GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business

Zdravje ni vse, ampak brez zdravja je vse nič. Prihaja UDI!

27. april. 2018

V prizadevanjih za večjo varnost pacientov so se države članice EU odločile za jasno označevanje zdravil in medicinskih pripomočkov. Nekatera pravila bodo stopila v veljavo februarja 2019, druga pa leta 2020, zato je neodvisna in nepridobitna organizacija GS1 Slovenija 24. aprila 2018 v Ljubljani organizirala seminar o zdravstvu in novi zakonodaji EU.

Ker je tematike vzbudila veliko zanimanja, bomo, če bo dovolj interesa, organizirali še en podoben seminar. Če vas tema zanima in želite biti obveščeni o novem terminu, nam pišite na: marija.groznik@gs1si.org. Sprejemamo tudi naročila za individualno svetovanje, ki vam je pisano na kožo! Kontaktirajte Marijo Groznik Stanković!

GS1 Slovenija poudarja, da za zdravstvene ustanove – bolnišnice, zdravstvene domove, lekarne – nova označitev zdravil in medicinskih pripomočkov prinaša višji standard kakovosti na področju zagotavljanja varnosti, sledljivosti, učinkovitosti in ekonomičnosti.

 

Bojan Kovačič , strokovni sodelavec v GS1 Slovenija, je poudaril, da standardi omogočajo označitev ne le proizvodov, kot so zdravila ali zdravstveni pripomočki, ampak tudi bolnišnic kot pravnih oseb, operacijskih dvoran, oddelkov, ambulant, pa tudi zdravstvenih delavcev in pacientov. Najboljše rezultate dobimo, kadar proizvajalci zdravil in medicinskih pripomočkov označijo svoje proizvode s standardi GS1 tako, da omogočajo sledljivost od začetka (proizvodnja) do konca (pacient) v oskrbovalni verigi.

Od 9. februarja 2019 bo v EU za zdravila na recept obvezna uporaba dvodimenzionalne (2D) kode, ki jo bodo morali proizvajalci na proizvodni liniji odtisniti na sekundarno ovojnino. V tej kodi bo na vsaki posamezni sekundarni ovojnini zdravila zapisana globalno edinstvena oznaka, ki sestoji iz šifre zdravila in serijske številke. Pri medicinskih pripomočkih pa bo od leta 2020 obvezna uporaba edinstvene identifikacije pripomočka (Unique Device Identification - UDI). Organizacija GS1 je akreditirana pri Evropski komisiji kot »subjekt izdajatelj« sistema edinstvene identifikacije pripomočka – UDI.

UDI je globalno edinstvena označba, ki temelji na mednarodnih smernicah.  Poglejte novo brošuroAli ste pripravljeni na UDI?

Kakšne so sploh koristi od UDI?
»V prvi vrsti UDI zagotavlja sledljivost od proizvajalca do pacienta. Regulator si obeta boljši nadzor nad trgom medicinskih pripomočkov, saj bo moral biti prav vsak pripomoček registriran v evropski zbirki medicinskih pripomočkov. UDI bo po naši oceni prispeval tudi k zmanjševanju števila napak in neželenih dogodkov v zdravstvu. Izpostavimo naj še lažje upravljanje odpoklicev in učinkovitejše upravljanje nabave ali zalog,« je na dogodku dejala Marija Groznik Stanković , svetovalka v organizaciji GS1 Slovenija. Dodala je, da je po podatkih Ameriškega zveznega urada za hrano in zdravila (Food and Drug Administration – FDA) okrog 85 % medicinskih pripomočkov označenih s standardi GS1, 15 % pa s standardoma HIBCC in ISBT.

Več preberite v novici TUKAJ.

Dodatne informacije o označevanju v zdravstvu: http://www.gs1si.org/GS1-v-praksi/Zdravstvo

Priporočila GS1 za logistiko gotovine
Seznam vseh novic
Kaj so se Adidas, C&A, Decathlon in drugi nau...
Nazaj na vrh