvedba baterijskega potnega lista, ki jo pričakujemo že pomladi 2022. Potrebe po kakovostnih podatkih vse bolj vodijo do potnega lista izdelkov in organizacija GS1 ima osrednjo vlogo pri kreiranju rešitev tudi na stopnji Evropske Unije. Takrat standardi GS1 nastopijo kot odprta tržnica za komunikacijo in podporo.

Tudi spletni velikani se naslanjajo na številke GTIN
Roko Staničić , GS1 Slovenija
Ula Stepančič , TNG Oprema  

Tehnološki razvoj in pa v zadnjem času aktualni dogodki s pojavom COVID-19 so poskrbeli za selitev trgovine na splet. Porast spletnih tržnic in gore podatkov s katerim delajo je vplival na odločitve velikanov spletne prodaje (Google, Amazon) da se proti nekakovostnim podatkom in ponaredkom borijo s pomočjo identifikacije s standardi GS1 (številka GTIN, črtne kode EAN/UPC, Gepir, GDSN, ...). Tudi člani GS1 Slovenija so se zaradi pandemije obrnili na splet in na spletnih tržnicah začeli tržiti svoje izdelke, ki so jih identificirali s standardi GS1. O tem, kako so prodajo svojih izdelkov pod blagovno znamko KingsBox na spletni tržnici Amazon v kratkem času postavili v podjetju TNG OPREMA D.O.O., nam bo predstavila ga. Stepančič, specialistka za prodajo na Amazon.


11:45 - 13:00

Eksotika identifikacije
  (predavanje bo deloma v angleškem jeziku)
Branko Šafarič, GS1 Slovenija   

Diana de Barnardy , GS1 Francija

Pomembnost in težnje po kakovostni globalni identifikaciji se kažejo tudi na področjih, ki so v zadnjih letih doživela tehnološki razcvet. O tem, da identifikacija ni samo številka GTIN nam bo več povedal Branko Šafarič. Z veseljem gostimo tudi Diano de Barnardy, ki nam bo predstavila kaj vse lahko dosežemo s premišljeno uporabo standardov GS1 s primerom implementacije na področju železniškega transporta. 

Kakovostni podatki izboljšujejo poslovanje
Mateja Podlogar, GS1 Slovenija
Suzana Petek , Skupina Perutnina Ptuj

Identifikacija in označevanje nam ne koristi dovolj brez kakovostnih podatkov v ozadju. Prav ti odpirajo možnosti za izboljšavo procesov - če so ti dobro definirani, kakovostni in dostopni vsem deležnikom v globalni preskrbovalni verigi. 

Zdenka Konda

Po končanem študiju je prve delovne izkušnje nabirala v Kovinotehni Celje kot pripravnica na IT oddelku. Sledila je zaposlitev v podjetju Toper. Med leti 1989 in 1995 je bila zaposlena na GZS kot projektant informacijskega sistema. Leta 1996 se je preselila v New York, ZDA in začela sodelovanje z medijsko hišo POP TV. Opravljala je delo novinarke in poročevalke iz New Yorka za oddajo 24UR in pisala članke za časopis DELO in revijo Ona. V tem obdobju je še vedno sodelovala z Gospodarsko zbornico Slovenije. V času bivanja v ZDA je sodelovala tudi z Generalnim konzulom Republike Slovenije in pripravila priporočilo o prenovi konzularnega informacijskega sistema. Leta 2000 je prevzela vodenje EAN Slovenija organizirano v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, ki je bilo nacionalno predstavništvo mednarodne organizacije EAN International. Združenje se je dne 17.11.2005 preoblikovalo v novo samostojno pravno osebo, in sicer nepridobiten zavod GS1 Slovenija, ki je nacionalni predstavnik mednarodne organizacije GS1 AISBL. Zavod GS1 Slovenija kot direktorica vodi tudi danes.

