GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Kaj so se Adidas, C&A, Decathlon in drugi naučili iz RFID

Kaj so se Adidas, C&A, Decathlon in drugi naučili iz RFID

13. marec. 2018

Britanska organizacija GS1 UK je februarja obelodanila neodvisno analizo o merjenju vpliva tehnologije RFID v maloprodaji, v katerem so na osnovi desetih družb – študija je zajela Adidas, C&A, Decathlon, LuluLemon, Jack Wills, John Lewis, Marc O’Polo, Marks & Spencer, River Island in Tesco – izluščili 10 lekcij v povezavi s tehnologijo RFID.

Praktično vsa podjetja so ocenila, da je smiselno kontaktirati zunanje svetovalce ob uvajanju tehnologij RFID, denimo organizacijo, kot je GS1. Na  naši spletni strani  preberite več o tem!

 Avtor neodvisne študije, ki analizira tako pozitivne kot negativne rezultate uporabe RFID v maloprodaji, je profesor Adrian Beck z Univerze Leicester. Veliko zgodnejših uporabnikov te tehnologije nima težav o širjenju svojih izkušenj s tehnologijo, medtem ko se o bolj zaupnih podatkih – doba povračila, podrobnosti o poslovnih koristih ter podatki o tem, kaj je šlo narobe – redko govori.

Poudariti velja, da promet omenjene deseterice podjetij na Otoku znaša 94 milijard evrov letno, uporabljajo pa vsaj 1.869 milijard priponk oziroma oznak RFID letno. Sedem od njih je z uporabo tehnologije RFID pri zalogah izboljšalo prodajo od 1,5 do 5,5 %. Eden je celo priznal, da so za vsakih 3 % izboljšanja natančnosti zalog zaznali za 1 % izboljšanja v prodaji. Ker ni prihajalo več do razprodanih zalog, pa se je prodaja v enem primeru povečala celo za 8 %. Na osnovi teh podatkov je profesor Beck zaključil, da se je zaradi RFID prodaja omenjene deseterice lahko povečala v obsegu med 1,4 in 5,2 milijarde evrov.

Pri tem pa je v ozadju kot ključni razlog izboljšane prodaje v vseh primerih prav izboljšanja natančnosti zalog. To so potrdile tudi druge študije o RFID. Podjetja pa niso bila pripravljena deliti konkretnih podatkov o razpoložljivosti oziroma razprodaji zalog. Nekaj jih je razkrilo, da imajo razpoložljivost izbora artiklov na ravni 90 %, ob tem pa je eno podjetje povedalo, da se je izbor artiklov, ki bi bili razprodani, znižal za 20 %.

Bolj očitna je bila prednost pri znižanju zalog. Kajti polovica omenjenih podjetij je prepoznala prednosti RFID za optimiziranje zalog, tako da ni bilo več potrebe njih, pa četudi večkanalna prodaja raste. Poročali so o tem, da so zaloge znižali za 2 do 13 %.

  • Podjetja so poudarila, da so standardi v tehnologiji ključni za zmanjšanje zmede v oskrbovalnih verigah, poleg tega se je s standardi moč izogniti podvrženosti zgolj enemu ponudniku rešitev. Eden izmed vprašanih je dejal: »Če imaš standardizirane podatke, lahko različni dobavitelji inovirajo, ker je vse jasno in pregledno ter ker imajo zaupanje v podatke, ki so jim posredovani.«

Poročilo govori tudi o nižjih stroških zaradi uporabe RFID: samo eno podjetje je merilo uporabnost RFID v smislu pričakovanih nižjih kadrovskih stroškov in izračunalo 4-odstotni prihranek pri kadrih v trgovini, druga podjetja pa so ugotovila, da bi lahko ta tehnologija sprostila čas zaposlenih, da bi se lahko več ukvarjali s strankami in s tem povečali promet.

Čeprav obstaja potencial za znižanje stroškov v povezavi z nadzorom (revizijo), pa je konkreten podatek povedalo le eno podjetje: ocenilo je, da je RFID omogočil zmanjšanje kontrol iz mesečne na letno aktivnost, pri čemer so prihranili 75 % stroškov, predvidenih za nadzornike.

Dodajmo še, da je analiza pokazala, da v podjetjih projektov RFID ne bi zagnali, če ne bi bilo jasne podpore vodstva oziroma če ne bi bilo prepoznanih finančnih učinkov.

Zdravje ni vse, ampak brez zdravja je vse nič...
Seznam vseh novic
Prihaja GS1 Cloud
Nazaj na vrh