GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Živilski standardi rešujejo življenja

07. junij. 2023

Svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo na pobudo Generalne skupščine Združenih narodov 7. junija, postreže vsako leto s številnimi skrb zbujajočimi statističnimi podatki. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije WHO ima vsak dan 1,6 milijona ljudi zdravstvene težave zaradi zaužitja oporečne hrane, zaradi vzrokov, ki so povezani z zaužitjem neustrezne hrane, pa umre vsak dan povprečno 340 otrok v starostnem obdobju do petega leta. Za povrh umre vsak dan zaradi bolezni, ki jih povzroča neprimerna hrana, po svetu povprečno 200 ljudi. Eno izmed ključnih vlog pri zaužitju neprimerne hrane igra njena trajnost in z njo povezan rok uporabe, kar predstavlja velik varnostni izziv za vse živilske trgovce.

Lep primer skrbi za varnost potrošnikov dokazuje tajski trgovski velikan 7-Eleven, ki upravlja z več kot 12.000 maloprodajnimi trgovinami po vsej državi. Podjetje je začelo s tem namenom označevati številne prodajne artikle, med katerimi prednjačijo prehrambni izdelki s krajšim rokom uporabe, z 2D kodami. V primeru njihove prodaje po preseženem rok trajnosti ali obdobja, v katerem je priporočljiva njihova uporaba, se srečujemo z različnimi oblikami nevarnosti. Prednjačijo predvsem zdravstveno obarvane težave, kar predstavlja za trgovca in potrošnika veliko zagato. Vse to spremlja padec trgovčevega ugleda in slabša ekonomika poslovanja. Preverjanje trajnosti izdelkov predstavlja zato za vsako trgovsko podjetje pomemben in v smislu stroškov vse prej kot zanemarljiv element poslovanja. Preverjanje trajnosti izdelkov je hkrati večinoma povezano z ročnim nadzorom datumov na embalaži, kar je zamudno, intenzivno in človeškim napakam podvrženo opravilo.

Tajski trgovski velikan 7-Eleven povečuje varnost in zadovoljstvo potrošnikov z uvajanjem 2D kod na živilih s krajšim rokom uporabe.
Tajski trgovski velikan 7-Eleven povečuje varnost in zadovoljstvo potrošnikov z uvajanjem 2D kod na živilih s krajšim rokom uporabe.

7-Eleven je zato zagnal projekt, ki omogoča s pomočjo tehnične podpore GS1 Tajske kakovostnejši nadzor nad hitro pokvarljivimi izdelki s preteklim rokom uporabe. Podjetje je začelo uvajati označevanje izdelkov z dvodimenzionalnimi kodami, ki omogočajo shranjevanja večjega števila podatkov, kjer dopolnjujejo globalno trgovinsko številko izdelka (GTIN) in serijsko številko izdelka ali serije izdelkov, še rok uporabnosti ali datum, ki označuje do kdaj je priporočljivo izdelek uporabiti. GS1 Tajska je hkrati poskrbela za boljše razumevanje zaposlenih v smislu uporabe 2D kod, ki jih omogočajo standardi GS1.

7-Eleven se je odločil za uporabo 2D kod tipa DataMatrix, saj so v primerjavi z 2D kodami tipa QR manjše in zasedejo na embalaži manj prostora. V projekt je bilo vključeno še podjetje CPRAM Company Limited, ki šteje med ključne dobavitelje družbe 7-Eleven. Podjetje proizvaja in distribuira zamrznjeno in ohlajeno hrano ter sveže pekovske izdelke. Prizadevanja podjetja 7-Eleven je podprla v smislu tiskarskih rešitev še družba Harn Engineering Solutions Public Company Limited.

Da bi izkoristili vse prednosti 2D kod, je moral 7-Eleven opraviti v svojih poslovnih procesih določene spremembe. V prvi fazi so prilagodili embalažo na izdelkih lastne blagovne znamke z namenom namestitve 2D kode. V lastni tovarni so nadgradili tiskalnike na proizvodni liniji in namestili programsko opremo za samodejno ustvarjanje 2D kod s kodirano GTIN številko in rokom uporabe. Trgovec je moral nadgraditi še naprave za odčitavanje kod na blagajnah, ki učinkovito berejo 2D kode tipa GS1 DataMatrix in druge oblike 2D kod. Hkrati so izdelali protokole z jasnimi navodili, kaj mora storiti blagajnik v primeru, ko odčita izdelek s poteklim rokom uporabe.

Gre za izjemno preprost postopek. V primeru, ko prodajalec na blagajni odčita izdelek s pretečenim rokom, se mu na zaslonu izpiše sporočilo, ki označuje, da je rok potekel in se izdelek ne sme prodati. »Postopki zagotavljanja kakovosti so s tem postali kakovostnejši in enostavnejši poudarja Chakrit Hengsirikul, vodja enote za raziskave in znanje v skupini za arhitekturo in oblikovanje pri 7-Eleven na Tajskem. Podjetje na takšen način skrajšuje čase določenih procesov, poenostavlja operacije v trgovinah, izboljšuje učinkovitost procesov upravljanja z zalogami in onemogoča, da bi se izdelki, ki so presegli rok uporabe, končali pri njihovih potrošnikih. 7-Eleven beleži posledično pri kupcih višjo stopnjo zadovoljstva. Pritožb, ki spremljajo nakupe izdelkov s kratkim rokom uporabe (trenutno je v njihovi ponudbi takšnih okoli 100), ni več.

Projekt je spodbudil 7-Eleven, da ustvari širši načrt razvoja in uvajanja. Podjetje namerava razširiti uporabo 2D kod na dodatne kategorije izdelkov in več vrst izdelkov podjetja CPRAM ter drugih dobaviteljev. Prav tako načrtujejo, da bodo na pekovske izdelke lastne blagovne znamke namestili 2D GS1 DataMatrix kode. Hkrati nameravajo postopno opustiti tradicionalne enodimenzionalne črtne kode in jih v celoti nadomestiti z 2D kodo, saj prinaša slednja številne prednosti pri poslovnih operacijah in zagotavljanju kakovostnejše potrošnike izkušnje.

Svetovni dan varnosti hrane je čas za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane. Je priložnost za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih s hrano, saj varnost hrane vpliva na prehransko varnost, zdravje ljudi, gospodarsko blaginjo, kmetijstvo, turizem in trajnostni razvoj.

Certificiranje s področja poznavanja standard...
Seznam vseh novic
Globalna prizadevanja v boju s plastičnim one...
Nazaj na vrh