GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Identifikacija lokacij z GS1 GLN

25. marec. 2022

Zahteve po označitvah različnih poslovnih lokacij z GLN se širijo.

Konec marca je GS1 Slovenija organizirala specialistični spletni seminar s področja identifikacije lokacij z lokacijsko številko GLN. Slednjo prejme vsak član GS1 Slovenija ob včlanitvi. Številka, ki označuje fizično lokacijo sedeža poslovnega subjekta in se po angleško imenuje Global Location Number predstavlja mednarodno priznan in široko uporabljan identifikator za označevanje sedeža podjetja, njegovih izpostav in poslovnih enot, kot so skladišča, nakladalne ploščadi ter posamezne poslovne funkcije. Vloga in pravilna uporaba GLN sta zato zelo pomembni v logistiki in elektronskem poslovanju!

Zahteve po označitvah različnih poslovnih lokacij z GLN se širijo. Posledično je mednarodna organizacija GS1 vzpostavila globalni Register številk GLN, ki opredeljuje različne tipe lokacij. Vpis slednjih v register vključuje večje količine podatkov, kot jih denimo predstavljajo naslovni podatki. GS1 Slovenija je s tem namenom izvedla specialistični seminar, na katerem je predstavila zahteve, možnosti, izzive in praktične izkušnje, s katerimi se srečujejo njeni člani pri uporabi lokacijske številke GLN. Na dogodku je strokovni svetovalec GS1 Slovenija Branko Šafarič predstavil slušateljem ključne lastnosti številke GS1 GLN in njeno vlogo v globalnem poslovanju. Predstavitev je dopolnil s spremembami v pojmovanju GLN in načini uporabe različnih tipov identifikacij z GS1 GLN. Šafarič je pojasnil še strukturo in pomen novega Registra številk GLN in hkrati razloge zakaj je potrebno ločevati fizične in pravne lokacije.

Predavanje je bilo začinjeno s praktičnimi izkušnjami različnih slovenskih poslovnežev. V imenu Pavla Grahonje, direktorja Panteon Groupa, je Branko Šafarič razkril, kako v podjetju vidijo nujnost uporabe številke GLN v elektronskih sporočilih, kako se zbirajo podatki o GLN, katere podatke potrebujejo in kako v Panteon Group ločujejo med fizičnimi in pravnimi lokacijami.

Igor Zorko, direktor ZZI, je nadaljeval z vlogo GLN pri izmenjavi podatkov v okolju bizBox  in predstavitvijo ocene koristnosti uporabe številke GS1 GLN. Zorko je orisal pristop pri izmenjavi in avtomatiziranem ePoslovanju v domačem in mednarodnem poslovnem okolju ter izpostavil kateri podatki so pri tovrstnem poslovanju nujni. Razkril je način njihovega poslovanja z državo.

Tone Kogovšek, vodja tehnološko logističnih procesov v BTC, je izpostavil problematiko logista v specifičnih primerih, ko ni podatkov o lokaciji ali je pridobivanje podatkov od partnerjev oteženo. Predavanje je dopolnil s predstavitvijo načinov spopadanja z nekonsistentno izmenjavo podatkov med partnerji in izborom aktualnih podatkov ter mnenjem o javnem objavljanju podatkov o lokaciji oziroma številki GLN.

Za sponzorsko podporo pri izvedbi dogodka se zahvaljujemo BTC d.d.

GS1 Slovenija je uspešno izvedla seminar z na...
Seznam vseh novic
Okrogla miza: Označevanje serializiranih izde...
Nazaj na vrh