GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
50 let spreminjanja jutrišnjega dne

50 let spreminjanja jutrišnjega dne

3. aprila 1973 je bil sklenjen sporazum na ravni celotne industrije, ki je spremenil svetovno trgovino in dal povod za ustanovitev združenja GS1. 

26. junija 1974 pa je bila izvedena prva transakcija prodaje blaga v trgovini z odčitavanjem črtne kode na embalaži žvečilk znamke Wrigley.  

Pred 50 leti je bila ustvarjena črtna koda GS1, da bi spremenila nakupovalne navade ter omogočila zanesljivejše in učinkovitejše preskrbovalne verige

Predstavniki živilskega maloprodajnega sektorja so se sestali in se dogovorili o enotnem standardu za identifikacijo izdelkov v obliki črtne kode. Od takrat naprej je preprosto skeniranje na blagajni povezalo fizični izdelek z njegovo digitalno identiteto in informacijami, ki jih je bilo mogoče deliti v trgovinah in v celotni preskrbovalni verigi. Standardi GS1 tako že 50 let spodbujajo zanesljivejše in preglednejše preskrbovalne verige v različnih panogah.

Standardi GS1 v maloprodaji Standardi GS1 v zdravstvu

Digitalna preobrazba, ki jo poganja sistem GS1, bo podjetjem, ljudem in družbi odprla neomejene možnosti

Tudi prihodnji razvoj globalnih standardov nima omejitev. Nove, informacijsko bogatejše dvo-dimenzionalne kode, podprte s standardi GS1, odpirajo nove dimenzije in s preprostim odčitavanjem se je odprlo okno k mnogim informacijam o izdelkih. 2D kode omogočajo širše možnosti za izboljšanje poslovnih procesov, izkušenj potrošnikov, varnosti pacientov in podpore trajnostnemu razvoju. 

V naslednjih desetletjih bodo spreminjale svet, kot je to uspelo na pogled preprostim, a za gospodarski in negospodarski sektor še kako pomembnim enodimenzionalnim kodam. 

2D koda GS1 Digital Link

Ker verjamemo, da želite o življenjski poti črtne kode izvedeti še več, vas vabimo k ogledu sporočila za javnost in video posnetka, ki smo ga pripravili ob 50-letnici. Zgodovinsko potovanje vas bo popeljalo v svet »informacijskega esperanta« v obliki kode, ki je za vedno spremenila način nakupovanja ter radikalno izboljšala hitrost in natančnost številnih procesov, na čelu z maloprodajo, logističnimi procesi in zdravstvenimi sistemi. 

V pripravljenih materialih lahko marsikaj izveste še o novodobnem poslanstvu standardov GS1 in tranziciji enodimenzionalnih črtnih kod v informacijsko bogatejše 2D kode. Slednje omogočajo širše možnosti rabe in bodo v naslednjih desetletjih spreminjale svet s podobno mero radikalnega pozitivizma, kot je to uspelo sodeč po obliki skromnim, a za gospodarski in negospodarski sektor še kako pomembnim enodimenzionalnim kodam.

Obvestilo za javnost:

Vodilna podjetja v industriji maloprodaje in potrošniškega blaga pozivajo k prehodu na QR kode, opolnomočene s standardi GS1!

50 let po tem, ko je bila skenirana prva črtna koda, se je 22 vodilnih iz največjih svetovnih podjetij – med njimi Alibaba, Carrefour, IGA, JD.com, JM Smucker, Mondelēz, Lidl, L'Oréal, Nestlé, P&G in drugi – zbralo in podpisalo globalno skupno izjavo industrije, ki poziva k prehodu na kode QR s standardi GS1. 

Prvaki iz industrije, ki delujejo v več kot 160 državah in zaposlujejo več kot 2 milijona ljudi, z uporabo QR kod s standardi GS1, krepijo vrednost za podjetja, potrošnike in družbo.

Preberite več!
Jon R. Moeller

“Consumers demand more information about the products they’re purchasing, regulators require the disclosure of more information and there’s an ongoing need to more effectively track and trace products through the supply chain. We can resolve this with 2D barcodes with GS1 standards inside – a single barcode that has the power to provide all the information consumers need and desire, improve traceability through the supply chain, and scans at checkout.”

Jon R. Moeller

Chairman of the Board, President and CEO The Procter & Gamble Company

Mr. Prasit Mongkolkulsat

“QR Codes powered by GS1 will bring innovation to benefit everyone’s daily lives. Consumers can access product and traceability information throughout the supply chain efficiently . It is considered to enhance safety for our consumers. We believe QR Codes powered by GS1 technology will bring benefits for all, and we appreciate being involved in this technology.”

Mr. Prasit Mongkolkulsat

Vice President, Purchasing 7-Eleven Thailand–CP All

Malina Ngai

“As our customers have become increasingly digitally-savvy, adopting QR Codes with GS1 standards inside is important in providing a seamless O+O (offline and online) customer experience. These QR Codes enable customers to easily access detailed product information with a simple smartphone scan, empowering them to make more informed purchasing decisions. At AS Watson, we are delighted to support this transition, and I’m confident that it will unleash a wealth of new opportunities ahead.”

Malina Ngai

Group CEO AS Watson Group

Francesco Del Porto

“The transition to QR Codes powered by GS1 is key to the future of our industry. These codes offer several benefits that can significantly improve traceability, food safety and security, consumer protection, supply chain efficiency and transparency, regulatory compliance and regulatory relations, communication with consumers and awareness of their purchasing choices. We want to be active players in this revolutionary change.”

Francesco Del Porto

Global Chief Customer Officer & President Region Italy Barilla Group

Nazaj na vrh