GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Dan GS1 Slovenija 2020: S kakovostnimi podatki do inovativnih rešitev

Dan GS1 Slovenija 2020: S kakovostnimi podatki do inovativnih rešitev

Osrednja tema:  Kakovostni podatki

#podatki #kakovost #sledljivost #Salviol #Spar #spletna-prodaja #GDM #logistika #industrija #AI #standardiGS1 #NLB #transport

Kako uspešno izluščiti potrebne, ažurne in smiselne podatke, ki so temelj za razvoj in inovativne rešitve na vseh področjih, hkrati pa prepoznati ter izločiti nekakovostne podatke, ki povzročajo ovire, je bila ključna tema letošnjega Dneva GS1 Slovenija.

10:00 - 11:00 

Uvodni nagovor

Zdenka Konda, GS1 Slovenija

moderatorki dogodka: Ana Strnad Hočevar in Ira Osojnik

Ob 10. uri vas bo pozdravila moderatorka Ana Strnad Hočevar, ki vam bo razkrila potek letošnjega Dneva GS1 Slovenija. Z uvodnim nagovorom direktorice Zdenke Konda pa bomo zapluli v osrednjo temo - kakovostne podatke.

Zakaj je pomembno iskati kakovostne podatke, kako jim verjeti in kako se s tem spopadamo v GS1

(predavanje bo v angleškem jeziku)

Tomáš Tlučhoř, GS1 Czech Republic

Tomáš Tlučhoř nas bo peljal v svet podatkov. Prikazal bo različne vrste podatkov in osvetlil, kako se med seboj razlikujejo. Spoznali bomo tako kakovostne kot nekakovostne podatke in se še posebej osredotočili na dejstva, zakaj je kakovost tako pomembna. V zaključku bomo spoznali tudi Globalni podatkovni model (GDM), ki ga Tlučhoř pripravlja v sodelovanju z GS1 Global Office. Izvedeli bomo, zakaj se je GS1 odločila, da razvije Globalni podatkovni model, ki ni nič manj revolucionaren kot GTIN

Kako se spopadati s slabimi podatki v okolju in kako si lahko do kakovostnih podatkov pomagamo s standardi

(predavanje bo v angleškem jeziku)

dr. Klaus Fuchs, Auto-ID Labs ETH/HSG, Switzerland

Dr. Klaus Fuchs nam bo predstavil, kako s kakovostnimi podatki pridemo do inovativnih rešitev ter kako lahko inovativne rešitve vplivajo na gospodarske in negospodarske panoge. Kot direktor ETH AI Centra, ki se osredotoča na sodelovanje z industrijo pri iskanju rešitev, dobro pozna pričakovanja industrije. Spoznali bomo tudi, na kaj je potrebno paziti pri upravljanju velikih količin podatkov. Prikazal nam bo tudi nekaj inovativnih rešitev, ki jih pripravlja v sodelovanju z GS1, kot so digitalni račun, projekt virtualne resničnosti pri označevanju hrane z opozorili o priporočilih za zdravje in še več.


11:00 - 12:00 

Zagotavljanje avtomatizacije procesov v logistiki s pomočjo kakovostnih podatkov

(predavanje bo v angleškem jeziku)

Matthias Kienzl, Spar Avstrija

Mag. Matthias Kienzl iz SPAR Austria nam bo prikazal pomen podatkov na področju logističnih in skladiščnih procesov. Spoznali bomo, kako s standardi GS1 ustvariti dobre podatke, ki so ključni pri komunikaciji med različnimi deležniki v teh procesih, tako znotraj podjetja kot tudi med poslovnimi partnerji. Dobro sodelovanje med vsemi naštetimi je namreč mogoče le ob komunikaciji v enotnem jeziku, kar standardi GS1 omogočajo. Predstavil nam bo standarde GS1, ki jih v Spar Avstrija uporabljajo za učinkovito komunikacijo v notranji in zunanji logistiki, med katerimi najdemo tudi Dispatch Advice in SSCC.

S kakovostno identifikacijo in upravljanjem podatkov do optimizacije procesov v skladišču

Adrian Verbič, Spar Slovenija

Pandemija Covid-19 je pustila sledi tudi sektorju transport in logistika. Na primeru podjetja SPAR Slovenija bomo spoznali, kako se podjetje sooča s trenutnim stanjem v gospodarstvu, kako je podjetje optimiziralo skladiščno poslovanje in zakaj so se osredotočili na dobro berljivost črtne kode. Adrian Verbič iz SPAR Slovenija bo predstavil, kako lahko z enolično identifikacijo in upravljanjem podatkov optimiziramo procese v skladišču.