Nadi Gray

Nadi Gray je sopredsednik GS1 Architecture Group v GS1 Global Office . GS1 US se je pridružil leta 1996, nato pa GS1 Global Office leta 2002. V svoji trenutni vlogi se Nadi osredotoča na sodelovanje z industrijo in strokovnjaki s področja GS1, da bi ohranil celovitost standardov, storitev in rešitev GS1. V prejšnjih vlogah se je Nadi pogajal o prihodnjih sporazumih o uporabi podatkov in tehnologije s strani industrije in vlade v sektorjih, ki jih podpira GS1. Njegovo delo z GS1 je omogočilo obsežna potovanja (več kot 50 držav) in edinstveno izpostavljenost različnim sektorjem in poklicnim vlogam. Je mednarodno priznan strokovnjak za področje avtomatske identifikacijske tehnologije in član AIDC 100. Nadi rad pripoveduje svetu o zgodbi GS1 in jo je predstavil v več kot 20 državah. Na osebni ravni je Nadi oče štirih sinov in dveh pastorkov. Je naravoslovec, popotnik z nahrbtnikom, rad raziskuje svet in deli nekaj dogodivščin prek YouTuba pod imenom Scott Nadi Gray. Nadi piše tudi poezijo in filozofijo ter ima YouTube kanal, ki je posvečen njegovim pisnim delom, pod imenom. Nadi, ki je bil digitalni nomad, preden je bil to tudi običajen, je živel in delal iz svoje potovalne prikolice Airstream od leta 2013 do 2018 in jo še danes uporablja kot svojo pisarno.

Matjaž Martini

Matjaž Martini, svetovalec za identifikacijo in označevanje v GS1 Slovenija. Njegovo delovno področje je področje avtomatske identifikacije. Četudi imamo v sistemu GS1 tudi druge rešitve zajema podatkov, se velika večina primerov nanaša na črtne kode za označevanje maloprodajnih enot in enot, ki se uporabljajo v logistiki. Matjaževo delo vključuje pripravo in izvedbo izobraževanj, pomoč pri pravilni vpeljavi rešitev sistema pri naših članih, pogosto pa gre žal tudi za ugotavljanje nepravilnosti, ki onemogočajo skeniranje kodnih simbolov. Lahko bi ga imenovali tudi forenzik za črtne kode, verifikator črtne kode pa je pri tem glavni pripomoček!

Tim Šuštar

Gospod Tim Šuštar deluje na komercialnem oddelku podjetja Marinblu d.o.o. ...

Marija Groznik Stankovič

Marija Groznik Stankovič je vodja področja za zdravstvo v GS1 Slovenija, ki je eden od glavnih stebrov delovanja globalne organizacije GS1. Obsežne naloge izhajajo iz obveznosti do licence, kot je na primer izvajanje monitoringa nad slovenskimi proizvajalci medicinskih pripomočkov. Preučuje in sledi zakonodaji različnih držav. Strokovno znanje deli z našimi člani in nečlani, regulatorji, ponudniki in izvajalci zdravstvenih storitev, ponudniki IT-storitev. Organizira in izvaja seminarje, delavnice in druge dogodke. Kot »Data Forensic« v GS1 Slovenija skrbi, da se številke GS1 uporabljajo v skladu s pravili zavoda GS1 Slovenija.

Amanda Creane

Amanda Creane se je pridružila GS1 Ireland aprila 2019. Ima izkušnje na področju razvoja in označevanja medicinskih pripomočkov in farmacevtske embalaže. Ima tudi bogate izkušnje na področju sledljivosti in boja proti ponarejanju v zdravstvenem sektorju, saj je delala na sorodnih projektih tako v industriji kot v akademskih krogih. Diplomirala je iz biomedicinskega inženiringa na Cork Institute of Technology. V svoji vlogi vodje področja za zdravstvo v GS1 Irska Amanda sodeluje neposredno z organizacijami zdravstvenega sektorja, vključno s farmacevtskimi podjetji, podjetji za medicinske pripomočke in ponudniki zdravstvenih storitev. Cilj je, da bi podprli njihove pobude za izvajanje in uporabo standardov GS1 v skladnu z uredbo, zagotavljanje koristi za varnost pacientov in doseganje učinkovitosti v njihovih operativnih procesih.

Martin Kamenšek

Martin Kamenšek je tehnični svetovalec v GS1 Slovenija. Njegovo delo zajema predsvem tehnično podporo in svetovanje članom, verifikacijo kodnih simbolov, razvoj internih programskih rešitev in interno tehnično podporo. Vsekakor pa je vešč predavatelj in večkrat ste ga lahko že videli na naših raznovrstnih spletnih seminarjih.

Vabimo vas v družbo ekipe GS1 Slovenija in odličnih domačih in tujih gostov!  

