GS1 - Globalni jezik poslovanja
The Global Language of Business

Avstrijske zvezne železnice so v letu 2015 začele z označevanjem pomembenjših sestavnih delov, predvsem tistih, ki vplivajo na varnost. V delavnicah družbe ÖBB v Knittelfeldu na avstrijskem Štajerskem kolesne dvojice označujejo z oznakami EPC/RFID in DataMatrix. Te oznake so vnaprej zakovičene na aluminijaste plošče in privijačene na nove ali obnovljene kolesne dvojice. Kasneje so začeli označevati tudi sestavne dele zavor, kot so zavorni cilindri, krmilni ventili, ventili, proporcionalni z obremenitvijo itn., sledili so in še bodo tudi drugi deli, pomembni za varnost, kot so odbojniki in vlakovna oprema.

Vendar bodo morali tudi dobavitelji teh komponent v prihodnosti odigrati svojo vlogo, saj družba ÖBB za nova vozila že zahteva enolično označevanje svojih vgrajenih izdelkov po vsem svetu. Razlog za to je, da je v primeru čezmejno pripravljenih delov, uporabljenih za vzdrževanje, popravilo in remont (MRO), za železniško družbo potrebno tudi čezmejno označevanje, kar doslej ni bila praksa.

Avtomobili, stroji, izdelki za oskrbo, vojska

V avtomobilskem sektorju na primer že vrsto let uporabljajo standarde GS1 za zaščito pred ponarejanjem na področju servisnih storitev in nadomestnih delov. Toda tudi na področju strojništva in gradbeništva, kjer je poudarek zlasti na uresničevanju zahtev za industrijo 4.0, je osnova enolična možnost identifikacije izdelkov, sestavnih delov, zabojnikov ali strojev. Podobno pot kot vodilni upravljavci železnic so pred nekaj leti ubrale tudi nemške zvezne oborožene sile. Ta določa, da mora biti t.i. element AIT (AIT je kratica za tehnologijo samodejne identifikacije) nameščen na vseh preskrbovalnih artiklih, ki strogo sledi specifikacijam GS1 in predpisuje obvezno uporabo številke GTIN.

Nadzor nad varjenjem tirnic

Sodobni vlaki potrebujejo popolnoma ravne in zanesljive tirnice, brez običajnih razmikov med njimi, zato jih je potrebno variti med seboj. Varjenje tako velikih kosov jekla je zahtevno in vsak var potrebuje evidenco o pogojih varjenja. To pomeni, da je potrebno identificirati vsak var posebej, ga opremiti s prikovičeno ploščico in vpisati v evidenco. 

Ta sistem nadzora je uvedla švicarska železnica SBB, programsko infrastrukturo pa je naredilo slovensko podjetje OriginTrail.

Proizvodnja, specifična za stranko

Železniške kretnice so zaradi svoje zasnove podvržene posebnim dinamičnim obremenitvam in so bistveno bolj obremenjene kot progovni tir na prostem. Vzdrževanje kretnic je zato prednostna naloga. Podjetje Voestalpine izdela vsako kretnico v skladu s specifičnimi zahtevami strank. Razlikujejo se po osnovni obliki ali vrsti kretnice (enostavna kretnica, ukrivljena kretnica, dvojna kretnica, križišče, križna kretnica), po obliki tirnice, polmeru odcepa, po naklonu, smeri odcepa, zasnovi in zasnovi pragov. Kretnica je lahko sestavljen iz več kot 1.000 komponent, zato je enolična identifikacija zelo pomembna.

To pomeni, da je vsaka kretnica izdelana po specifikaciji stranke, od proizvodnje do dobave in vgradnje. Posledično to pomeni, da je potrebno identificirati tako vgradne dele kot celotni sestav.  V tem primeru kretnica spada k resursem podjetja, zato je označena s številko GIAI.

Nazaj na vrh