Ali so javna naročila medicinskih pripomočkov enostavna ali res tako zahtevna opravila?

dr. Gordana Kalan Živčec, Specialistka splošne in urgentne medicine

Specialistka splošne, družinske in specialistka urgentne medicine, prim. dr. Gordana Kalan Živčec, dr. med. nam bo predstavila, kako pomembni so kakovostni podatki v zdravstvu. Kako bi še lahko drugače naročali rokavice, urinske katetre ali celo srčne zaklopke ali žilne opornice? Kdo je odgovoren za jasnost in preglednost podatkov, ki so na razpolago za primerjavo? Ali sem res odvisna “le” od trgovskih potnikov?


12:00 - 13:00

'Big data' - izzivi in uporabnost

(predavanje bo v angleškem jeziku)

Branka ldžan, Salviol svetovanje d.o.o.

Gospa Branka ldžan prihaja iz Srbije in je zaposlena kot podatkovna raziskovalka v mednarodnem podjetju Salviol svetovanje d.o.o. Razkrila bo njeno delo na področju analize ogromnih količin podatkov in kako iz te mase izluščiti smiselne, uporabne podatke.

Podatki v svetu umetne inteligence

dr. Franc Bračun, NLB

 Dr. Bračun nam bo kot sklepni govorec na dogodku razširil svet podatkov. Spoznali bomo podatke na področju umetne inteligence ter kako nam podatki omogočajo doseganje dobrih rešitev z umetno inteligenco. Popeljal nas bo v svet prihodnosti.


13:30 - 15:30

Med vrsticami

V drugem delu se udeležite kratkih pogovorov s strokovnjaki GS1 Slovenija!

Govorili bomo o pomenu kakovostni podatki v praksi na različnih področjih in z veseljem odgovorili tudi na vsa vaša vprašanja.
Vabljeni k sodelovanju in klepetu!

Vse udeležence popoldanskih pogovorov "Med vrsticami" pa čaka tudi dodatno darilce.

Zdenka Konda, direktorica GS1 Slovenija
Zdenka Konda, direktorica GS1 Slovenija

Po končanem študiju je prve delovne izkušnje nabirala v Kovinotehni Celje kot pripravnica na IT oddelku. Sledila je zaposlitev v podjetju Toper. Med leti 1989 in 1995 je bila zaposlena na GZS kot projektant informacijskega sistema. Leta 1996 se je preselila v New York, ZDA in začela sodelovanje z medijsko hišo POP TV. Opravljala je delo novinarke in poročevalke iz New Yorka za oddajo 24UR in pisala članke za časopis DELO in revijo Ona. V tem obdobju je še vedno sodelovala z Gospodarsko zbornico Slovenije. V času bivanja v ZDA je sodelovala tudi z Generalnim konzulom Republike Slovenije in pripravila priporočilo o prenovi konzularnega informacijskega sistema. Leta 2000 je prevzela vodenje EAN Slovenija organizirano v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, ki je bilo nacionalno predstavništvo mednarodne organizacije EAN International. Združenje se je dne 17.11.2005 preoblikovalo v novo samostojno pravno osebo, in sicer nepridobiten zavod GS1 Slovenija, ki je nacionalni predstavnik mednarodne organizacije GS1 AISBL. Zavod GS1 Slovenija kot direktorica vodi tudi danes.

Tomáš Tlučhoř, Direktor upravljanja podatkov, GS1 Czech Republic
Tomáš Tlučhoř, Direktor upravljanja podatkov, GS1 Czech Republic

Organizaciji GS1 Češka se je pridružil leta 2013, kjer opravlja delo Direktorja upravljanja podatkov. Delovno področje vključuje implementacijo GDSN na češkem trgu in upravljanje pobud na področju izmenjave podatkov na splošno. Poleg tega je član in vodja delovne skupine v GS1 in Europe, kjer sodeluje pri harmonizaciji GDSN v Evropi. Od leta 2019 je tudi del GS1 Global Office ekipe, ki razvija Globalni podatkovni model.

gs1.org/locations/czech-republic
dr. Klaus Fuchs, Direktor za industrijsko sodelovanje pri ETH AI Centru
dr. Klaus Fuchs, Direktor za industrijsko sodelovanje pri ETH AI Centru

