GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Sledljivost mesa

Sledljivost mesa

Neoporečnost mesa in mesnih izdelkov temelji na kakovostni označitvi in sledljivost od izvora do kupca

Sledljivost mesa je zagotovo ena od tistih pomembnih področij, kjer pravilna uporaba standardov GS1 pripomore k preprečevanju problemov in zagotavljanju varnosti v preskrbovalnih verigah.

Sledljivost ni aktualna samo zaradi varnosti izdelkov, ampak vpliva tudi na potrošnikovo odločitev. V očeh potrošnikov je namreč država porekla mesa med pomembnejšimi informacijami, na podlagi katerih se odločajo za nakup. To je še toliko bolj res takrat, ko smo priča nepravilnostim ali celo škandalom pri rokovanju z mesom, saj je oporečno meso lahko nevarno za zdravje ljudi.

V GS1 Slovenija smo pripravili dokument 'Priporočila GS1: Sledljivost nepredpakiranega mesa od pulta do računa - Sledljivost in označevanje maloprodajnih enot', ki opisuje zadnjo fazo v preskrbovalni verigi proizvodnje in prodaje mesa, to je prodajo končnemu kupcu/potrošniku.

V dokumentu sta predstavljeni smernici:

  • kako na podlagi uporabe standardov sistema GS1 zagotoviti sledljivost porekla/reje svežega nepredpakiranega mesa od postreženega mesa do blagajne (POS) in
  • kako ta podatek izpisati na računu kupca. 


Dokument
Opis
Priporočila GS1: Sledljivost nepredpakiranega mesa od pulta do računa - Sledljivost in označevanje maloprodajnih enot V dokumentu so določene minimalne zahteve in podane najboljše prakse za izmenjavo podatkov med udeleženci preskrbovalne verige na ravni maloprodajnih enot v preskrbovalni verigi.


Nazaj na vrh