GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
50 let spreminjanja jutrišnjega dne

50 let spreminjanja jutrišnjega dne


3. aprila 1973 je bil sklenjen sporazum na ravni celotne industrije, ki je spremenil potek svetovne trgovine in dal povod za ustanovitev združenja GS1.

Pred 50 leti je bila ustvarjena črtna koda GS1, da bi spremenila nakupovalne navade ter omogočila zanesljivejše in učinkovitejše preskrbovalne verige

Predstavniki živilskega maloprodajnega sektorja so se sestali in se dogovorili o enotnem standardu za identifikacijo izdelkov v obliki črtne kode. Od takrat naprej je preprosto skeniranje na blagajni povezalo fizični izdelek z njegovo digitalno identiteto in informacijami, ki jih je bilo mogoče deliti v trgovinah in v celotni preskrbovalni verigi. Standardi GS1 tako že 50 let spodbujajo zanesljivejše in preglednejše preskrbovalne verige v različnih panogah.

Standardi GS1 v maloprodaji Standardi GS1 v zdravstvu

Digitalna preobrazba, ki jo poganja sistem GS1, bo podjetjem, ljudem in družbi odprla neomejene možnosti

Tudi prihodnji razvoj globalnih standardov nima omejitev. Nove, informacijsko bogatejše dvo-dimenzionalne kode, podprte s standardi GS1, odpirajo nove dimenzije in s preprostim odčitavanjem se je odprlo okno k mnogim informacijam o izdelkih. 2D kode omogočajo širše možnosti za izboljšanje poslovnih procesov, izkušenj potrošnikov, varnosti pacientov in podpore trajnostnemu razvoju. 

V naslednjih desetletjih bodo spreminjale svet, kot je to uspelo na pogled preprostim, a za gospodarski in negospodarski sektor še kako pomembnim enodimenzionalnim kodam. 

2D koda GS1 Digital Link

Ker verjamemo, da želite o življenjski poti črtne kode izvedeti še več, vas vabimo k ogledu sporočila za javnost in video posnetka, ki smo ga pripravili ob 50-letnici. Zgodovinsko potovanje vas bo popeljalo v svet »informacijskega esperanta« v obliki kode, ki je za vedno spremenila način nakupovanja ter radikalno izboljšala hitrost in natančnost številnih procesov, na čelu z maloprodajo, logističnimi procesi in zdravstvenimi sistemi.

V pripravljenih materialih lahko marsikaj izveste še o novodobnem poslanstvu standardov GS1 in tranziciji enodimenzionalnih črtnih kod v informacijsko bogatejše 2D kode. Slednje omogočajo širše možnosti rabe in bodo v naslednjih desetletjih spreminjale svet s podobno mero radikalnega pozitivizma, kot je to uspelo sodeč po obliki skromnim, a za gospodarski in negospodarski sektor še kako pomembnim enodimenzionalnim kodam.

Obvestilo za javnost
Nazaj na vrh