Klaus Ludwig Fuchs je direktor za industrijsko sodelovanje pri novoustanovljenem ETH AI Centru in pomočnik direktorja za razvoj pri Auto-ID Labs at ETH Zurich. Klaus je tudi sopredsednik Digital Receipt Interest Group, kjer sodeluje s skupino kolegov iz GS1 nacionalnih predstavništev iz celega sveta. Cilj skupine je izmenjava znanja o implementaciji digitalnega računa in ustvarjanje splošnega razumevanja digitalnih računov ter širšo sliko skozi GS1 razumevanje digitalnih računov. V svojem raziskovalnem delu se Klaus osredotoča na uporabo strojnega učenja za napovedovanje vedenja potrošnikov na podlagi podatkov iz digitalnega računa. Na primer, ocenjevanje individualnega prehranskega vnosa iz ocen dnevnika nakupov in izvedba s tem povezanih ukrepov za izboljšanje prehranskega vnosa. Takšne razširljive metode spremljanja obljubljajo učinkovito metodo za ublažitev naraščajoče razširjenosti bolezni, povezanih s prehrano. Swiss National Research Foundation je Klausu in njegovi ekipi nedavno podelila dve štiriletni štipendiji za raziskave, da bi razširili raziskovalno delo na digitalnih računih in prispevali k prehranskemu in trajnostnemu kontekstu.

Matthias Kienzl Direktor oddelka za logistiko in skladiščenje, SPAR Avstrija
Matthias Kienzl Direktor oddelka za logistiko in skladiščenje, SPAR Avstrija

Mag. Matthias Kienzl prihaja iz mesta St. Pölten v Avstriji. V letu 2008 je končal študij poslovne administracije na Poslovni univerzi na Dunaju. Po končanem študiju se je zaposlil v Raiffeisen Bank na oddelku za ocenjevanje tveganja, kjer je ostal do leta 2012. V tem letu se je zaposlil v SPAR Austria, kjer vodi oddelek za oskrbovalne verige v logistiki. Med letoma 2014 in 2019 je dodatno vodil oddelek za transport in logistiko. Od leta 2015 je v SPAR Austria odgovoren tudi za logistične procese v spletnih trgovinah. Leta 2019 pa je postal direktor oddelka za logistiko in skladiščenje v SPAR Austria.

spar-austria
Adrian Verbič Vodja logistike, Spar Slovenija
Adrian Verbič Vodja logistike, Spar Slovenija

Adrian Verbič je leta 2001 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko. Do takrat se je ukvarjal z računalniškim izobraževanjem. Konec leta 2001 se je zaposlil v podjetju SPAR Slovenija, z nalogo optimizacije procesov v poslovalnicah in razvoju programske opreme. Sredi leta 2003 je v podjetju prevzel vodenje logistike in optimizacijo procesov v novo zgrajenem distribucijskem centru. Pod njegovim vodenjem se je distribucijski center razširil na vse asortimente, vključno svežega mesa ter svežih rib. Ena od osnov optimizacije in obvladovanja procesov v celotni logistični verigi je standard GS1, zato SPAR od samega začetka intenzivno sodeluje tudi z GS1 Slovenija.

spar.si
dr. Gordana Kalan Živčec Specialistka splošne,družinske in specialistka urgentne medicine
dr. Gordana Kalan Živčec Specialistka splošne,družinske in specialistka urgentne medicine

Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala 1986 in opravila specialistični izpit iz splošne medicine leta 1998. Na isti Medicinski fakulteti je nadaljevala tudi podiplomski študij biomedicine in ga leta 2012 zaključila z doktorsko disertacijo s področja kakovosti. Od novembra 2004 je članica raziskovalne skupine na Katedri za družinsko medicino v Ljubljani. V letu 2008 je prejela naziv primarij, v letu 2012 naziv specialist družinske medicine in na podlagi dolgoletnega dela tudi naziv specialist urgentne medicine. Od leta 1990 do izvolitve za predsednico Zdravniške zbornice Slovenija 2008, je bila redno zaposlena v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica. Med 2009 in 2011 je bila v. d. direktorice ZD Izola. Po izvolitvi je zdravniško delo opravljala v ZD Izola, sedaj dela v ZD Postojna kot specialist urgentne medicine in je imenovana za glavno mentorico specializantom urgentne medicine. V letih 2008 – 2012 je vodila delegacijo Slovenije pri evropskem združenju družinskih zdravnikov - UEMO. Leta 2009 izvoljena za podpredsednico evropskega združenja zdravnikov CEOM (Conseil européen des Ordres des médecins) in leta 2012 za notranjega revizorja evropskega združenja CPME (Comité des médecines Européens). Je aktivna članica različnih delovnih skupin v evropskih zdravniških združenjih. Od leta 2013 je ustanoviteljica in vodi Medico Veritas – agencijo za posredovanje zdravstvenih storitev globalno ter kot specialistka družinske medicne deluje v Evropskem zdravstvenem zavodu Master Doctor. Največ strokovnega dela opravi na področju konzultacij o možnih oblikah zdravljenja, “anti-ageing” medicini in uspešnemu obladovanju andropavze in prekomerne telesne teže. Je velika ljubiteljica narave, gibanja in razvoja novih tehnologij.

