GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Novosti na področju označevanja mesa

09. november. 2022

Aprila je bil s strani Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo izdan nov pravilnik z naslovom »Pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla za nepredpakirano, sveže, ohlajeno in zamrznjeno goveje, prašičje, ovčje, kozje in perutninsko meso«. Kaj prinaša?

Izvajalci dejavnosti morajo uskladiti svoje delovanje z zahtevami iz pravilnika do 30. oktobra 2023. Pravilnik določa v 4. členu (zagotavljanje sledljivosti porekla mesa), da mora izvajalec dejavnosti zagotoviti sledljivost porekla mesa tako, da na spremnem dokumentu navede informacijo o državi porekla ali kraju izvora, kar predstavlja osnovo za ureditev področja sledenja prodaje svežega mesa med vsemi deležniki v preskrbovalni verigi. Novost, ki se nanaša predvsem na maloprodajo, kjer gre za trgovce in verigo od postrežnega mesta do izdaje računa na blagajni, govori, da lahko izvajalec dejavnosti na spremnem dokumentu navede drug podatek (npr. identifikacijske številke, kode), s katerim zagotavlja jasno in nedvoumno povezavo z informacijo o državi porekla ali kraju izvora mesa, kar zagotavlja boljši nadzor nad masnimi bilancami.
 

S tem namenom smo v GS1 Slovenija za proizvajalce in trgovce pripravili dokument »Priporočila GS1: Sledljivost nepredpakiranega mesa od pulta do računa - Sledljivost in označevanje maloprodajnih enot«. V priporočilih sta predstavljeni možni rešitvi, kako to zagotoviti – naj gre z uporabo klasičnih črtnih kod (simbologije EAN) ali denimo uporabo 2D kod, kot je GS1 DataMatrix.

Oktobra smo, vezano na priporočila in predpis, pripravilli še specialistično izobraževanje. Nanj smo kot gostjo povabili gospo Ano Ahčin, sekretarko GIZ (gospodarsko interesnega združenja) Mesne industrije Slovenije, ki je predstavila glavne novosti pravilnika. Izobraževanja so se udeležili predstavniki večjih trgovcev in njihovih glavnih dobaviteljev. V letu 2023 bomo posebno pozornost namenili še distribucijskem delu verige od dobavitelja do trgovca.

 

V prostorih GS1 Slovenija smo gostili razstav...
Seznam vseh novic
GS1 Slovenija na konferenci eZdravje
Nazaj na vrh