GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
S »skenom« črtne kode živila do podatka o njegovi hranilni vrednosti

S »skenom« črtne kode živila do podatka o njegovi hranilni vrednosti

08. marec. 2018

Da bi kupcem pomagali razločiti bolj zdravo hrano od manj zdrave, bodo na Inštitutu za nutricionistiko v projektu Inovativne rešitve za informirane odločitve skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) in Inštitutom Jožef Štefan (IJS) razvili mobilno aplikacijo, ki bo nadgradnja aplikacije ZPS »Veš, kaj ješ«.

Kako bo stvar delovala? S kamero mobilnega telefona bomo skenirali črtno kodo živila, nato se bodo podatki o njegovi sestavi v barvah prehranskega semaforja prikazali na telefonu. Živila bomo lahko tudi primerjali med seboj, kar bo mogoče na podlagi ogromne zbirke podatkov. Podatkovna baza bo tako združila obstoječe domače podatkovne baze, vključno z bazo Odprte platforme za klinično prehrano (OPKP), k posredovanju podatkov pa vabijo tudi proizvajalce živil in trgovce.

V tem projektu Inštitut za nutricionistiko dodatno sodeluje z GS1 Slovenija – skupaj bomo poskrbeli, da bo podatkovni model baze skladen z globalnimi standardi GS1, kar bo olajšalo vnašanje in izmenjavo podatkov. Nosilci živilske dejavnosti, ki bodo podatke o hranilni vrednosti živil posredovali v globalni e-katalog GS1 GDSN, bodo lahko te podatke delili z Inštitutom avtomatizirano, brez dodatnega dela.

VSE o e-katalogu GS1 GDSN najdete TUKAJ.

Za vsa vprašanja je na voljo: dr. Mateja Podlogar, vodja projektov GDSN & DQ: mateja.podlogar@gs1si.org, 01 5898 334 ali 041 636 703

Prihaja GS1 Cloud
Seznam vseh novic
Z roko v roki z Inštitutom za nutricionistiko
Nazaj na vrh