Staffan Olsson

Staffan Olsson ima dolgoletne izkušnje s podporo podjetjem pri izboljšanju njihovih oskrbovalnih verig in učinkovitosti v B2B poslovanju. To dosega tako, da jim nudi pomoč in podporo pri preoblikovanju načina interakcije s svojimi trgovinskimi partnerji in drugimi podjetji z uporabo sodobne tehnologije in globalnih standardov. Staffan se je vedno osredotočil na to, kako ustvariti čim večjo poslovno vrednost z digitalizacijo in avtomatizacijo sodelovanja podjetij z njihovimi trgovinskimi partnerji, kot so dobavitelji, stranke in drugi

Roko Staničić

Svetovalec za IT, Roko Staničić je del ekipe GS1 Slovenija od leta 2020. Predhodne izkušnje ima bogate naa področju IT in podpore v logističnih in skladiščnih rešitvah. V GS1 Slovenija je vodil tudi različne projekte, ki obsegajo uporabo standardov GS1 v raznovsrtnih industrijskih sektorjih. Lahko ste ga videli kot predavatelja na spletnem seminarju o Uporabi globalnih standardov na spletnih tržnicah. Lahko pa ste v zadnjem letu prebrali Priporočila za označevanja sadja in zelenjave ali Priporočila za označevanje rib v distribucijskem delu preskrbovalne verige.

Ula Stepančič

Ula Stepančič je strokovnjakinja za spletno tržnico Amazon z bogatimi matketinškimi izkušnjami. Trenutno je del zgodbe uspešnih izdelkov blagovne znamke Kingsbox, ki so s prodajo na Amazonu dosegli kupce z njeno strokovno podporo.

Branko Šafarić

Branko Šafarić je s svojim širokim znanjem in izkušnjami nepogrešljiv član ekipe GS1 Slovenija. Vodi projekte, kot je logistika gotovine, kar je velik nacionalni projekt, v katerem sodelujejo vsi deležniki v manipulaciji z gotovino: od nacionalne banke, poslovnih bank, prevoznikov do trgovcev. V zadnjem času se je posvetil tudi področju železniškega transporta. Deloma skrbi za nekatere procese znotraj informacijskega sistema v GS1 Slovenija. Seveda so tudi naloge in projekti, kot so denimo register globalnih lokacijskih številk (GLN), svetovanje članom, sestava in analiza elektronskih sporočil… Poleg svetovanja je Brankovo delo tudi nadzor nad slovenskim delom mednarodne baze GEPIR, ki vsebuje vse registrirane člane sistema GS1 na svetu.

Diana de Bernardy

Diana de Bernardy je okoljska inženirka, specializirana za področje življenjskega cikla. Na oddelku za sodelovanje z industrijo nudi podporo in komunikacijo z različnimi v industrijskimi sektorji, s katerimi GS1 Francija sodeluje pri uvajanju standardov GS1. Zadnja štiri leta je bila njena glavna vloga uvajanje uporabe standardov GS1 v železniškem sektorju in podpiranje francoskih in evropskih deležnikov pri izboljšanju njihove industrijske uspešnosti in digitalne preobrazbe s pomočjo standardov GS1. Letos praznuje 10 let dela v družini GS1, kjer je zaporedno opravljala funkcije vodje projektov sledljivosti in trajnosti ter vodje tehnične industrije.

Mateja Podlogar

dr. Mateja Podlogar je svetovalka in vodja projektov GDSN in izobraževanja na GS1 Slovenija. Doktorirala je s področja elektronskega poslovanja, Je gostujoča predavateljica in izkušena raziskovalka. Ima številne izkušnje s področja upravljanju globalnih preskrbovalnih verig in njihove digitalizacije ob podpori globalnih standardov in rešitev. Je ekspert za upravljanja in izmenjavo kakovostnih matičnih podatkov o izdelkih in pakiranjih prek globalnega omrežja GDSN. V zadnjem času pa se najbolj posveča prenosu globalnih znanj s področja sinhronizacije matičnih podatkov, sledljivosti in elektronskega poslovanja, preko praktičnih primerov študentom terciarnega izobraževanja.

Suzana Petek
Gospa Suzana Petek je v Skupini Perutnina Ptuj vodja digitalnega marketinga. Suzana Petek v svoje delo vnaša kreativno živahnost in blagovnim znamkam Perutnine Ptuj v življenje na socialnih omrežjih, prinaša »personaliziran« nastop in gradi zaupen odnos z uporabniki. Rada spoznava različnosti kultur na vseh sedmih trgih, kjer je Perutnine Ptuj prisotna s svojimi proizvodnimi ali distribucijskimi centri, ter išče inovativne pristope za komunikacijo z uporabniki. V letošnjem letu je pridobila tudi certifikat »Postgraduate Expert in Digital Marketing« na Digital Marketing Institutu iz Dublina. Vedno nadgrajuje svoja znanja in se že več kot 20 let ukvarja z izraznim plesom.