Branka Idžan Podatkovna raziskovalka, Salviol svetovanje d.o.o
Branka Idžan Podatkovna raziskovalka, Salviol svetovanje d.o.o

Gospa Branka Idžan je diplomirala na Naravoslovni fakulteti v Banja Luki. V podjetju SALVIOL d.o.o. opravlja delo podatkovnega analitika. Delovno področje obsega zbiranje in analizo podatkov iz različnih virov, obdelavo in pripravo podatkov za nadaljnje analize, kot tudi pripravo modelov strojnega učenja za analizo (teh) podatkov in nenazadnje tudi pripravo vizualnih pripomočkov za lažjo predstavitev in razumevanje podatkov. Aktivno sodeluje tudi pri razvoju algoritmov za analizo in obdelavo podatkov ter neposredno prispeva k razvoju različnih storitev podjetja SALVIOL d.o.o.

salviol.com

Zlata sponzorja 


BizBox je napredna spletna platforma v oblaku, ki omogoča uporabnikom prijazno brezpapirno poslovanje in povezovanje z drugimi poslovnimi partnerji brez dodatnih namestitev programske opreme in stroškov. BizBox ponuja preprosto in fleksibilno uporabniško izkušnjo.Preprost in intuitiven uporabniški vmesnik vam omogoča hitro nastavitev procesov na način, kot vi poslujete v podjetju.

Panteon Group® spada med vodilne ponudnike e-poslovanja B2B in B2G v regiji. Z lastnim omrežjem Panteon.net®, celovitimi rešitvami in storitvami podpira poslovne procese tako multinacionalk, kot enoosebnih družb v trgovini, logistiki, proizvodnji, zdravstvu, javni upravi in bančništvu. Panteon Group® je član skupine Editel, aktivno sodeluje z GS1 Slovenija in posluje v skladu ISO 27001.  

Srebrni sponzorji


Špica International je vodilni slovenski ponudnik rešitev na področju identifikacijskih tehnologij, ki so jih vpregli v poslovne aplikacije s področja kontrole pristopa, upravljanja delovnega časa in oskrbovalnih verig. Proizvajajo reštev Time&Space, ki združuje funkcionalnosti evidence delovnega časa in kontrole pristopa. Poleg All Hours nudi še rešitve v oblaku: My Hours za beleženje časa in stroškov po projektih, Door Cloud, revolucionarno platformo za kontrolo pristopa in Frontman Find za digitalni popis osnovnih sredstev. 

EOS KSI je del mednarodne skupine EOS, ki je del skupine Otto. Skupina EOS ima sedež v nemškem Hamburgu in je eden izmed vodilnih mednarodnih ponudnikov finančnih storitev. Glavno poslovno področje je upravljanje terjatev, velik del aktivnosti pa predstavlja odkup portfeljev zapadlih terjatev. Tudi v skupini EOS so se vprašali "Kakšna je vrednost podatkov?", saj so digitalni podatki postali ključna gospodarska dobrina. Poglejte si zanimivo mednarodno raziskavo in preverite ali so podatki novo zlato. 

Petrol je poleg največje slovenske energetske družbe tudi največje slovensko podjetje po prihodkih ter ena največjih slovenskih trgovskih družb. Vse večjo vlogo pa igra tudi v regiji. Do nedavnega klasični naftni trgovec se danes strateško osredotoča na napredne in sofisticirane rešitve. Mednje spadajo upravljanje z energijo, vodami, stavbami in nenazadnje pametno upravljanje z energetskimi infrastrukturnimi sistemi celotnih mest. Kot ena izmed osrednjih energetskih družb v državah JV Evrope je Petrol protagonist pri povečevanju energetske neodvisnosti, energetske učinkovitosti, prihrankov CO₂, deleža obnovljivih virov energije in trajnostne mobilnosti.

Označevanje medicinskih pripomočkov z UDI
Seznam vseh dogodkov
Učinkoviti procesi prevoza gotovine
Nazaj na vrh