GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Nova pravila pri označevanju vina

05. januar. 2024

Vino, ki se prodajajo na trgu Evropske skupnosti, mora biti od lanskega decembra naprej opremljeno z novimi informacijami o sestavinah in hranilnih vrednostih. Slednje pomeni, da morajo vinarji prilagoditi svoje etikete skladno z novimi zahtevami. Eno izmed možnosti za doseganje skladnosti predstavljata uporaba QR kod s spletno povezavo po standardu GS1 Digital Link in uporaba elektronskih oziroma spletnih etiket.

GS1 Digital Link je standard, ki pretvori črtne kode v spletne povezave in povezuje edinstveno identiteto izdelkov z viri informacij v realnem času. Vse to omogoča boljši nadzor in bolj kakovostno identificiranje blagovne znamke. Identifikatorji GS1, kot je GTIN (številka običajno zapisana v kodi EAN), predstavljajo na takšen način neke vrste »vrata« do potrošniških informacij, kar krepi zvestobo blagovne znamke, izboljšuje sledljivost v dobavni verigi, ponuja informacije poslovnim partnerjem in mnogo več.

V Uradnem listu EU so bila dne 24.11.2023 objavljena »Vprašanja in odgovori o izvajanju novih določb EU o označevanju vina« (seznam sestavin, hranilna vrednost, elektronsko označevanje), ki so začele veljati 8.12.2023. Dokument v slovenskem jeziku je dostopen na povezavi.

Zapis prinaša tehnične odgovore na vprašanja o uporabi pravil za označevanje vin, ki so bila uvedena z Uredbo (EU) 2021/2117, ki je spremenila Uredbo (EU) št. 1308/2013 o skupni ureditvi trgov kmetijskih proizvodov in Delegirano uredbo (EU) 2019/33 o označevanju in predstavitvi vinskih proizvodov.

Dokument vsebuje:

Splošna vprašanja - ta del obravnava zvezo med Uredbo (EU) št. 1308/2013 in Uredbo (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom glede označevanja seznama sestavin in označbe hranilne vrednosti, datum začetka uporabe novih pravil, obliko in položaj obveznih navedb na etiketi in pogoje za uporabo izjeme za vina, proizvedena pred 8. decembrom 2023.

Seznam sestavin - pojasnjuje, katere sestavine morajo biti navedene na etiketi, kako obravnavati alergene snovi, kako navesti sladkor za obogatitev, kvasovke in druge snovi, ki se uporabljajo pri proizvodnji vina, in možnost zagotavljanja seznama sestavin v elektronski obliki.

Označba hranilne vrednosti - navaja, katere informacije morajo biti vključene v označbo hranilne vrednosti, kako izračunati energijsko vrednost in druge hranilne vrednosti, kako prikazati označbo hranilne vrednosti na etiketi in možnost zagotavljanja popolne označbe hranilne vrednosti v elektronski obliki.

Elektronsko označevanje - ta del obravnava pogoje in zahteve za zagotavljanje označbe hranilne vrednosti in/ali seznama sestavin v elektronski obliki, opredeljeni na embalaži ali etiketi, na primer s hitro odzivno kodo (QR) ali podobno. Ta del tudi pojasnjuje, da se elektronske informacije ne smejo prikazovati skupaj z drugimi informacijami, namenjenimi za namene prodaje ali trženja, in da se podatki o uporabnikih ne smejo zbirati ali spremljati.


2D-kode pišejo prihodnost
Seznam vseh novic
Spletno rešitev GEPIR nadomešča Verified by G...
Nazaj na vrh