GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
GS1 sodeluje pri pripravi evropskih specifikacij za elektronski račun

GS1 sodeluje pri pripravi evropskih specifikacij za elektronski račun

06. maj. 2020

GS1 Slovenija že nekaj let sodeluje s Slovenskim inštitutom za standardizacijo (SIST), sedaj pa so se začele tudi aktivnosti na pripravi evropskih specifikacij za elektronski račun.

Sodelovanje posameznih držav je pri definiranju mednarodnih standardov izjemnega pomena, saj se lahko samo tako vključijo nacionalne zahteve in specifike oziroma zakonodaja.

Evropski odbor za standardizacijo (CEN) je institucija, ki je na mnogo širšem področju podobna GS1 – formira standarde. Za razliko od GS1, so to prav vsi standardi: od železniškega prometa, telekomunikacij, električnih instalacij, do specifikacij elektronskega poslovanja.

Pobuda evropske skupnosti, s katero spodbuja uprave posameznih držav k elektronskem poslovanju, traja že dlje časa. Na tem področju je še ogromno možnosti za razvoj.

Ena od teh pobud je skupina za specifikacijo elektronskega računa - TC 434, ki bi veljala v območju evropski skupnosti. Gre se za t.i. semantično specifikacijo, kjer se določa vsebino, ne pa tudi formata ali natančne podatkovne strukture elektronskega dokumenta. Prav to v nadaljevanju omogoča, da se isto vsebino lahko uporablja v različnih standardih.

GS1 Slovenija je postala član delovne skupine in že aktivno sodeluje pri pripravi specifikacij za elektronski račun.

Več si lahko preberete tudi na spletnih straneh CEN: tukaj in tukaj.

OECD: Ključna bo krepitev zdravstvenih sistem...
Seznam vseh novic
Preložen rok za uveljavitev uredbe o medicins...
Nazaj na vrh