GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Procter & Gamble podpira prehod na 2D kode

30. januar. 2024

Poglobljene informacije o izdelkih, njihovem izvoru, nastanku, uporabi in še marsičemu igrajo v novodobnem svetu izjemno pomembnejšo vlogo. Tovrstne podatke zahtevajo potrošniki in različni regulatorji, hkrati obstaja potreba po učinkovitejšem sledenju izdelkov po vsej preskrbovalni verigi. Večini tovrstnih izzivov streže zapis podatkov s pomočjo 2D kod in GS1 standardov, na katere stavi med številnimi podjetji mednarodna družba Procter & Gamble.

Predsednik uprave in izvršni direktor Procter & Gamble, Jon Moeller, je pred kratkim pozval svetovne industrijske voditelje k prehodu iz tradicionalnih črtnih kod na 2D kode, ki jih podpirajo GS1 standardi. V pismu, poslanem upravnemu odboru organizacije CGF, ki povezuje trgovce in proizvajalce po vsem svetu, Jon Moeller poziva h globalnemu prehodu označevanja izdelkov in njihove embalaže z 2D kodami. Zamenjava tradicionalnih črtnih kod, ki danes zaznamujejo na dnevnem nivoju milijardo izdelkov, naj bi po besedah predsednika uprave predstavljala eno izmed osrednjih nalog novodobne industrijske družbe.

Enodimenzionalne črtne kode, s katerimi označujemo izdelke po standardu GS1, poznamo že več kot 50 let. Njihova uvedba je leta 1973 revolucionarno nadgradila delovanje preskrbovalnih verig in za vedno spremenila način nakupa in prodaje izdelkov. Črtne kode se v današnjih časih na dnevnem nivoju odčitajo v več kot desetih milijardah primerov in še vedno prinašajo številne koristi v družbenem in industrijske smislu. Vse to spremlja jasna težnja po dvigu tehnologije na višji nivo, ki bo omogočal zapis večjega števila nujno potrebnih informacij. Potrošniške potrebe so se namreč v zadnjih nekaj letih dramatično spremenile. Novodobni potrošniki zahtevajo »in time« informacije, do katerih dostopajo že med kupovanjem. Večinoma iščejo informacije o trajnosti, možnostih recikliranja in splošne usmeritve za najboljšo uporabo izdelkov.

Prehod na zmogljivejše 2D črtne kode z uporabo GS1 standardov prinaša v smislu tovrstnih potreb veliko razliko. Po besedah Moellerja, ki vodi največje podjetje za potrošniške dobrine na svetu, prinašajo 2D kode izjemne koristi, saj lahko potrošniki z njihovo pomočjo dostopajo do zelo specifičnih informacij o izdelku, ki jih ni možno prikazati le na etiketi. Po tej plati gre, denimo, za navodila za uporabo, varnostne ali katere druge certifikate, popolno sestavo vsebin izdelka, možne načine recikliranja izdelka ter njegove embalaže in še mnogo več. 2D kode so po teh plateh neprimerljivo boljše od tradicionalnih črtnih kod, saj lahko z njimi zapišemo veliko več podatkov. Hkrati zagotavljajo boljšo potrošniško izkušnjo, saj lahko 2D kodo, ki je izdelana v skladu s standardom GS1 Digital Link, enostavno odčitamo s pametnim telefonom. Slednje predstavlja veliko korist za potrošnike, trgovce, regulatorje in proizvajalce. Sprejemanje bolj trajnostnih in varnih odločitev je na tovrsten način kakovostnejše.

Jon Moeller je ob tem poudaril, da uvajanje 2D kod po svetu poteka z različnimi hitrostmi, a da bodo tisti, ki bodo pri tej preobrazbi hitrejši, gotovo dosegali boljšo tržno pozicioniranje izdelkov. Celovita uvedba 2D kod na prodajnih izdelkih naj bi sicer potekala do leta 2027. Sodeč po trgovskih policah, vključno s slovenskimi, pa se prednosti uvajanja 2D kod zavedajo številni proizvajalci. Med slednjimi lahko v naših trgovskih centrih opazimo izdelke podjetji L'Oreal, Reckitt, Unilever, P&G itd.

Nova obzorja in rešitve na področju svetovne...
Seznam vseh novic
2D-kode pišejo prihodnost
Nazaj na vrh