Ob naših gostih boste videli in slišali tudi strokovnjake GS1 Slovenija, ki smo z vami skozi celo leto! Zaradi poostrenih zdravstvenih ukrepov smo se tudi tokrat odločili za spletno izvedbo dogodka, vsekakor pa bomo poskrbeli, da se boste z našimi gosti in celotno ekipo GS1 Slovenija na drugi strani ekrana počutili dobro!

Zlata sponzorja 


Podjetje Markpro ponuja označevanje izdelkov in embalaž. Kakovostno označevanje zagotavlja celostno sledljivost izdelka v njegovem celotnem življenjskem ciklu. Označujejo vse vrste izdelkov, ki jih najdemo v avtomobilski, prehrambni, kemični, gumarski, kovinarski, farmacevtski industriji, proizvodnji komponent za gospodinjske aparate, proizvodnji raznovrstnih elektronskih komponent. Velik poudarek je na kakovosti, zanesljivosti in vzdrževanju naprav, pri čemer zagotavljajo nizke stroške obratovanja. Priporočamo, da si več o njihovih zanimivih rešitvah preberete na spletni strani markpro.si.

Skupina Mercator je ena največjih gospodarskih skupin v Sloveniji in regiji Jugovzhodne Evrope, v okviru Fortenova grupe pa je del največje trgovske mreže v regiji. V skoraj 500 trgovinah slovenski kupci opravijo 5 milijonov nakupov mesečno. Mercator je tudi največji zaposlovalec v Sloveniji s skoraj 10 tisoč zaposlenimi, prek partnerskega sodelovanja z dobavitelji pa zagotavlja nacionalno, regijsko in lokalno ponudbo. Od slovenskih dobaviteljev Mercator letno odkupi za okoli pol milijarde evrov blaga. Kupci Mercator radi obiščejo zaradi prijaznosti zaposlenih, širine ponudbe in pestre izbire domačih izdelkov. Kombinacija ponudbe priznanih blagovnih znamk in domačih izdelkov je še bolj ugodna s kartico Pika, ki jo ima v Sloveniji praktično vsako gospodinjstvo. Več boste našli na spletni strani mercator.si.

Srebrna sponzorja


Špica International je vodilni slovenski ponudnik rešitev na področju identifikacijskih tehnologij, ki so jih vpregli v poslovne aplikacije s področja kontrole pristopa, upravljanja delovnega časa in oskrbovalnih verig. Proizvajajo reštev Time&Space, ki združuje funkcionalnosti evidence delovnega časa in kontrole pristopa. Poleg All Hours nudi še rešitve v oblaku: My Hours za beleženje časa in stroškov po projektih, Door Cloud, revolucionarno platformo za kontrolo pristopa in Frontman Find za digitalni popis osnovnih sredstev.

 V EOS-u so strokovnjaki na področju upravljanja terjatev. Ukvarjajo se z izterjavo zavarovanih in nezavarovanih zapadlih terjatev, ter z odkupi portfeljev zapadlih terjatev in mednarodno izterjavo. Z lastnimi ali partnerskimi pisarnami so zastopani v več kot 180 državah. EOS je pravi naslov tudi za izterjavo nižjih zneskov. So sogovorniki, ki dolžnikom pomagajo najti rešitev za poplačilo dolga. Zavedajo se, da lahko tudi slabi plačniki postanejo dobri kupci, zato iščejo rešitve, ki pripeljejo do poplačila dolga in ohranitve dobrega poslovnega odnosa.

Petrol je poleg največje slovenske energetske družbe tudi največje slovensko podjetje po prihodkih ter ena največjih slovenskih trgovskih družb. Vse večjo vlogo pa igra tudi v regiji. Do nedavnega klasični naftni trgovec se danes strateško osredotoča na napredne in sofisticirane rešitve. Mednje spadajo upravljanje z energijo, vodami, stavbami in nenazadnje pametno upravljanje z energetskimi infrastrukturnimi sistemi celotnih mest. Kot ena izmed osrednjih energetskih družb v državah JV Evrope je Petrol protagonist pri povečevanju energetske neodvisnosti, energetske učinkovitosti, prihrankov CO₂, deleža obnovljivih virov energije in trajnostne mobilnosti.

Označevanje rib v distribucijskem delu preskr...
Seznam vseh dogodkov
Okrogla miza: Označevanje serializiranih izde...
Nazaj na vrh