GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Ponaredki in nevarni proizvodi tudi med medicinsko opremo in igračami

Ponaredki in nevarni proizvodi tudi med medicinsko opremo in igračami

05. september. 2020

Število najdenih nevarnih proizvodov narašča. Študije primerov poudarjajo prednosti in koristi uvajanja standardov GS1 ter vzpostavljanja sledljivosti v zdravstvene sisteme in globalne preskrbovalne verige.

Evropska komisija je v začetku meseca septembra objavila najnovejše poročilo o svojem sistemu hitrega obveščanja, namenjenem preprečevanju ali omejevanju prodaje nevarnih proizvodov.

Iz poročila za leto 2019 je možno razbrati, da število ukrepov, ki so jih organi sodelujočih 31 držav sprejeli na podlagi obvestil, iz leta v leto narašča in je leta 2019 doseglo 4477 (to je 10 odstotkov več kot leta 2018 in 63 odstotkov več kot leta 2015). Ukrepi segajo od umika ali uničenja proizvodov s strani distributerjev in trgovcev na drobno, še preden so dosegli potrošnike, do odpoklicev nevarnih proizvodov od uporabnikov.

Največ obvestil o nevarnih proizvodih je bilo v 2019 izdanih v zvezi z igračami (kar 29 odstotkov), sledijo motorna vozila (23 odstotkov) ter električne naprave in oprema (8 odstotkov). Od začetka izbruha koronavirusa pa so že zabeležena številna nova obvestila, predvsem v zvezi z maskami in ostalimi medicinskimi pripomočki.

V boj tudi proti ponaredkom

Julija letos so samo policisti Interpola v obširni mednarodni akciji zasegli več tisoč ponaredkov medicinskih pripomočkov, izdelkov in kar 17.000 lažnih testov za novi koronavirus.

V okviru racij proti nezakoniti hrani in pijači so med decembrom lani in junijem letos v 77 državah sveta zasegli izdelke, ki niso bili v skladu s standardi, v vrednosti 34,5 milijona evrov. Med njimi so bili kontaminirani mlečni izdelki, meso iz nezakonitih klavnic in lažno kot zdravila označeni prehranski izdelki. Organizacija GS1 stremi k transparentni družbi in družbi brez ponaredkov.

Verjamemo, da je prav sledljivost ena bistvenih lastnosti na trgu za odkrivanje le-teh. Zaradi pandemije novega koronavirusa zato pospešeno pripravljamo smernice za označevanje medicinskih pripomočkov od proizvajalca do bolnika ali poškodovanca. Skupaj s kolegi iz krovne organizacije GS1 iščemo primere dobrih praks. Več o njih si preberite TUKAJ.

Zdravje je naše največje bogastvo in ko potrebujemo zdravniško pomoč brezpogojno zaupamo zdravniškemu osebju in opremi, ki jo uporablja. Zato je bistveno, da ustreza vsem standardom in je opremljena s certifikati o uporabljenih materialih, izdelavi in nadaljnji proizvodnji.

Naše sledilce na družbenih omrežjih z veselje...
Seznam vseh novic
Zaradi ponarejenih zdravil na svetu umre skor...
Nazaj na vrh