GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
GS1 ima v svojem portfelju tudi kupone

09. marec. 2022

Ali vemo, kaj je kupon? Je to papir s kodo ali popustom? Je denar? Gre za storitev ali bonus? V revijah, časopisih in tiskovinah z oglasi najdemo pogosto kupon, ki ga odrežemo ali odtrgamo. Ob nakupu določenega izdelka ali storitve smo nato z njegovo pomočjo deležni ugodnosti v smislu cene ali česa drugega. Podobno velja za nakupe prek spleta ali tiste, kjer uporabljamo tako imenovane kartice zvestobe. S potrošniškega vidika je tovrstna raba kuponov enostavna, bolj kompleksni in zahtevni so zgolj procesi njihovega upravljanja.

V praksi se srečujemo z različnimi tipi kuponov. Večinoma so ovrednoteni v smislu finančne ali storitvene vrednosti. Po obliki ločimo papirnate in digitalne kupone, h katerim velja prištevati še članske kartice zvestobe. Izbira je velika, scenarijev dela s tovrstnimi marketinškimi inštrumenti je tako veliko, da spominja vse skupaj na precejšnjo zmešnjavo. Določene rešitve ponuja na tem področju GS1, kjer gre predvsem za lažjo identifikacijo. Vsak kupon in kartica zvestobe imata svojo identifikacijo, ki odkriva ključne značilnosti v smislu prevzema kupona.

Žal obdelave kuponov ne zmoremo rešiti le z identifikacijo. Potrebno je poznati poslovni proces oziroma scenarij poslovanja, ki podpira kupone. Tu so procesi zapleteni. V primeru, ko se kuponi uporabljajo znotraj iste trgovske hiše oziroma v okolju izdajatelja kupona, sta izdaja in prevzem kuponov razmeroma enostavna. Gre za zaprti krog, ki deluje na skupni informacijski platformi, kjer je sestavljanje in obvladovanje procesov obvladljivo. Zahtevnejše je obvladovanje vrednostnih kuponov, kjer ima kupon določeno vrednost, prinašalec pa zanj dobi pravi denar. Ali pa takrat, ko kupon velja izven poslovnega sistema izdajatelja. Velik izziv predstavlja še primer, kjer potrebujemo pooblaščene posrednike, ki s kuponi poslujejo na enak način, kot z denarjem. Pri nas so takšni primeri nezaznavni, v tujini je uporaba klirinških posrednikov bolj pogosta.

Velja dodati, da je uporaba fizičnih oziroma papirnih kuponov v primerjavi z digitalnimi v praksi precej zahtevnejša. Digitalni kuponi so lažje obvladljivi, saj sta njihov prevzem in uporaba bolj nadzorovani. Situacij, v katerih se je težko odločiti o izdelavi kuponov, ne zmanjka. Sploh ne pri fizičnih kuponih. Pri digitalnih je zadeva do neke mere enostavnejša, a lahko kljub temu pri uporabi naletimo na zelo kompleksne scenarije. Več kot nazorna je praksa, kjer vzamemo za primer platformo v obliki spletne trgovine ponudnikov, kot sta eBay in AliBaba. Na to platformo se na eni strani prijavljajo prodajalci oziroma izdajatelji kuponov, na drugi strani kupci, ki pridobijo po nekem ključu kupon. Slednjega lahko nato uporabijo za naslednji nakup.

Najprej velja pogledati zahteve, saj lahko izdajatelji kuponov delujejo na več platformah in morajo imeti nadzor nad tem, komu, kdaj in kakšen kupon podelijo. Slednje pomeni, da je treba identificirati kupon, kupca in platformo. V sistemu GS1 imamo poleg vsem znanih številk za identifikacijo lokacij (GLN) poseben globalni ključ GCN – Global Coupon Number. Z njim lahko na globalno enoličen način označimo izdelane kupone. V zgornjem primeru bi morala platforma poskrbeti zato, da prevzame kupone od izdajatelja, da jih razdeli nekaterim kupcem in o tem obvesti izdajatelja. Številka GCN je 13 mestna (formirana je enako kot GTIN). Sledi ji do 12-mestna številka za serializacijo kuponov. Kuponi lahko vsebujejo določeno finančno vrednost, odstotek popusta ali točke zvestobe. Kuponom se lahko odredi datum veljavnosti. To omogoča skupaj z identifikacijo kupona njihovo natančno sledljivost in podporo ustrezni funkcionalnosti platform.

Področje kuponov in njihova obravnava se še zdaleč ne končata z zgornjimi primeri. S tem namenom je kupone začela izdajati organizacije GS1. Njihova uporaba je mogoča po vsem euro območju. Pričakovanja, da jih bodo ponudniki storitev spletnih trgovin začeli množično uvajati v sklopu svojih storitev, so visoka, saj omogočajo izvrsten nadzor nad uporabo in lahko z atributi predstavljajo pomembno marketinško orodje

Okrogla miza: Označevanje serializiranih izde...
Seznam vseh novic
Procter & Gamble na potovanju do podatkovne o...
Nazaj na vrh