GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business
Kava z GS1 Slovenija: 2D koda v maloprodaji

Tehnologija je v 50 letih od uvedbe linearne kode v maloprodaji občutno napredovala. Na maloprodajnih izdelkih se vse pogosteje uporabljajo 2D kode, ki še nimajo identifikacijske funkcije.

Spraševali se bomo, kakšne so možnosti povezave obeh kodnih simbolov: črtne kode, ki jo poznamo danes in 2D kode, ki že predstavlja realnost v logistiki. Preverili bomo, kakšen format podatkov je mogoče uporabiti in kakšne možnosti nam odpira uporaba 2D kodnih simbolov v maloprodaji.

Na osnovi predstavitve pilotnih projektov iz tujine vam bomo poskušali predstaviti (r)evolucijo črtne kode na naši letošnji kavi.

Prehod z dosedanjih linearnih črtnih kod na nove, zmogljivejše 2D kode na embalaži je predviden z začetnim ciljem, da bodo do konca leta 2027 v maloprodajni skenerji POS po vsem svetu lahko brali in obdelovali tako stare kot nove črtne kode.

Potrošniki s svojimi zmogljivimi pametnimi telefoni spoznavajo izdelke v trgovini in zunaj nje ter se tako povezujejo z izdelki, ki jih kupujejo, kupujejo, uporabljajo in reciklirajo. Proizvajalci blagovnih znamk bodo lahko svoje cilje glede dobavne verige in vključevanja potrošnikov vključili v eno samo strategijo kodiranja. Trgovci na drobno bodo imeli številne koristi, vključno z izboljšanim upravljanjem zalog. Ponudniki rešitev pa bodo razvijali nove rešitve, ki bodo omogočale prehod v svet 2D.

  • Zakaj preiti na 2D zdaj?

Sedanje, linearne črtne kode so omejene pri izpolnjevanju novih zahtev potrošnikov, trgovci pa igrajo ključno vlogo pri doseganju teh pričakovanj. Poleg črtnih kod EAN/UPC se na embalaži izdelkov že pojavljajo tudi 2D kode, ki vključujejo kode QR in podatkovno matriko, vendar so te kode danes pogosto nameščene na embalažo za obravnavo le enega primera uporabe. Z uporabo standardov GS1 lahko ena sama 2D koda z GS1 GTIN znotraj služi več namenom hkrati. Ena sama koda lahko omogoči neomejene možnosti: zagotavljanje informacij, ki jih potrošniki potrebujejo in ki omogočajo sledljivost skozi celotno preskrbovalno verigo.

  • Ali to pomeni konec črtne kode 1D EAN/UPC?

1D črtne kode (EAN črtne kode) bodo sobivale z 2D, dokler bodo obstajale možnosti njihove uporabe. Vsi proizvajalci in blagovne znamke morajo v vsako črtno kodo na embalaži vključiti vsaj globalno trgovinsko številko izdelka - GTIN, da zagotovijo podlago, na kateri lahko 2D kode omogočijo nove možnosti.

 O vsem tem in še več na Kavi z GS1! Prijavite se, bodite v naši družbi in izvedeli boste, kam pelje prihodnost označevanja izdelkov.


 

Matjaž Martini, GS1 Slovenija

Strokovnjak za identifikacijo in označevanje v GS1 Slovenija bo podrobneje predstavil prehod iz ene v drugo dimenzijo, s katero se počasi soočamo v maloprodaji, hkrati pa že predstavlja realnost v logistiki. Tehtali bomo med izzivi, ki jih predstavlja prehod v svet 2D, zmožnostim in željami trgovcev ter pričakovanji potrošnikov.

Andrej Planina, Špica International

Direktor divizije na Špica International, g. Andrej Planina načrtuje in vodi projekte digitalizacije oskrbovalnih verig v več slovenskih in regionalnih podjetjih. S črtno kodo in RFID se ukvarja že od začetka svoje kariere. Tokrat pa bomo slišali, kako se v Špici srečujejo z 2D kodo v logistiki in kakšen je njegov pogled na širitev 2D kode v svet maloprodaje.

spica.si
Matic Ceglar, Žito

Kot razvojni tehnolog za embalažo g. Ceglar raziskuje nove embalažne materiale v podjeju Žito d.d. in z interoperabilnostjo različnih služb skrbi za razvoj embalaže njihovih produktov. Na Kavi nam bo pojasnil kako se spopadajo z označevanjem maloprodajnih izdelkov in kakšne priložnosti vidijo pri namestitvi 2D kodnih simbolov.

zito.si

Pridružite se nam na Kavi in preverite, kaj lahko pričakujete v naslednjih letih v maloprodaji! Z izjemnimi gosti pa bomo razkrili tudi praktične izkušnje srečanja z 2D kodo.

Zlati sponzorji dogodka


Označevanje in sledljivost alkoholnih pijač
Seznam vseh dogodkov
Sledljivost nepredpakiranega mesa - od pulta...
Nazaj na vrh