GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Zdravila in obvezna uporaba dvodimenzionalne (2D) kode

Zdravila in obvezna uporaba dvodimenzionalne (2D) kode

14. februar. 2019

Najprej ozadje: v soboto, 9. februarja 2019, sta stopili v veljavo direktiva EU 2011/62 glede preprečevanja vstopa ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo (Falsified Medicines Directive - FMD), ki določa pravila za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo, in njena delegirana uredba 2016/161/EU, ki opredeljuje zaščitne elemente na ovojnini zdravil v humani medicini.

Direktiva FMD zahteva 2D kodo, saj je ta nosilec zaščitnih elementov v boju proti ponarejevalcem zdravil. Ponarejevalci so si namreč v preteklosti prisvojili dobršen del zaslužka in ga tako odvzeli vsem zakonitim deležnikom v zdravstveni oskrbovalni verigi.

 

Na Delavnici FMD, ki jo je 14. februarja letos organizirala Marija Groznik Stanković, tehnična svetovalka v GS1 Slovenija, smo prisluhnili izzivom udeležencev, ki jih imajo pri implementaciji omenjene zakonodaje.

»Gostje iz prakse so pripovedovali o svojih izkušnjah in reševanju izzivov. Na primer, težave se lahko pojavijo v lekarnah ob izdaji zdravil zaradi pomanjkljivih podatkov v Nacionalnem sistemu za zagotavljanje avtentičnosti in varnosti zdravil (NMVS), ki ga upravlja Zavod za preverjanje avtentičnosti zdravil Slovenija (ZAPAZ),« je dejala Marija Groznik Stanković in dodala, da so bili omenjeni izzivi in včasih tudi težave dobra podlaga za ponazoritev reševanja primerov z uporabo sistema standardov GS1 v zdravstvu.

Več o simbologiji 2D pa najdete na naši spletni strani: 2D simboli

Spletno orodje za pomoč pri oštevilčenju izde...
Seznam vseh novic
Manj ponarejenih, a več nevarnih izdelkov v E...
Nazaj na vrh