GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Logistična delavnica širi obzorja

25. oktober. 2023

GS1 Slovenija je sredi oktobra pripravila logistično delavnico, kjer so njihovi strokovnjaki ob sodelovanju gostov predstavili slušateljem aktualno prakso iz logističnih procesov. Ključne teme so tvorili izzivi pri označevanju palet z logističnimi nalepkami, sledljivost, elektronska izmenjava podatkov in sodobne rešitve, kjer ni mogoče spregledati 2D kod in e-dobavnic.

Logistično delavnico so v imenu GS1 Slovenija pripravili Matjaž Martini, Branko Šafarič in Urban Konda. Družbo sta jim delala Igor Hočevar iz podjetja ZZI in Miha Kožuh iz družbe DSV Transport. Predstavila sta praktične primere ter odgovarjala na konkretna vprašanja o aktualnih procesih in izzivih. Prvi del predavanja je bil namenjen predvsem označevanju palet, pripravi kakovostne logistične nalepke in prihodnosti označevanja z 2D kodami. Drugi del druženja je bil posvečen učinkovitim logističnim procesom, računalniški izmenjavi podatkov in izkušnjam iz prakse, kjer je razprava potekala o povezavi med logistično nalepko in elektronsko dobavnico, uporabi SSCC in DESADV, 5-stopenjskem modelu sledljivosti v logistiki in transportu, elektronski izmenjavi podatkov, EDI v logistiki in praktični uporabi e-dobavnice.

Branko Šafarič iz GS1 Slovenija je ob tem poudaril: »Logistični procesi temeljijo tako pri nas kot v svetu še vedno predvsem na papirni osnovi. Logistični distribucijski centri imajo sicer v smislu digitalizacije boljšo statistiko, saj so zaradi specializiranega položaja v prednosti, ki jim omogoča lažje diktiranje pogojev poslovanja. A je žal pri širšem pogledu, takrat ko vključimo vanj še prevoznike in druge ponudnike logističnih storitev, slika slaba. Organizacija GS1 išče zato na globalnem in lokalnem nivoju različne načine za približanje standardizacije širšemu krogu uporabnikov logističnih storitev. Del prizadevanj predstavljajo izobraževanja, kjer želimo s predstavitvijo poslovnih razlogov za optimizacijo procesov prepričati podjetja v večjo integracijo standardov, saj so rešitve jasne in jih ni treba na novo odkrivati. Potrebno jih je le integrirati v obstoječe procese!«

Podobno je razmišljal Matjaž Martini, ki je izpostavil, da je označevanje s črtno kodo še vedno prevladujoči način označevanja škatel in palet za potrebe upravljanja preko distribucijskih poti. Z uporabo standarda GS1 Data Matrix pa obstaja velik potencial za prehod na uporabo 2D simbolov, ki omogočajo večjo količino kodiranih podatkov, hkrati pa poenostavljajo in pohitrijo skeniranje v odprti preskrbovalni verigi.

Hvala vsem sponzorjem in pokroviteljem za podporo! Več o preteklem dogodku: Logistična delavnica

Logistična delavnica

Srečanje podpisnikov pisem o sodelovanju
Seznam vseh novic
Logistična evolucija na krilih 2D kod in novi...
Nazaj na vrh