GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Poročilo: Protekcionizem v svetovni trgovini globoko zakoreninjen

Poročilo: Protekcionizem v svetovni trgovini globoko zakoreninjen

03. julij. 2020

Globalni standardi GS1 so prisotni v več kot 150 državah. Globalna neodvisna organizacija GS1 se trudi, da bi z močjo standardov blago in informacije učinkovito in zanesljivo krožili po vsem svetu, a zadnje poročilo Bruslja kaže, da je protekcionizem v svetovni trgovini postal globoko zakoreninjen.

Evropska komisija je sredi junija objavila poročilo o trgovinskih ovirah in ovirah za naložbe 2019. Ugotovitve kažejo, da so zaradi uspešnega posredovanja Evropske unije evropska podjetja leta 2019 spet pridobila pomembne izvozne trge ter ustvarila za 8 milijard evrov dodatnega izvoza. 

Med drugim so imeli koristi kmetje in proizvajalci hrane v EU, na primer: izvozniki govejega mesa iz Francije, Irske in Nizozemske so spet pridobili dostop do Kitajske; proizvajalci iz Irske in Hrvaške so spet pridobili dostop do Japonske, nizozemski prašičerejci pa lahko zdaj izvažajo tudi v Mehiko; poljski proizvajalci mleka v prahu za dojenčke lahko zdaj spet izvažajo v Egipt; belgijski proizvajalci hrušk so spet pridobili dostop do mehiškega trga.

Vendar številne nove omejitve, ki ovirajo izvoz EU, kažejo, da je protekcionizem v svetovni trgovini postal globoko zakoreninjen. Poleg tega se evropska podjetja soočajo z novimi ovirami v sektorjih, ki so strateškega pomena za EU, predvsem v informacijski in komunikacijski tehnologiji (IKT), elektroniki, avtomobilski industriji in drugih visokotehnoloških industrijah.

Komisar za trgovino Phil Hogan je dejal, da je zagotavljanje spoštovanja obstoječih mednarodnih trgovinskih pravil ena njegovih glavnih prednostnih nalog. »V času, ko vsa prizadevanja usmerjamo v okrevanje gospodarstva po pandemiji COVID-19, potrebujemo nove spodbude za izvrševanje pravil. Svetovni trgovinski tokovi morajo nujno ostati odprti,« je jasen komisar.

Vseh obstoječih trgovinskih ovir po svetu je 438, pri čemer je 22 različnih držav lani na novo uvedlo 43 ovir. Največ trgovinskih omejitev zadeva dostop do kitajskega in ruskega trga (38 oziroma 31 ukrepov). Kitajska je leta 2019 uvedla tudi največ novih omejitev, sledile pa so ji države južnega Sredozemlja in Bližnjega vzhoda.

Zaradi ponarejenih zdravil na svetu umre skor...
Seznam vseh novic
Iskalnik GPC tudi v slovenskem jeziku
Nazaj na vrh